Last news in Fakti

16 Март, 2023 12:01 893 16

Путин и Асад обсъдиха сътрудничеството, регионалното и международно развитие

  • сирия-
  • русия-
  • двустранни отношения-
  • президент-
  • владимир путин-
  • среща-
  • москва-
  • кремъл-
  • башар асад-
  • башар ал-асад

На двустранно ниво президентите обсъдиха стратегическите отношения между Русия и Сирия, основани на общи интереси, принципи и ценности, които ги сближават и работят за активизиране на тези отношения в интерес на двата народа

Путин и Асад обсъдиха сътрудничеството, регионалното и международно развитие - 1
Снимка: САНА

Президентът Башар Ал-Асад обсъди в сряда с руския си колега Владимир Путин в Москва, няколко въпроса от икономическите и политически сфери, двустранните отношения и сътрудничеството, в допълнение към последните регионални и международни развития.

На двустранно ниво президентите обсъдиха стратегическите отношения между Русия и Сирия, основани на общи интереси, принципи и ценности, които ги сближават и работят за активизиране на тези отношения в интерес на двата народа във време, когато светът бе свидетел на безпрецедентни промени .

Икономическото развитие беше в центъра на разговорите между президентите Путин и Ал-Асад, като двете страни обсъдиха начини за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между двете държави, в допълнение към задълбочения диалог по основните въпроси, които бяха обсъдени преди това в последващи срещи между руския и сирийския комитет, проведени в кулоарите на посещението.

Що се отнася до политиката, двамата лидери обсъдиха последните развития и промени, на които светът е свидетел, и значението на продължаването на изграждането на партньорства и съюзи между държави, които са свързани от общи принципи и интереси, за да формират активна сила, която се движи за интересите на народите в търсене на икономическа стабилност и сигурност срещу западните политики, които се основават на разпространяване на хаос и разрушение, водене на войни, за да запазят хегемонията и да обслужват своите тесни интереси.

Двамата президенти обсъдиха и руската военна операция в Украйна. Президентът Ал-Асад поднови позицията на Сирия в подкрепа на правото на Русия да защитава националната си сигурност, междувременно президентът Путин смята, че руската военна операция е война за съществуване, добавяйки, че Западът се е опитал да дестабилизира икономическата и политическата ситуация на Русия, но Русия успя да се адаптира към това, освен това постигна икономически растеж въпреки войната.

Дискутирани бяха и регионалните инициативи, подкрепени от Москва. Президентът Ал-Асад потвърди, че Сирия отдавна е за диалог, ако той ще даде плодове в интерес на сирийския народ и териториалната цялост на Сирия и ще доведе до ясни и конкретни резултати, на първо място, продължаване на военните действия срещу тероризма и изтеглянето на всички чуждестранни нелегитимни сили, съществуващи на нейни територии.

Двамата лидери се съгласиха да засилят постоянното сътрудничество между двете страни в ООН и всички други международни форуми, като заявиха, че Сирия високо цени подкрепата на Русия срещу опитите за натиск върху Дамаск чрез западните т.нар. химически оръжия в Сирия.

От регионална гледна точка двамата президенти приветстваха обявяването на Саудитска Арабия и Иран за възобновяване на дипломатическите отношения като стъпка за положително отразяване на региона и света.

Президентът Путин каза в началото на разговора: „Радвам се да ви видя в Москва и ви благодаря, че приехте тази покана. Свидетели сме на голямо развитие на отношенията между нашите две страни”.

„Опустошителното земетресение влоши страданието на сирийския народ, Русия като приятелска страна не пести усилия, за да смекчи тези трудности,“ добави Путин.

Президентът Путин каза, че сирийско-руските връзки непрекъснато се развиват и търговският обмен между двете страни се е увеличил.

Президентът Ал-Асад заяви от своя страна: „Много съм доволен от това посещение. Срещите между нашите служители не спират, но международните промени през последната година налагат да се срещнем отново за разработване на общи концепции на този етап.“

Президентът Ал-Асад добави: „Благодарим на Русия за голямата помощ, която предостави за справяне с последиците от земетресението, особено на Министерството на отбраната и руската армия, които пряко допринесоха за спасяването на ранените при земетресението“.

Ал-Асад каза, че сирийският народ изразява своята благодарност за позициите на Русия, които потвърждават ангажимента за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

Президентът Ал-Асад добави, че Сирия отново заявява подкрепата си за Русия по време на битката ѝ срещу подкрепяните от Запада нацисти.

„Ние сме доволни от резултатите на работата на сирийско-руския съвместен комитет и днешното ми посещение проправя пътя към нов етап по отношение на двустранните връзки“, завърши президентът Ал-Асад.

В края на разширената сесия на разговорите двамата президенти продължиха разговорите си при закрити врата, завършили с банкетна вечеря, организирана от президента Путин в чест на президента Ал-Асад.

В рамките на официалното посещение се проведоха двустранни разговори между министъра на външните работи Файсал Микдад и руския му колега Сергей Лавров.

По-рано сирийският министър на отбраната Али Махмуд Абас също обсъди с руския си колега Сергей Шойгу взаимно сътрудничество във военната област.

Източник: САНА


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    11 11 Отговор
    диктаторите са се надлъгвали един друг
  • 2 Сталин

    11 7 Отговор
    интересно кой на кого е целувал г..а
  • 3 гого

    12 9 Отговор
    да му имам приятелите на Путин

    Коментиран от #5

  • 4 Петьо Петров

    11 11 Отговор
    на тези двамата некролозите са им напечатани

    Коментиран от #12, #14

  • 5 ДА АМА НЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "гого":

    МЕЧТИТЕ СА БЕЗПЛАТНИ ХАХХАХА
  • 6 ПИТАМ

    10 10 Отговор
    Кога най-големите терористи ФАЩ ще върнат на сирийската държава заграбените петролни находища? За умни козяци питам!
  • 7 Оля ал Терористката

    3 4 Отговор
    Ти на терористи и военнопрестъпници говорителка ли си калинке

    Коментиран от #10

  • 8 Чуденка

    7 5 Отговор
    Интересно какви ценности може да имат двама масови убийци и диктатори!?
  • 9 Асад ще си

    4 4 Отговор
    сътрудничи с Московия,сега сключени договори ще са невалидни.Хахахахахаа
  • 10 Олито ал Хибрид

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Оля ал Терористката":

    е твърд рупор на тероризма.Наближава.....
  • 11 Опааа

    4 4 Отговор
    А вееее мисиркииии! Нали Вова трябваше до днес да е умрЕл вееее?!? 😆 Мачкаааай Вова! Денонощно дронове и ракети! Слава!
  • 12 Опааа

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    А твоят? 🤔
  • 13 Баба Ванга

    5 4 Отговор
    Путин ке свърши като Кадафи а Асад като Саддам!
  • 14 оня

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    След твоя:))
  • 15 на кой му пука

    4 4 Отговор
    На кой му пука кво си приказват двама терористи???
  • 16 Абсурдистан

    3 2 Отговор
    След посещението в Иран, посрещането на сирийския касапин доказва, че Путлер е истинския обединител на православния свят. Притеснява ме само, че Асад гледа на него някакси отгоре, пък и говори за "войната" в Украйна - нещо което в Русия се наказва със затвор.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания