Last news in Fakti

15 Март, 2023 15:39 850 23

Полша: Ще се превърнем в газов хъб за Централна Европа

  • полша-
  • премиер-
  • газ-
  • газов хъб-
  • европа-
  • русия

Заяви полският премиер Матеуш Моравецки

Полша: Ще се превърнем в газов хъб за Централна Европа - 1
Източник: БГНЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки обяви плановете на страната да се превърне в енергиен център за Централна Европа след "победата на Украйна". Ръководителят на полското правителство направи изказването си по време на конференцията „Полско-украинско партньорство в изграждането на енергийната сигурност на бъдещето".

"Полша активно изгражда нов енергиен ред в ЕС, а връзките ни със съседите ни никога не са били по-силни. С победата на Украйна, в нашия регион ще се открие напълно нова перспектива. Нашият план е да се превърнем в енергиен, по-специално газов хъб за Централна Европа", цитира полският вестник "Do Rzeczy" думите на Моравецки.

„Полско-украинското партньорство в изграждането на енергийната сигурност на бъдещето е темата на тази конференция, която е много навременна и актуална за днешните предизвикателства. Намираме се в момент на геополитически пробив - парадигмите на енергийната политика се променят", заяви ръководителят на правителството.

В същото време полският министър-председател заяви, че в момента страната не купува руски въглеводороди, докато преди 2015 г. по-голямата част от доставките се падаше на продуктите на Руската федерация. Както посочи той, преди 2015 г. Полша е купувала над 90% от своя петрол и над 75% от своя газ от Русия.

„Днес не купуваме нито руски газ, нито руски петрол. След газовия шантаж на Москва спрямо Полша и Украйна, след нападението над Грузия, ние знаехме, че монополът в Европа е толкова важен за Путин, колкото танковете и боеприпасите. По този начин Кремъл оплете цяла Европа с мрежа от тръбопроводи и я направи зависима от себе си, поради което нашето правителство незабавно обърна векторите на енергийната политика", подчерта Моравецки.

„Започнахме процеса на отдалечаване от руските енергийни ресурси. Построихме Балтийската тръба, разширихме газовото пристанище в Свиноуйще и подписахме договори за доставка на газ от различни посоки от целия свят. Постепенно спечелихме нови договори за доставка на петрол за полските рафинерии. Построихме и газови интерконектори към Литва и Словакия. Днес сме в напреднали разговори по отношение на интерконектора с Чешката република", спомена министър-председателят по време на конференцията. „По време на двата ни мандата доведохме Полша до пълна независимост от Русия - без руски газ и без руски петрол“, посочи той.

Що се отнася до полско-украинското сътрудничество, министър-председателят добави, че републиката ще се ориентира към отношения САЩ. Моравецки каза също, че не е изключено в бъдеще ядрената енергия да стане основа на енергийния сектор в Полша.

„В бъдеще атомът ще бъде гръбнакът на нашата енергетика. Украинските атомни електроцентрали се захранват от компания, с която Полша също ще подпише споразумение за доставка на технологии. Ще изградим кохезия в полско-украинското сътрудничество със САЩ", обяви Моравецки.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Май май

    35 1 Отговор
    ще се превърнете в помийна яма.
  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    24 1 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 3 Русофил

    6 26 Отговор
    Ще се превърнете разбира се, щом се откачихте от руснаците.
    Само БГ мисли за хъб, ама с руски газ няма хъб.

    Коментиран от #17, #20

  • 4 Ха Ха ХА

    30 0 Отговор
    ще се превърнете в един голям......Освиенцим !
  • 5 шегичка

    29 0 Отговор
    Да не стане само нЕкоя "проукраинска група" да им гръмне хъба.
  • 6 мишка гъзов

    15 0 Отговор
    За вас остават комините да са чисти !Без Баня ще бъде услугата....
  • 7 Тото

    22 0 Отговор
    Май както сте тръгнали можете да се превърнете във една радиоактивна дупка скоро!!!😂😂😂
  • 8 коко

    14 0 Отговор
    И тоя като бойко ще прави хъб а дано ама нада ли

    Коментиран от #10, #18

  • 9 ан тей

    14 0 Отговор
    Слушкайте големя брат, скоро и за вас ще има денацификация, както и за нас ама ние сме свиканли да сме от страната на булката
  • 10 А бе

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "коко":

    хъб правете, най големия, ама и много боб ще трябва за да го запълните.
  • 11 наблюдател

    13 0 Отговор
    И без това сте си гъзов хъб хиени безподобни.
  • 12 Пако

    15 0 Отговор
    ПОЛЯЦИТЕ СА ИЗСЛЕДВАНИ ГЕНЕТИЧНО ОТДАВНА И СА ОТКРИТИ МНОГО ДЕФЕКТИ. ГОЛЕМИТЕ ЗНАЯТ ТОВА И НИКОГА НЕ БИХА ИМ СЕ ДОВЕРИЛИ,А САМО УПОТРЕБИЛИ В ДАДЕН СЛУЧАЙ
  • 13 Ммм дааа

    20 0 Отговор
    Мераклии за хъбове много, ама газ от де ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Обява

    12 0 Отговор
    продавам хъбове, разни размери, широки, тесни, кръгли, квадратни, всякакви. За контакти - ХЪБСТРОЙ ООД.
  • 16 Ще се

    8 0 Отговор
    Превърнете пърдели кукли на конци на рижавите островитяни хималайския им премиер
  • 17 Ха ха ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Жал ми е за теб.. Само ти с неадекватни коментари тук:))) Поне напиши нещо адекватно, па макар и да е анти руско..
  • 18 Иииии

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "коко":

    Като Мицотакис в Гърция :) и той щял да прави хъб...
  • 19 Ами това беше

    7 0 Отговор
    основната задача на шефа ви.Дя блокира изцяло всички възможни трасета за газово подаване през тръби.Доста преди войната ви накарахя да постройте терминал " Свинъиче" за компресирана газ.Но към онзи момент,цената му франко- терминал беше със 35% по висока от тръбния.Без значение по кой газопровод.Хвърлихте над 3/ млрд зелено за построяване.А до края на 2021 имахте около 8% ефективност ор цялата му мощност.Ще станете наистина Хъб,но с малки възможности.Но за вас ще сте на печалба.От преференциални цени,и от препродажба.Но докато има Иесмени в ЕК и Ес,може да върви.За сметка на тяхната индустрия и икономика.
  • 20 .....

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ти май освен РУСОФОБ си и българфобе.
  • 21 случаен

    2 0 Отговор
    ама таз зависимост от евтини енергоисточноци ви осигори охолен живот,сега мръзнете и гладувате
  • 22 Деций

    2 0 Отговор
    Да ще се превърнете но ви трябват много танкери с египетски боб.
  • 23 да да

    0 0 Отговор
    Ще се превърнете В задния двор на европа..ако мислите че сащ ще спре Русия, ако се наложи да удари по вашата територия...Очаквайте изненади..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания