Last news in Fakti

20 Март, 2023 08:47 857 1

Жертвите от земетресенията в Турция са над 49 550 души

  • турция-
  • земетресения-
  • жертви-
  • наводнения

18 души са загубили живота си при последвалите наводнения

Жертвите от земетресенията в Турция са над 49 550 души - 1
Източник: БГНЕС

Броят на загиналите при земетресенията от 6 февруари в Южна Турция нарасна на 49 589, а 18 души са загубили живота си при последвалите наводнения, като усилията за издирване на още трима души, изчезнали в потопите, продължават, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай, цитиран от турските медии.

Сред загиналите при земетресенията има 6807 чужди граждани.

Наводненията, причинени от проливните дъждове в някои южни окръзи на страната, отнеха живота на 16 души в окръг Шанлъурфа и на двама в Адъяман.

"Съвместно извършваме необходимите действия за определяне на щетите, причинени от земетресението и наводненията", каза Октай.

В резултат на смъртоносните земетресения хиляди хора останаха без дом. Около 1,9 милиона оцелели живеят в 354 палаткови лагери, създадени до момента, посочи още вицепрезидентът. Отделно са създадени 245 лагери с около 108 000 контейнера за живеене.

Към 18 март 345 097 граждани от района на земетресението са подали молби за смяна на местожителството, за да гласуват на изборите на 14 май, заяви още Октай, като добави, че на 2,3 млн. граждани са предоставени услуги за временно настаняване.

Общо 31 млрд. турски лири (1,6 млрд. долара) са изпратени на засегнатите от земетресението провинции, а над 22 млрд. лири (1,2 млрд. долара) от тази сума са отпуснати от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), допълни Октай, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    2 3 Отговор
    Като сложим и сирийците, много жертви...,дано парите за оръжия се превърнат в храна и палатки.
Новини по държави: