Last news in Fakti

10 Март, 2023 19:53 964 32

САЩ приветства възобновяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • дипломатически отношения-
  • сащ

За Вашингтон това споразумение представлява възможност да се сложи край и на гражданската война в Йемен

САЩ приветства възобновяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран - 1
Източник: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън приветства днес новината, че Саудитска Арабия и Иран възобновяват дипломатическите отношения - напредък, постигнат след преговори в Китай, предадоха световните агенции, като се позоваха на Джон Кърби, говорителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Саудитска Арабия и Иран, двете регионални сили в Близкия изток, скъсаха дипломатическите връзки през 2016 г. след атака срещу саудитски дипломатически мисии, извършена от протестиращи в Иран след екзекуцията от Рияд на влиятелен шиитски духовник.

Според съвместно изявление Рияд и Техеран са се договорили да подновят дипломатическите си отношения и да отворят посолствата и дипломатическите си мисии до максимум два месеца.

За Вашингтон това споразумение представлява възможност да се сложи край и на гражданската война в Йемен, където Саудитска Арабия и Иран подкрепят противниковите лагери.

"Ние бихме искали тази война в Йемен да приключи и това споразумение може да ни отведе до този завършек", каза Кърби, но предупреди, че трябва да се види дали Иран ще изпълнява задълженията си по споразумението със Саудитска Арабия. Кърби припомни, че Иран "не е режим, свикнал да държи на думата си", предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Воин

    18 0 Отговор
    Тия па кво общо имат
  • 2 ДОЦ,. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА, СОЦИОПАТ

    10 0 Отговор
    Ние се чудим - що ни сърбят гарнитурите, а то виж ко било!
  • 3 САЩ

    28 0 Отговор
    В качеството си на какви се произнасят за отношенията между две държави на другия край на земното кълбо на такива като тях българинът е казал
    На всяка манджа мерудия

    Коментиран от #14

  • 4 Хихихи..

    25 0 Отговор
    САЩ да те приветства,все едно лисица да ти варди кокошките,ихууу...
  • 5 Многополовите

    20 0 Отговор
    Що се бъркат навсякъде ?!
  • 6 любо мр лу

    2 19 Отговор
    САЩ това е бленувания рай за децата на прехода и демокрацията САЩ направи така че сивите им играчки да станат цветни и шарени, вдъхна малко цвят в сивото им социалистическо детство. Децата хвърлиха школниците и балканчетата и се качиха на BMX а татковците хвърлиха Лади и Москвичи и ги замениха с BMW.
    Каквото и да плюете САЩ демокрацията ни донесе само добро и прогледнахме за останалия свят

    Коментиран от #9, #11

  • 7 МирО

    19 0 Отговор
    Вас пък кой ви пита - на сякаш манджа искате да сте мерудия, ма тая умря вече. Това си е работа между чаршафите - техни си неща.
  • 8 Да, бе

    16 2 Отговор
    Поредният шут в зъбите на кравефермата от Русия... Без любов.
  • 9 така е

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "любо мр лу":

    Ако не беше САЩ щяхме да ползваме интернет - само текст естествено на Правец 23 по крадена технология от запада. И да си направиш екселска таблица трябваше да пишеш на бейсик 9093 реда.
    По време на соца всичко беше крадено от прогнилия уж запад, Правец копие на Ейпъл , Алтай опит за Кола, Балканче като Чопър, Панака като Ливайс и Адидас и Ромика.. това беха копията на запада и все неуспешни, понеже са копия. Отделно като влезеш в корекомите все едно влизаш в друг свят, всичко красиво - мирише хубаво и се чудиш защо не може да си го купиш ? Трябваше да се търсят връзки долари и бонове но дългата ръка на ДС дебнеше отвсякъде и често хора изчезваха по нощите за кратка справка и така и не се връщаха никога...

    Коментиран от #10, #13, #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 дори

    2 14 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе":

    И да не сте повервали това са фактите. Всичко е измислено от Америка и Европа ма западна.
    Руски компютър има ли ? Руски ГСМ ... стига се излагахте моля тази соц пропаганда ви е промила мозъка на младини и сега сте слепи и глухи за всичко наоколо.

    Коментиран от #30

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Факт

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "САЩ":

    ...ти за 200 години до сега не разбра ли че Сащ управлява света,по простата причина че е най силната военна държава в света ..не знам дали е за добро или не..но е буквално на светлинни години във военни отношение от всички останали взети заедно....знам че някои тук си мислят че Китай или Русия са и някакъв вид конкуренти но дефакто няма такъв филм...и русия и Китай взети заедно не притежават и половината Военна сила на Сащ.....ето за това Сащ се меси навсякъде защото могат ..и никой не може да им каже нищо ...не са унищожили само тези които не са решили...и единственото нещо което за сега спира американците да сринат със земята руснаците,е факта че русия притежават ядрени оръжия ...ако ги нямаха тях, сега може да сте сигурни че русия щеше да е една мааалка държавица ..Путин може да се радва че има тези ядрени оръжия,защото без тях сега Путин нямаше на какво да е президент...нито пък него щеше да го има...

    Коментиран от #19, #21, #25

  • 15 Прокопий

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе":

    Каква вяра, на колко си? На 20 ли? Ако си над 40 и не помниш, тичай на доктор, че Алцхаймер те е налазил. На нова година получавахме шоколадово яйце и това беше щастие неземно, с банан и портокал.
    Мурзиляж нефелен...

    Коментиран от #18

  • 16 соломон паси

    12 0 Отговор
    Тая престъпна и долна сган се е трогнала за Йемен ,че там има гражданска война ? Нормален човек на това да повярва ? само предателите като мен лицемери или мало...умните им вярват.
  • 17 Силвестър

    12 0 Отговор
    И кой ги пита мучащите.
  • 18 мани

    1 12 Отговор

    До коментар #15 от "Прокопий":

    Не му обяснявай френските ПИФ списания ги гледахме като извънземни и още ДЪГА нищо че беше копие на ПИФ пак ставаше просто в соц лагера се правеха копия на западните неща без плащане на авторско право разбира се - всичко по крадена технология. Но и хартията се различаваше по качество и печата също абе изобщо ниско качестно на ниска цена и празни магазини... това ни даде социализма

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факт

    0 12 Отговор

    До коментар #9 от "така е":

    По времето на руското окупаторство в България са избори хиляди българи ...всичко което е могла правим е било само ако сме имали позволение от руското ДС...И както колегата каза...за съжаление все още лидери на ДС-русия ни управляват за това и не можем да се измъкнем от тази бедност...мъчим се нещо да бъдем европейци но за съжаление само се опитваме,защото парите които ни дават Европа дефакто си отиват в комунистите ...и за народа пак остава един голям и дебел...чеп..трудно ще е отърваването от руския комунизъм но съм сигурен че един ден ще се отървем и от него и от русофилството ..!! И от ДС...и ще бъдем една нормална европейска държава която не е роб на руския империализъм...който му е тъпчел 80 години като кучета..!

    Коментиран от #27

  • 21 Бе те са най-голямата световна сила

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Във военно отношение но аз съм на достатъчно години за да бъда свидетел и да гледам кадри как бягат с хеликоптери от покрива на американското посолство в град хошимин и бягството им от афганистан миналата година
    Та действително са голяма сила ама ако някой ми се опъне бягат през глава и не само от там и от сомалия избягаха и от куба и откъде ли не

    Коментиран от #29

  • 22 АЙДЕ ГЪЧ

    11 0 Отговор
    САЩ приветства възобновяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран...........АМА КОЙ МУ ДРЕМЕ КВО ПРИВЕТСТВАТЕ ВИЕ.....???
  • 23 Наблюдател

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "мани":

    Добре описваш миналото но откъде е тръгнала българия ще те цитирам източници от малко преди началото
    Ангъс Мадисън. Той е британски икономист, най-известен учен, апологет на пазарната икономика, занимаващ се с история на икономическото развитие на Европа и света. Според него 80% от населението на предвоенна България се е занимавало с примитивно земеделие и страната ни е изоставала от развитите страни с 50 до 100 и повече години.

    Коментиран от #24

  • 24 Аз ще добавя

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Иван Багрянов, министър на земеделието, който на 25 януари 1939 година в народното събрание заявява:

        - Имах случай да кажа и друг път - ние сме земеделска страна, без земеделие. Ние нямаме излишъци от зърнени храни, ние изнасяме не излишъци, а само туй което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен добитък. Цифри в доказателство аз преведох в изобилие. /справка стенографски дневник на народното събрание от 1939 година/.
    Това може да бъде проверено в сайта на сегашното един народ на събрание

    Коментиран от #26

  • 25 Да, бе

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Преди 200години щатите не са били в играта изобщо и още са избивали индианците и са внасяли роби от Африка. Четете, няма да ослепеете, пък може и нещо да ви се промъкне в черепите кухини...
  • 26 И още

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Аз ще добавя":

    Цитат от Серафим Георгиев депутат в народното събрание, подкрепящ режима, който се изказва на 12-ти март 1940 година:

         “Това показва че картината на българската мизерия е страшна. Аз мога да ви припомня картина от берковско, която видях с очите си - едно дете ядеше симид  вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…. , че 19.5%  от селските семейства живеят тухлени къщи, а 61 % в кирпичени. Селското жилище се състои обикновено от две стаи в които живеят средно 6 души. В тия две стаи се и готви. Нямат кладенци 57% от домакинствата, нямат клозет  17,4% от тях. Нямат кревати 20% от домакинствата, а останалите 80% от тях имат средно по 2 кревата за 6 души. Нямат маса 28.5%  от домакинствата, а 36% нямат стол. Нямат печка 28% от домакинствата. Нямат юрган 36% от тях. Нямат дюшеци 46.5%,  а 34% нямат  никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито, понеже 53% от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот.” /справка стенографски дневник на народното събрание от 1940 година/.

            Земеделската земя е била разпокъсана на повече от 13 милиона парчета. На едно активно заето в земеделието лице се падат по 13,3 декара. При това положение модерно земеделие не може да се постигне…. А шестата война за България тепърва е пр
  • 27 Вижте сега.

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Всичо хубаво за което пишете може да се резюмира така: Да, сега имаме банани, много банани и станахме Бананова Република. Само че, къде е индустрията ни, леката и тежката промишленост, къде е качествената медицина и образованието, мощното селско стопанство, което хранеше нас и целиа СССР и половината остана Соц Лагер. Най-вече, къде са хората - качествените хора? Нал тъй, атланбтически лицемери - дайте да балансираме правилно
  • 28 Правило златно

    1 1 Отговор
    Щом те приветстват значи си на грешния път
  • 29 нпо агент

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бе те са най-голямата световна сила":

    Така говориш..щото не си гледал американски филми..По българска телевизия всеки ден дават най малко по 10 филма как сащ побеждават лошите..
  • 30 да да

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "дори":

    Саш източват мозъци от цял свят..Кой бил родоначалник на компьютера..българин..какъв там американец..Без притока на имигранти тази държава ще западне..Китай напред с материала..дори направиха своя космическа станция..Скоро да си чул че сащ имат такава..НЕ...умряла работа, те ползват русктаа космическа станция..сума ти години...
  • 31 Мехди

    0 0 Отговор
    Айде, бе! Сунити и шиити в обща задруга!? Нещо пъшка на скеч! Да не би това да е подарък за Тел Авив? По старо споразумение от Вашингтон. Чичо Дони Тръмп ще се окаже дърта лисица....
  • 32 Госあ

    6 0 Отговор
    Всъщност заглавието трябва да бъде “ Иран и Саудитска Арабия се споразумяват да възстановят връзките си след преговори с посредничеството на Китай” Поднебесната иска мир и разбирателство, но за тази цел краварника трябва да бъде фалиран.