6 Март, 2023 18:20 2 247 25

Италия ще забрани и пушенето на открито

  • италия-
  • цитари-
  • забрана-
  • пушене

Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако глобата бъде платена в срок до 60 дни, то тя ще бъде намалена с 50 процента. Същата глоба ще е в сила и за нарушителите на разпоредбите за пушене на закрито

Италия ще забрани и пушенето на открито  - 1
Снимка: Shutterstock

Италия скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават изданията "РАИ нюз", "Скай Ти Джи 24" и "Ти Джи Ком 24".

Проектът на нормативен акт, в който ще се съдържа забраната, се подготвя от министерството на здравеопазването. Забраната ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия.

Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на обществения транспорт, тоест на спирките на трамваи, автобуси, наземно метро, на водния транспорт, на гарите. Ще се забрани и пушенето в парковете. Що се касае до заведенията, забраната ще се прилага и за масите на открито, освен ако те не обособят специални зони за пушене.

Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата.

Италия ще забрани и пушенето на открито
Снимка: Shutterstock

Засега плановете за забрана са в много ранен етап и може да отнеме една година, докато бъдат одобрени, а през това време мерките може и да претърпят изменения.

Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако глобата бъде платена в срок до 60 дни, то тя ще бъде намалена с 50 процента. Същата глоба ще е в сила и за нарушителите на разпоредбите за пушене на закрито.

В доклад относно пушенето в Италия на Висшия институт по здравеопазване, представен миналата година, се казва, че в Италия всеки четвърти италианец пуши (24,2 процента от общото население или общо в Италия има 12,4 милиона пушачи).

Италия ще забрани и пушенето на открито
Снимка: Shutterstock



Данните в доклада показват, че най-много пушат мъжете от възрастовата група 25-44 години (43 процента) и жените от възрастовата група 45-64 години (24,5 процента).

Според данните в документа бившите пушачи съставляват 15 процента от населението на страната.

Докладът показва още, че средно на ден на глава от населението се пушат по 11,5 цигари.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    54 6 Отговор
    Забранете и да ДИШАТ!
    На път сте!
    Затова харесвам демокрацията

    Коментиран от #24

  • 2 ЕСССР

    57 3 Отговор
    Да дупчат хората с псевдо "ковид" ваксини може, да пушат не може? Решиха проблема с инфлацията, цените и т. н. и до цигараите на въздух опряха?
    За справка не пуша, но тъпанарщината на еврочиновниците адски ме дразни, като се почне от ония корумпиран кукумицин Урсула!

    Коментиран от #4

  • 3 Е те това

    27 2 Отговор
    е най-важната тема сега.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кольо,

    36 2 Отговор
    Ей това вече си е италиански фашизъм в осъвременен вид!!
    Дори бащата на тази идеология Бенито Мусолини не би си помислил да наложи такава радикална забрана..!!
  • 6 Мдааа....

    45 2 Отговор
    Интересно.....Въпроса е,защо хората се подчиняват на всяка една глупост и забрана.Това явление започна от истерията Ковид и продължава за какво ли още не.Светът се променя към лошо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Добре е да се знае

    26 1 Отговор
    Първата държава в света, която забранява тютюнопушенето е нацистка Германия. Учените на Хитлер са си провеждали разни изследвания и експерименти. При едно от тях открили, че хората които пушат тютюн са по-малко податливи на пропагандата. Хитлер решил, че тая работа така няма да я бъде и взел съответните мерки. За пред бюргерите обяснявали ненавистта на фюрера към цигарите с това, че бил бивш пушач и много ги мразел
  • 9 Ъъъъъ

    17 4 Отговор
    Защо просто не забранят цигарите???
  • 10 Умници

    10 16 Отговор
    Не пуша, но това вече минава всякакви граници на нормалност, ако трябва забрани за пушене, трябва най вече на съседите пушачите ,които пушат денонощно по терасите и после си спят на чист въздух, а цигарения дим е по горните етажи, прозорец не може да се отвори, но те имат права и другите нямат право на чист въздух и хладина през лятото
  • 11 Учуден

    32 1 Отговор
    А дали ще забранят и обратните на открито.
  • 12 психо

    10 0 Отговор
    в италия събират ли си всички глоби?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Неинформиран

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "байигнат":

    В Русия е забранено от години пушенето около обществени сгради, детски площадки .

    Коментиран от #23

  • 15 Госあ

    15 0 Отговор
    Принципно, в Япония е забранено пушенето на обществени места на открито освен на обособените за тази цел места оградени с параван или закътани някъде. Отделно в повечето сгради има стаички с вентилация за пушачи. Свиква се. В някои ресторанти обаче можеш да си пушиш на воля. По интересното е, че когато изразих изненадата си в началото че в Европа е точно обратното (можеш да пушиш навън навсякъде, но не и в баровете и ресторантите на закрито) един колега ми каза, че в Япония обществените места са на всички и освен това не искат да се дава лош пример на подрастващите по улицата. Ресторантите, обаче, са частна собственост ми каза той. И всеки може да избере и прецени дали иска да отиде в частна собственост за пушачи или не пушачи и да заведе детето си там. Съгласих се с него и това беше поредният случай в който видях колко по съвършен, логичен и справедлив е Изтока от запада.
  • 16 Браво

    4 5 Отговор
    Пушенето е вредно за здравето и джоба на пушача, колкото по рано се откажете, толкова по добре за Вас и вашето семейство . Вместо за цигари, дайте тези пари на децата си
  • 17 Роми

    1 8 Отговор
    Пушенето е древно цигански навик на полу примати полу хора.
  • 18 твърдо против

    19 3 Отговор
    абсолютен фашизъм в действие.А храненето на открито.Така де,може гладния да се обиди.
  • 19 Гага

    15 0 Отговор
    Не само цигарите, алкохолът и дебелаците също нямат работа на обществени места, защото са лош пример за подрастващите. Грозните и сакатите също, защото са вредни за психическото здраве и естетическото развитие на личността.
  • 20 ЛиБеРаст

    11 1 Отговор
    Ще разреши обаче да се лапат насекоми и на открито!
  • 21 Непушач

    3 7 Отговор
    Дай боже скоро и тук. Много е гадно, както си вървиш по улицата някой да си издуха смрадливата цигара в лицето ти заедно с всички бактерии излизащи от вонящата му уста с жълти зъби. А за жените да не говорим. Отврат. И за sех не стават.
  • 22 Абсурдистан

    3 0 Отговор
    Определено съм против тютюнопушенето. И примитивите знаят, че е вредно. Против съм преекспонирането и неофициалното толериране на наркотиците. Няма сравнение между двете!
  • 23 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Неинформиран":

    По-важното е дали се спазват забраните!
  • 24 Факт

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Пушачите вече отдавна са забранили на непушачите да дишат
  • 25 Иво

    1 1 Отговор
    Отлично решение ! Вива Италия. И солени глоби на пушапите за увреждане здравето на околните хора. И в българия трябва безабавно да се въведе и да си димят само в къщи
Новини по държави: