Last news in Fakti

19 Март, 2023 10:13 625 4

Шарм ел Шейх е домакин на израелско-палестински преговори, в опит да се успокои обстановката преди Рамазана

  • шарм ел шейх-
  • домакин-
  • преговори-
  • израел-
  • палестина-
  • рамазан

Днешните петстранни разговори се свикват след среща на високо равнище, състояла се в Йордания на 26 февруари с посредничеството на САЩ

Шарм ел Шейх е домакин на израелско-палестински преговори, в опит да се успокои обстановката преди Рамазана - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Египетският курорт Шарм ел Шейх е домакин днес на израелско-палестински преговори, които са част от подкрепяни от САЩ и Йордания усилия за успокояване на обстановката преди свещения мюсюлмански месец Рамазан след вълната от насилие на Западния бряг, предаде Ройтерс цитиран от БТА.

Днешните петстранни разговори се свикват след среща на високо равнище, състояла се в Йордания на 26 февруари с посредничеството на САЩ. Тя беше първата в такъв формат от години и на нея израелската и палестинската страна дадоха обещания за деескалация, но те не бяха спазени и насилието не спря.

Срещата в Шарм ел Шейх "има за цел да подпомогне диалога между палестинците и израелците да работят за прекратяване на едностранните действия и ескалацията, а също за прекъсване на настоящия цикъл на насилие и установяване на спокойствие", посочи в изявление на египетското външно министерство. Това може "да улесни създаването на подходяща атмосфера за възобновяване на мирния процес", допълни ведомството.

Палестинците искат да създадат на Западния бряг и в ивицата Газа своя държава със столица Източен Йерусалим - територии, завзети от Израел с война през 1967 г. Мирните преговори са в застой от 2014 г., като палестинците твърдят, че разширяването на еврейските селища е подкопало шансовете за създаване на жизнеспособна държава.

Мюсюлманският месец на пости Рамазан започва в края на март. В предишни години по време на Рамазана, който тази година съвпада с празнуваната от евреите Пасха и християнския Великден, е имало сблъсъци между израелската полиция и палестинците около джамията "Ал Акса" в Йерусалим, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американче,на кокаин

    3 1 Отговор
    Е,щом американците участват в преговорите,работата е ясна!Близките десетина години мир няма да има!Американците ще продават и препродават оръжие и на двете воюващи страни.Американските военни заводи ще работят на пълна пара

    Коментиран от #2, #3

  • 2 руzслямистче на кокс

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "американче,на кокаин":

    няма да иzкараш дълго
  • 3 Калпазанин

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "американче,на кокаин":

    Тц, не позна. На палестинците не продават ако продаваха досега еврейската държава нямаше да я има, тази квази държава е изчадие на сатаната

    Коментиран от #4

  • 4 нальокай се с антифриz

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    и zaмеzи с вакса скрепец