Last news in Fakti

16 Март, 2023 08:20 1 034 10

САЩ възнамеряват да запазят силните си отношения с Турция

  • сащ-
  • турция-
  • отношения-
  • лойд остин

Заяви министърът на отбраната Лойд Остин

САЩ възнамеряват да запазят силните си отношения с Турция - 1
Източник: БГНЕС

САЩ възнамеряват да запазят "дългогодишните си силни отношения" с Турция, заяви министърът на отбраната Лойд Остин, предаде АА.

"Възнамеряваме да направим всичко възможно, за да остане така", заяви Остин пред репортери в отговор на въпрос относно искането на Анкара да закупи изтребители F-16 и комплекти за модернизация на съществуващия турски авиофлот, предаде БГНЕС.

Остин отказа да коментира каквито и да било потенциални продажби на оръжия преди официалното уведомяване на Конгреса, но подчерта, че "Турция остава много ценен партньор и ние ще се уверим, че правим всичко възможно да продължим да укрепваме отношенията си".

През октомври 2021 г. Турция поиска да закупи 40 изтребителя F-16, както и 80 комплекта за модернизация на съществуващите си изтребители.

Администрацията на Байдън неофициално уведоми Конгреса за одобрението си на продажбата през януари, но ключови законодатели се заканиха да провалят сделката заради обвързването на покупката с одобрението на Анкара на кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция.

Запитан за потенциалната продажба, говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че свързването на въпроса с продажбата е "напълно нелогично, неприемливо и контрапродуктивно".

"Това изпраща много погрешно послание и не помага на процеса", добави той в понеделник по време на бизнес форум във Вашингтон.

Говорейки заедно с Остин в Пентагона, председателят на Съвместния комитет на началник-щабовете Марк Мили беше попитан за неотдавнашното му посещение в Североизточна Сирия. То обтегна отношенията между Вашингтон и Анкара и накара Турция да извика пратеника на САЩ, за да обсъди посещението на генерала.

"Посещението ми не беше нищо повече от рутинно посещение на войските, за да се определи задачата, целта, мисията, да отида и да проверя това, да видя как се справяме и да оценя неща като защитата на силите", каза той.

"Имаме почти 1000 военнослужещи в Сирия и те са изложени на риск. От време на време те биват атакувани с различни видове боеприпаси от различни участници, които се намират в района на Сирия".

"Ние сме там от години. И общият интерес е да се гарантира трайното поражение на ИДИЛ. Халифатът беше унищожен. Но там все още има остатъци от тази организация", каза той.

"Така че, това е в наш интерес и в интерес на Турция, и със сигурност е нещо, което трябваше да направя, и е напълно уместно председателят да отиде да провери как се справят силите, особено когато са в опасност", добави той.

Турция отдавна се противопоставя на сътрудничеството на САЩ с кюрдската организация - YPG. Тя е основната групировка, която стои зад SDF, главния партньор на САЩ в Североизточна Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    25 3 Отговор
    САЩ Пак са намислили някой Сатанински план

    Коментиран от #6

  • 2 1122

    24 3 Отговор
    А Турция дали искат това,или американците не се интересуват от това ДАЛИ ИСКАТ ИЛИ НЕ.
  • 3 Верно ли

    20 3 Отговор
    Хахаха, а Ердо как мисли с тази опозицийка, дето сте му я спретнАли?
  • 4 ИЗИ, ИЗИ

    21 0 Отговор
    САЩ ТАКА "СМЯТАТ" , А ДАЛИ И ТУРЦИЯ ТАКА СМЯТА... СЛЕД ВСИЧКИ ЗАКАНИ ОТ СТРАНА НА ФАЩ???
  • 5 Конфуций

    19 1 Отговор
    Като имаш за приятели кравари - врагове не ти трябват .
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    Чичо С(р)ам се подмазва на ЕРдоган за да пусне бързо кораби на ШАШт през Босфора да търсят падналата тенекия 🤔🤔🤔🤔
  • 7 Моковските

    3 8 Отговор
    Сатанисти са тук.
  • 8 Турция вече

    6 0 Отговор
    им разбра мръсните игри. Те нямат съюзници, а васали... Турците са горд народ и никога няма да пълзят пред тези деменции там...
  • 9 Турция е втората

    6 0 Отговор
    по сила армия в натото..
    Останалите са повече ботикови армии, с някакви женички за "министри на отбраната"! За това на ФАЩ им трябват и турците, понеже се заяждат вече и с Китай и с Русия едновременно... А с кого ще плашат враговете си? С Урсула, като шеф на натото ли :)???
  • 10 Мдам

    4 0 Отговор
    Много ме съмнява нещо, че някакви отношения ще бъдат засилени.. Ония да не са пали до сега