Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 18:21 2 996 27

Безопасна ли е турската атомна централа?

  • аец аккую-
  • аец-
  • аккую-
  • турция-
  • росатом-
  • земетресение-
  • трус-
  • атомна централа-
  • фукушима-
  • ядрена енергетика-
  • атомна енергетика-
  • реактор

Първият реактор се очаква да влезе в експлоатация по-късно тази година

Безопасна ли е турската атомна централа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Опустошителното земетресение в понеделник миналата седмица, което разруши хиляди сгради в много райони на Турция и Сирия, поднови дискусиите за безопасността на атомната електроцентрала, която се изгражда на южния турски бряг на Средиземно море, пише Асошиейтед прес, предаде БТА.

Атомната централа „Аккую“, разположена съответно на 338 и 394 км от епицентровете на двете силни земетресения на 6 февруари, е проектирана да издържи на мощни трусове и не е претърпяла никакви щети от земетресението с магнитуд от 7,8 по Рихтер и от вторичните трусове. Силата на земетресението обаче, най-смъртоносното в модерната история на Турция, изостри съществуващите опасения от обстоятелството, че централата се изгражда на ръба на голям разлом. Руската държавна компания „Росатом“, която има водеща роля в проекта, казва, че централата е проектирана „да издържи на екстремни външни влияния“ и по-конкретно на земетресение от девета степен. Вероятността от земетресение с такъв магнитуд в района на „Аккую“ „е приблизително веднъж на 10 хиляди години“, са казали от „Росатом“ пред Асошиейтед прес миналата седмица.

На въпрос на агенцията турското министерство на енергетиката е заявило, че няма непосредствени планове за преразглеждане на проекта. Според някои активисти обаче проектът създава рискове. Андрю Уитакър, преподавател по строително инженерство в университета в Бъфало, казва, че това, че централата е разположена на западния край на Източноанадолския разлом, означава, че проектът трябва да е бил предвиден за значителни трусове. Според него все пак би било разумно да се направи нова оценка на изчисленията за сеизмичния риск на цялата инфраструктура на региона, включително на централата. „Няма причина за безпокойство, но винаги има причина да бъдем внимателни“, казва Уитакър.

Това обаче не успокоява активистите в Турция и в разположения наблизо остров Кипър. Те подновиха призивите си проектът да бъде прекратен, като заявиха, че катастрофалното земетресение е явно доказателство за големия риск, който носи атомна централа в близост до сеизмичен район. В изявление пред Асошиейтед прес Кипърската антиядрена платформа, която обединява над 50 природозащитни групи и от двете страни на разделения остров, „призовава всички политически партии, научни и природозащитни организации да обединят усилията си и да окажат натиск върху турското правителство да прекрати плановете си за АЕЦ „Аккую“.

Кипърският евродепутат Димитрис Пападакис попита Европейската комисия какви са непосредствените действия, които ще предприеме за прекратяване на проекта. Според Световната ядрена асоциация пък атомните електроцентрали са проектирани да издържат на земетресения и да се изключват безопасно в случай на силни трусове, а около 20 процента от тях са разположени в зони със значителна сеизмична активност. Още по-строги изисквания бяха въведени след ядрената катастрофа във Фукушима, когато цунами повреди АЕЦ „Даичи“ и доведе до разтопяването на три реактора и освобождаването на опасни дози радиация.

Според „Росатом“ проучване на турската служба по извънредните ситуации показва, че АЕЦ „Аккую“, разположена на около 95 км от северния бряг на Кипър, се намира в зона от пета степен по отношение на сеизмичния риск, т.е. в един район с най-висока сигурност в това отношение. Компанията подчертава, че реакторите ВВЕР-1200 отговарят на изискванията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), приети след аварията във Фукушима.

Асошиейтед прес отбелязва, че възраженията срещу АЕЦ „Аккую“ имат и политически измерения. Република Кипър обвинява Турция, че се опитва да облекчи енергийната зависимост на кипърските турци от признатото кипърско правителство, за да затвърди разделението на острова. Според турските планове кипърските турци ще се снабдяват с електроенергия от Турция чрез подводен кабел. Подводен водопровод вече снабдява Северен Кипър с вода от Турция. Първият реактор на АЕЦ „Аккую“ се очаква да влезе в експлоатация по-късно тази година, а след завършването си централата ще има мощност от 4800 мегавата и ще осигурява около 10 процента от турските нужди от електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    19 42 Отговор
    Турска централа строена от руснаци.Това си е рецепта за проблеми.

    Коментиран от #5, #14, #18

  • 2 Вашето Мнение

    44 5 Отговор
    Не знам, но пък на уестинг хаус гърмят яко. Последно беше в Япония. Но не е демократично мисира да пише за това.

    Коментиран от #8, #23

  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    19 15 Отговор
    Не, опасна е! Бай Ердо няма търпение да си самовзриви държавата!
  • 4 НИКО

    25 8 Отговор
    КОИ ЩЕ ПОТЪРСИ СМЕТКА НА КРАВАРИТЕ КОИТО РАЗСИПАХА ТУРЦИЯ С ТОВА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ако е с

    24 4 Отговор
    американски уран,ше гръмне като лятна гума..
  • 7 Разбира се

    28 2 Отговор
    Че е безопасно
    Това да не ти е американската в япония
  • 8 Рошко

    30 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    И полит коректно, това е мара. Всичко руско турско и китайско е боклук, ама всичко до тях опира няма как да направиш нещо без да имаш материали, демек ресурси. Ама това тука соросите не могат да го пеоумеят щото от пропаганда са им изпилили малкото мозък в главите
  • 9 Гръч

    18 1 Отговор
    Площадките на руските централи са много здрави.Предполагам и на останалите по света би трябвало
  • 10 123

    6 2 Отговор
    А тази безопасна ли е?
    Черна вода (на румънски: Centrala Nucleară de la Cernavodă) е първата (и единствена към 2013 г.) атомна електрическа централа в Румъния. Разположена е край едноименния град Черна вода.

    Първият реактор е построен съвместно от канадската фирма Atomic Energy of Canada Limited и италианската Ansaldo Nucleare, и е пуснат в експлоатация през 2 декември 1996 г. Той е конструиран по технологията КАНДУ (CANDU) и е с мощност 620 MW. Вторият реактор е пуснат в експлоатация през 2007 г., а строежът на трети и четвърти блок се предвижда да бъде приключен едновременно към 2015 г. Пети остава замразен (към 2009 г.).
  • 11 124

    31 3 Отговор
    Русия е с 20 г по-напред в ядрените технологии от Кравария!

    Коментиран от #15

  • 12 Уестингхауз

    21 1 Отговор
    Скоро ще стане опасна, сомо да ,,диференцираме,, доставките, т.е. да избутаме Русия
  • 13 Ммм...да

    17 1 Отговор
    Това е подсказка за Ганьо,че АЕЦ Белене,няма да има !
  • 14 ежко

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Проблеми от геополитическо естество -може би, но от инженерно, няма такива!
  • 15 В.В.П.

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "124":

    Нормално, все пак урана идва от Русия
    Но за нашите евроатлантици е проблем че не правят ширпотреба.
    Въпреки че ширпотребата му е от Китай, с руски суровини и руско ядрено гориво за да му захранва същата тая ширпотреба
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 да де

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Онзи не се хаби за жълти центове централата още е в строеж.
  • 19 БАЙ КУРТИ

    18 1 Отговор
    Така , Мичето стана експерт и по АЕЦ . Браво, сега да ми каже какво е ядрен синтез и как работи АЕЦ КОЗЛОДУЙ . Айде господа Триполови да затворим 5/6 блок и веднага ще цъфнете . Но вие ще се радвате /докато запалите свеща вече ще сте олющени . Абе яжте бубулечки и развивайте ласките. Нали това е демокрацията.
  • 20 АБВ

    3 0 Отговор
    Господ да ни е на помощ
  • 21 Възмутен

    4 1 Отговор
    АЕЦ Белене е бетон ама Марчето за турците преживява
  • 22 информиран

    10 0 Отговор
    Предполага се, че когато са определяли сеизмичния хазарт на площадката, следва да са отчели всички потенциални източници на земетресения (т.е. различните известни епицентрове), както и техния потенциал да докарат силно земетресение. Ако сеизмологията е правена от руснака, значи всичко следва да е взето предвид. Като се отчете, че в тази посока турците имат също добри експерти, значи не трябва да се притесняваме.
    Строителството на една АЕЦ е под много строг контрол и няма също причини да се притесняваме, че нещо при строежа е било спествено.

    Коментиран от #26

  • 23 информиран

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    В интерес на истината, Фукушима имаше проблем не заради земетресението, а заради наводняване на площадката след цунамито. Изтече информация, че всъщност са имали анализи, които са показвали, че при много силно земетресение, наличната дига няма да ги спаси, но поради предстоящо спиране на блоковете не са си играли да повдигнат дигата (струвало много скъпо, а централата са щели да я затварят до 5-10-години).
    В Япония, Устингхаус са по-скоро невинни.
    Виж япончетата, когато са видяли, че по последните оценки за хазарта могат да имат цунами, което да компроментира дигата е трябвало да вземат мерки, а не да ми спестяват парички.
  • 24 Мишел

    13 2 Отговор
    Както я караме със санкциите срещу Русия, през 2027 и 2029 затваряме пети и шести реактори в Козлодуй и започваме да купуваме ток от Турция, от тази АЕЦ Любопитно е, че тя се строи с заем от Русия, който ще се изплаща с продаване на произведеното електричество от работещите реактори. Това означава, че ще купуваме руски ток,за да заместим този от АЕЦ, от Мариците и от други спрени централи.
    Още по любопитно е, че имахме такова руско предложение за построяването на АЕЦ Белене по същата схема, но нашите послушни управници го отказаха .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЙОК

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "информиран":

    Така е но нали разбираш че на собствениците на разрушените сгради в Турция и Сирия преди закупуването на имота също им е било казано че е под много строг контрол и няма също причини да се притесняваме, че нещо при строежа е било спестено.
  • 27 Активисти ли

    1 1 Отговор
    По скоро, Сороспучоджукларъ ...
Новини по държави: