Last news in Fakti

5 Септември, 2013 15:53 2 049 0

Кения е на път да се оттегли от Международния наказателен съд

  • кения-
  • международен наказателен съд-
  • президент

Кения може да стане първата страна в света, която е прекратила отношенията си с организацията

Кения е на път да се оттегли от Международния наказателен съд - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кенийският парламент свика спешна среща за обсъждането на евентуално оттегляне на страната от Международния наказателен съд, съобщава Би Би Си.

Според анализатори вероятността решението да бъде прието е твърде голяма. Ако това стане факт, Кения ще е първата страна в света, която е прекратила едностранно отношенията си с Международния наказателен съд.

Обсъжданията се дължат на решението на организацията да повдигне обвинения срещу кенийския президент  Ухуру Кениата, както и срещу вицепрезидента на страната Уилиам Руто. Те са обвинени в това, че са провокирали насилието обхванало страната след оспорваните местни избори през 2007 г. И двамата отхвърлят обвиненията.

Тогава двамата бяха представители на две противоположни партии, но през март тази година сформираха обща коалиция. Кениата и Руто обвиниха Международния наказателен съд, че с повдигнатите срещу тях обвинения всъщност вреди на изборната им кампания, което може да се сметна като външна намеса във вътрешните работи на тяхната страна.

В момента кенийският парламент е доминиран от политическата коалиция, която двамата обвиняеми оглавяват. Лидерът на мнозинството в парламента Адан Дуале лично внесе предложението за излизането на Кения от правораздавателната организация. Той заяви, че Ухуру Кениата и Уилиам Руто са законно избрани и че в момента е наложително да се предприемат стъпки за излизането на страната от Международния наказателен съд.

Говорителят на организацията Фади Ел Абдалах вече заяви, че евентуалното оттегляне на страната няма да повлияе върху съдебното следствие срещу двамата. То може да окаже влияние върху бъдещи разследвания свързани с Кения, но не и на такива, които вече са започнали. Той дори заяви, че ако Кениата и Руто откажат да сътрудничат на разследването, съдията по делото може да нареди арестите им.

Представители на Амнести интернешънъл заявиха, че дебатите в кенийския парламент  са последната от серия тревожни инициативи, които целят да подкопаят работата на Международния наказателен съд в Африка. Организацията призовава всеки депутат от местния парламент да защити закона и да гласува против внесеното предложение.

Влизането в действие на евентуално решение за оттеглянето на Кения от Международния наказателен съд най-вероятно ще отнеме около година. Сред международната общност обаче има сериозни опасения, че примерът на Кениата може да бъде последван и от други африкански лидери.

Президентът и вицепрезидентът на Кения многократно призоваваха обвиненията срещу тях да бъдат свалени с мотива, че  те са инспирирани от политически цели. Международният съд обаче отхвърли молбите им, заявявайки че преследва правосъдието напълно безпристрастно.

През май Африканският съюз обвини организацията, че преследва основно африканци заради тяхната раса.

Международният наказателен съд е създаден през 2002 г. , като задачата му е да разглежда случаи свързани с престъпления срещу човечеството, военни престъпления и геноцид. Той е ратифициран от 121 страни, 34 от които са африкански.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА