6 Март, 2023 09:40 1 037 9

Тайван е нащрек за внезапно нахлуване на китайски военни

  • тайван-
  • китай-
  • военни-
  • остров-
  • нахлуване

През последните години Китай засили военната си дейност около острова

Тайван е нащрек за внезапно нахлуване на китайски военни - 1
Източник: БГНЕС

Тайванският министър на отбраната Као Куанчи предупреди днес, че островът трябва тази година да бъде нащрек за „внезапно нахлуване“ на китайски военни в райони в близост до неговата територия на фона на растящото напрежение в Тайванския проток, предаде "Ройтерс".

През последните години Китай засили военната си дейност около Тайван и почти всекидневно има нахлуване на негови военновъздушни сили в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Тайван обаче още не е съобщавал за навлизане на китайски сили в неговата прилежаща зона, която се простира на 24 морски мили (44,2 километра) от бреговата линия. Миналата година обаче Тайван свали цивилен дрон, навлязъл във въздушното му пространство.

По време на парламентарен контрол министър Као каза, че китайската народноосвободителна армия може да си намери претекст за влизане в зони, които са близо до териториалното въздушно и морско пространство успоредно със засиления военен обмен на острова със САЩ, който дразни Пекин.

Министърът предупреди, че китайската армия може да извърши „внезапно навлизане“ в прилежащата зона на Тайван и да се доближи до нейното териториално пространство, което обхваща 12 морски мили от бреговете му навътре в морето.

Заявявам това тази година, имайки предвид, че те извършват такава подготовка, каза министърът. В бъдеще, те биха използвали сила, ако наистина се наложи, смята Као Куанчи.

Тайван се е зарекъл да упражни правото си на самоотбрана и да контраатакува, ако китайски въоръжени сили навлязат на негова територия, отбелязва "Ройтерс".

Миналата година Китай проведе безпрецедентни военни учения около Тайван в отговор на визитата на острова на тогавашната председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Според министър Као Китай се стреми да създаде проблеми под определен претекст и добави, че този претекст може да включва визити на острова на високопоставени чуждестранни представители или честите военни контакти на Тайпе с други държави.

Министърът изтъкна, че всеки ден Китай изпраща по десетина самолети и кораби в близки до Тайван райони, като някои от тях пресичат средната линия на Тайванския проток, който обикновено служи за неофициален буфер.

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайски

    8 2 Отговор
    Македонци
  • 2 гадно

    10 1 Отговор
    Китайците няяма да нахлуват ще се изтропат по един път на брега и ще ги зарият.
  • 3 Истината

    2 10 Отговор
    Китай няма ресурс за да извърши десант на 160 км от брега.Тайван е добре защитен корабите просто няма да стигнат до острова.Видяхме че Русия не направи десант при Одеса още в първите дни на войната.Дори и старите украйнски ракети се оказаха възпиращ фактор

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Стига бе

    14 1 Отговор
    Лелеее, САЩ са си пробутали тоталния американски боклук М16 -автомат от виетнамската война.

    Американците във Виетнам толкова намразиха нескопосания M16, че крадяха AK-47 на врага..
  • 5 Кирчо

    10 2 Отговор
    Тайван е Китайски.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха-ха-ха

    4 0 Отговор
    Заглавието направо кърти!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мммда

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Бате тия първо, ще им пратят няколко хиляди ракетни и след това ще ги ровят с фадромите.
    Още преди няколко месеца обявиха, че ще им пратят толкова ракети за една вечер, колкото руснаците и украинците са изстреляли през първите няколко месеца от конфликта.