Last news in Fakti

19 Март, 2023 05:45 1 160 7

Вучич: Има напредък, но отново не подписах нищо - показах къде са червените линии

  • александър вучич-
  • преговори-
  • сърбия-
  • косово-
  • охрид

Сръбският президент заяви, че е постигнато известно споразумение по някои от точките на европейския план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина

Вучич: Има напредък, но отново не подписах нищо - показах къде са червените линии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич каза снощи в Охрид, че е постигнато известно споразумение по някои от точките на европейски план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от БТА.

Той говори след дискусиите с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, представителя на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак и премиера на Косово Албин Курти. Двамата европейски представители имаха и отделни срещи с Курти и Вучич.

След маратонските преговори, продължили 12 часа, Вучич каза, че днес е трябвало да се договори прилагането на европейския план..

Косово и Сърбия постигнаха споразумение в Брюксел миналия месец по европейско предложение за нормализиране на отношенията си след близо 10 години диалог с посредничеството на евросъюза, по време на който обаче не беше постигнат особен напредък, отбелязва Ройтерс. Белград все още не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област.

Споразумението предвижда Сърбия да признае косовските паспорти, регистрационни табели и митнически документи, което досега не е правила. Косово от своя страна ще бъде задължено институционално да гарантира правата на етническите сърби в страната.

Постигнахме някакво споразумение, тези няколко точки ще станат част от преговорната рамка за двете страни - и за Белград, и Прищина, каза Вучич след разговорите.

Сръбският президент допълни, че утре ще представи всяка точка на гражданите на Сърбия и ще обясни всичко, което се е случило в Охрид, а от понеделник ще се среща с представители на парламентарните групи.

По думите му е важно, че Европейският съвет ще оценява кой колко е свършил по прилагането на споразумението,.

Вучич каза още, че нищо не е приключило тази вечер, а едва започва.

От голямо значение е, че като приоритетно задължение формирането на Съюза на сръбските общини(бел.ред общините, населени предимно със сърби в Косово) в съответствие с предишните споразумения е в рамките на диалога, казва Вучич.

ЕС и САЩ очакват от косовския премиер Албин Курти да приложи споразумение от 2013 г., което предвижда създаването на Съюз на сръбските общини, чиято цел е да защитава интересите и правата на сърбите в Косово, отбелязва ДПА.

В Прищина обаче има опасения, че подобен съюз, ако получи прекалено много правомощия, може да подкопае политическата стабилност и да осуети държавната политика.

И днес не подписах нищо, дадох да се разбере какви са червените линии, но беше направен напредък в конструктивна атмосфера, каза Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Краварчето Пак ще ти набие излямистите бе картоф! Балканите са 2ри фронт. Аре Честито!
  • 2 да де

    12 2 Отговор
    Колкото и да шикалкави Вучич,че нищо не е подписал с тези преговори легитимира непризната държава Косово.
  • 3 Уса

    10 2 Отговор
    Тук новините са неточни.Нищо не е подпосал,защото Сърбия не признава евроатлантическия план.В същото време улиците на Белгард са заляти от хиляди протестиращи срещу ЕС и нато.Показаха го американските новини и вече се чудя на кого слугувате след като не преписвате от американците нито от руснаците
  • 4 Ехо

    5 0 Отговор
    ВУЧИЧ ЩОМ ЕСКОБАР КАЗА ЧЕ Е МНОГО ДОВОЛЕН ЗНАЧИ СИ СЕ СЪГЛАСИЛ ПРОСТО ТЕ Е СТРАХ ДА СИ ПРИЗНАЕШ ЗАМАЗВАТ ЗА ДА НЯМА БУНТ В СЪРБИЯ
  • 5 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 0 Отговор
    Ще го търсите Милошевич със свещ Жалко за Сърбия
  • 6 Ммм...да

    2 2 Отговор
    ЕС,САЩ и Англия са му извили врата на бастуна.Путин му обърна гръб.Този е пътник !
  • 7 Роня Дм.Минева

    4 1 Отговор
    И сега Косово или Украйна ще ви е водеща бе САЩ ?🤣
Новини по държави: