Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Март, 2023 17:25 946 19

ООН : Руската политика за преместване на украински деца е военно престъпление

  • оон-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • деца

Според Киев 16 221 деца са били депортирани в Русия до края на февруари, но комисията не е успяла да провери тези данни

ООН : Руската политика за преместване на украински деца е военно престъпление - 1
Снимка: Shutterstock

Украински деца, прехвърляни от Русия в райони под неин контрол в Украйна, както и на нейна собствена територия, е равносилно на "военно престъпление", заяви днес разследващ екип на ООН. Експертите споменаха и за възможни престъпления срещу човечеството, но заявиха, че не са констатирали геноцид, предаде Франс прес.

В първия си доклад, откакто Русия започна своята инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., разследващата комисия на ООН заключава, че „случаите, които е разгледала относно преместването и депортирането на деца, съответно в Украйна и в Руската федерация, нарушават международното хуманитарно право и представляват военно престъпление“.

Според Киев 16 221 деца са били депортирани в Русия до края на февруари, но комисията не е успяла да провери тези данни.

Тя обаче посочва, че руски официални лица са предприели правни и политически стъпки по отношение на преместването на украински деца, както и, че руският президент Владимир Путин е подписал указ през май 2022 г., улесняващ предоставянето на руско гражданство на определени деца.

Разследващите обвиняват Москва и, че е извършила възможни "престъпления срещу човечеството".

„Комисията установи, че вълните от атаки, извършени от руските въоръжени сили, започващи от 10 октомври 2022 г., срещу украинската енергийна инфраструктура и използването на изтезания от руските власти, биха могли да представляват престъпления срещу човечеството“, посочи тя, като препоръча допълнителни разследвания.

По-специално, Комисията установи "схема на широко разпространено незаконно задържане" в райони, контролирани от руските въоръжени сили, насочени към много хора, включително жени и деца.

Някои категории лица, задържани в тези „специализирани центрове“ в Украйна и Русия, според разследващите, са измъчвани системно.

Бивш затворник, по думите на комисията, е бил бит като "наказание за това, че е говорил украински" и за това, че "не е запомнил думите от химна на Руската федерация".

Този вид изтезания "може да представляват престъпление срещу човечеството и трябва да бъдат допълнително разследвани", се казва в изявление на разследващите.

"Руските власти са извършили множество нарушения на международното хуманитарно право и на международното право в областта на правата на човека, освен широкия спектър от военни престъпления", се посочва в доклада на разследващите, цитиран от Ройтерс.

Комисията се опита също да провери дали обстрелът и обсадата на Мариупол, в Югоизточната част на Украйна, може да представлява престъпление срещу човечеството.

Въпреки това разследващите заключават, че липсват елементи, за да се стигне до такова заключение, тъй като няма достъп до частта от Донецка област, която е под руски контрол. Именно там се намира пристанищния град Мариупол, обсаден в продължение на месеци от руската армия, преди да падне през май 2022 г.

Комисията обаче препоръчва разследването да продължи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тик так

    6 18 Отговор
    Трупат се. Идва времето.
  • 2 Така трябва

    41 6 Отговор
    Тези деца от рускоговорящите райони са руснсчета- сирачета, останали такива благодарение на бандерите. Ще ги отглеждат нормално, без да стават сатанисти и бандери
  • 3 Тиква

    32 5 Отговор
    Мемедова, утре задължително препиши как са изяли децата и бабите и котките! Чиповете от пералните и други! Лопатите и метлите! И има още много! Не пропускай!
  • 4 ЛГБТ

    35 4 Отговор
    Путин не дава на децата да си сменят пола.Престъпник!
  • 5 Мимч

    28 5 Отговор
    Вашата комисия да си разследва вас.Вече Мариупол и Донбас целия ще са руски и децата ще са русначета.Всичко друго е лай лай минелай...
  • 6 Сократ

    31 5 Отговор
    А оон-то защо не се поинтересува за съдбата на украинските деца отвлечени в ЕС. А ООН знае ли за бума на трансплантации в Германия и Израел.
  • 7 Гост

    23 2 Отговор
    Ами аз всеки ден ги виждам тия деца. Само че те са със майките си или със бабите си тоез бежанци. И това за укронацистите е поестъпление.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой си

    2 15 Отговор
    Изгледайте някой видеа в нета да видите къде депортират украинските деца, задкулисната гнусна зган , ги праща в Турция, и там ще разберете за какво. А тея къде посягат на деца, Господ да им прощава ако може, истинския човек никога!

    Коментиран от #10

  • 10 .....

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Някой си":

    Кокаински ли ги депортира
  • 11 Що бре

    18 1 Отговор
    Да ги остави в западните мрежи за донори ли? Над 50 хиляди украински деца са изчезнали на Запад... Няма ги... ни умрели, ни живи... Къде са?
  • 12 Прости кравари

    17 1 Отговор
    А децата в Ирак, Сирия, Югославия, Афганистан и ред други как са се чувствали от бомбите на краварите, а забравих за Негрите и Индианците!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Недейте така

    15 1 Отговор
    "Украински деца, прехвърляни от Русия в райони под неин контрол в Украйна,..., е равносилно на "военно престъпление"..тъй като азовците не могат да ги използват за щитове, а оцелелите след това да ги възпитават по бандеровски. ООН трябва да спре тази неправда!
  • 15 Цензура

    16 1 Отговор
    Гaдини мрсни, какво трябва да правят руснаците - да оставят деца да гинат под бомбите ли? Дайте доказателства за "изтезанията", сами признавате, че нямате !!! А какво ще кажете за ДОКАЗАНИТЕ издевателства и изтезания, извършени от укpoнацистите? Мълчите ли?
  • 16 Калпазанин

    8 1 Отговор
    Имаше един филм по един действителен случай как богатите амери ходят в Мексико за трансплантации а колко ли расгфасоваха и все още го правят та на това как да му викаме кристално чиста демокрация ли? 🤔🤔🤔
  • 17 Гост

    6 0 Отговор
    Според краварското зависимо и безсмислено оон, децата "трябва" да са в Донбас, да са мишена на всушанките и да се увеличава размера на Алеята на ангелите! Гнусно и цинично оон!
  • 18 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Това не е престъпление а грижа за децата бе Айше.
  • 19 Ксаниба

    3 0 Отговор
    спасените, 100-ци хиляди деца, от нацистките и бандеровските бомби, какво общо имат с тези фотоси на шведските футбол- ултраси, та дори били деца???
Новини по държави: