Last news in Fakti

5 Март, 2023 16:50 974 13

Папа Франциск: Необходима е борба с незаконния трафик на бежанци

  • папа франциск-
  • трафиканти-
  • бежанци

"Пътешествията на надеждата" не трябва да се превръщат в "пътувания на смъртта“

Папа Франциск: Необходима е борба с незаконния трафик на бежанци - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск се помоли за загиналите мигранти и призова да няма повече трагедии като тази, която се случи край бреговете на южната област Калабрия преди седмица, при която загинаха най-малко 70 души. В традиционна неделна проповед понтификът отбеляза необходимостта от борба и спиране на дейността на нелегалните превозвачи на хора.

"Изказвам дълбоките си съболезнования за новата трагедия в морето. Моля се за жертвите. Още веднъж призовавам всички да не се повтарят подобни трагедии, трафикантите на хора трябва да бъдат спрени. "Пътешествията на надеждата" не трябва да се превръщат в "пътувания на смъртта." Водите на Средиземно море не трябва да бъдат засенчени от подобни драматични инциденти", каза Франциск.

Той също така отново изрази съболезнованията си за загубата на много хора, предимно млади хора, при железопътна катастрофа в Гърция. Броят на потвърдените жертви на сблъсъка между два влака в сряда достигна 57 души.

Най-малко 70 души загинаха при корабокрушение на 100 метра от брега близо до град Кутро (Кротоне) миналата неделя. Телата им са намерени в морето и на плажа. Смята се, че може да са загинали поне още 40-50 души, но точният брой на борда на катастрофиралата лодка не е установен. Спасени са 80 души. Лодката с хора от Афганистан, Пакистан, Ирак и Иран е отплавала от Турция.

Сред загиналите има много жени и деца. Сбогуването с тях продължава в южния италиански град, където президентът на републиката Серджо Матарела беше на посещение. Премиерът Джорджа Мелони обяви, че там ще се проведе следващото заседание на Министерския съвет. Властите са критикувани, че не са предоставили навременна помощ на лодката. Италианската брегова охрана посочва, че съобщенията, получени от европейската мисия Frontex, чийто самолет е забелязал лодката няколко часа преди трагедията, не са съдържали аларми. Задържани са четирима нелегални превозвачи. Италианската прокуратура води разследване, включително и за възможния факт на липса на навременна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вашингтон

    4 3 Отговор
    Необходима е не борба а реално изтегляне на всички не европейски народи от Запада и върнати на териториите на БРИКС и ШОС, така ориенталците нямат да имат агентура от техни имигранти работещи да възрвъщат интелигенцита им избита от комунистическите и арабски режими по света
  • 3 Гошо

    9 1 Отговор
    Какво мине се не мине и ни цитирате тоя шмугльо я там да мие краката на нег.рите е Великден идва
  • 4 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Да ги нахрани и подслони като истински християнин.
  • 5 честен ционист

    6 1 Отговор
    Папата като най-известният афроамеринаски бейсбол съзтезател на Америка не му приличат тия приказки.
  • 6 Майна

    9 0 Отговор
    Този ,кво ще РЕЧЕ на 3000 трактора в Брюксел в петък...
    Хората излезнаха и блокираха Брюксел ,защото губят ПРЕХРАНАТА си и възможността да работят и изхранват с нея и ЧОВЕЧЕСТВОТО СИ..
    ТОЗИ от това ,,папа,, аз задавам ,,тъпи въпроси,,..
  • 7 украинче,ама италиано макароне

    3 0 Отговор
    Милена,Джорджа,какъв ти е проблема?Ето твой цитат;,,,премиерът Джордж Мелони обяви......Вчера ти направих забележка;не се излагай,това е жена и името и е Джорджа Мелони!Мила моя,имашпроблеми с паметта,с алкохола ли какво става по дяволите?
  • 8 галеника

    5 0 Отговор
    Тоя папа галил ли е Бойко по главичката - некой знае ли?
  • 9 Не борба

    8 0 Отговор
    Автомати трябват

    Коментиран от #10

  • 10 БГ Шебек

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Не борба":

    Мъже няма.И автомати да раздават из европата най-много да ги лакират в розово.А 60% от мигрантите са изключително добре обучени главорези.
  • 11 ХА ХА ХА

    4 0 Отговор
    АБЕ ВИЖДАТЕ ЛИ , ПАПАТА ИСКА НАШИТЕ ТРАФИКАНТИ НА БЕЖАНЦИ ? СИГУРНО МИСЛИ ДА ГИ ПУСНЕ НА СВОИТЕ КАРДИНАЛИ ДА ИМ ОПРОСТЯТ ГРЕХОВЕТЕ(разбирай да им теглят по една патка) И ТИЯ ГРЕШНИЦИ НИКОГА НЯМА ДА СИ ПОМИСЛЯТ ПОВЕЧЕ ЗА ТРАФИК НА БЕЖАНЦИ !

    Коментиран от #13

  • 12 Ммм...да

    4 0 Отговор
    Тоя опева само мъртавци.Не съм го чул да възхвалява живота ! Гробаря на католиците.
  • 13 Ми то.....

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    Ей тъй се спира миграцията със кеф за кардиналите и сълзи за трафикантите .......!!!!!!!!!!!!!!!