Last news in Fakti

11 Септември, 2013 16:29 2 797 0

Огромен воден източник открит в най-сухата част на Кения

  • кения-
  • вода-
  • воден източник

Водата в новооткрития басейн може да удовлетвори нуждите на страната в следващите 70 години

Нов огромен воден източник е бил открит в сухия регион Туркана, Северна Кения. Според властите той би могъл да удовлетвори нуждите на страната в продължение на 70 години, съобщава Би Би Си.

Туркана е един от най-горещите, най-сухите и най-бедните региони на Кения и бе ударен от опустошителна суша миналата година. Много от жителите на региона са пастири номади, които са особено уязвими от липсата на дъжд.

„Откритието носи надежда на сухия регион. "Това новооткрито богатство на водата отваря врата към по-добро бъдеще за народа на Туркана и на нацията като цяло. Сега трябва да работим за по-нататъшни проучвания на тези ресурси както и за опазването им за бъдещите поколения“, заяви министърът на околната среда Джуди Уакхунгу.

Подземният воден басейн Лотикипи е намерен чрез сателити и радари и носи надежда на местните жители. Откритието бе обявено по време на среща на ООН за образование, наука и култура.

Учените смятат, че новият воден източник разполага с над 200 млрд. куб. литра вода.

Според ЮНЕСКО, около 17 милиона души от 41 милиона Кения нямат достъп до безопасна питейна вода.

Миналата година учени направиха подробна карта на водните резервоари, които се намират под по-голямата част от Африка.

Друг подобен водоносен източник е открит и в Намибия - най-сухата страна на континента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА