Last news in Fakti

20 Март, 2023 15:03 952 11

Албания: Младите шофьори няма да могат да карат мощни коли 2 години след получаване на книжка

  • албания-
  • коли-
  • шофьорска книжка-
  • шофьори-
  • млади

С тази промяна ще бъдат избегнати тежките пътни инциденти

Албания: Младите шофьори няма да могат да карат мощни коли 2 години след получаване на книжка - 1
Източник: Shutterstock

Албанското правителство одобри изменения в закона за движение по пътищата, съобщи АТА.

Промените предвиждат увеличаване на срока за подновяване на шофьорската книжка от 10 на 15 години, както и намаляване наполовина на стойността на глобите за водачите в случай, че плащането им е извършено в рамките на 15 дни. Също така според измененията общините се задължават да предоставят 50 процента от паркингите без заплащане.

Промените в закона за движение по пътищата засягат и младите шофьори, които две години след получаване на документ за управление на МПС категория В, няма да могат да управляват автомобил с мощност по-голяма от 65 киловата (87 конски сили), съобщава Албанското радио и телевизия.

С тази промяна ще бъдат избегнати тежките пътни инциденти, каквито имаше в последните дни в Албания.

Албанският вицепремиер и министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку каза, че Албания вече има нужната инфраструктура, за да има модерен закон за движение по пътищата, който да отговаря на развитието на страната. „Изградили сме инфраструктура, достойна за всяка европейска страна“, допълни Балуку, цитирана Албанското радио и телевизия, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроатлантик

    9 1 Отговор
    Еми това е истинска демократична държава! БРАВО! Даже не 2 а поне 5г трябва
  • 2 А така

    14 1 Отговор
    Даже и албанците са по - добре от нас. Това кога ще го приемат тук , точно никога . А едно време им се подигравахме , бяха символ на подигравки и какви ли не вицове имаше за тях , за албанските реотани и какви ли не други майтапи. Докъде се докарахме , не е истина.

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Гост

    4 6 Отговор
    В страната на старите мерцедеси младите хора трябва да карат коли под 87 к.с.Има ли такива мерцедеси изобщо? Сега за алабанските апаши по света ще се отовори пазар за по-малки коли. Не ми се вижда като добро и адекватно решение. Нещо уж са направили...
  • 4 Пенчо

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "А така":

    Въпроса е че коли под 87 к.с почти няма. Даже да кажа няма нови такива.
  • 5 албанче,на магаре

    4 1 Отговор
    Абсолютно безсмислено изменение в закона!Не е важно колко са конете отпред,а какво магаре ги управлява!Един автомобил 80 к,с,,без проблем може да вдигне 180 км в час.

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "албанче,на магаре":

    Съгласен съм. По света новите шофьори нямат право да карат сами 2 години. Това е по-адекватно решение, отколкото родителите да купуват нова кола под 87к.с.
  • 7 Емил

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "А така":

    Така е, защото в Албания няма русофили, за да дърпат държавата назад! Така че продължавайте (руските тролове) да пречите!

    Коментиран от #9

  • 8 А у нас

    2 0 Отговор
    Кога? Велико Желев нахидрострой-на синчето за 19ти рожд. ден-ламбо. България.
  • 9 Мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Емоу до 89та ви бяха русофилите виновни, сега 33 години по-късно пак русофилите са ви виновни?!

    А Краварика за България и Козяк 16, че дундуркат тикви и Кирчовци, които буквално заробват България, кога ще ви станат неудобни?!
    Или на такива като теб и Бай Дън да застане начело на България, пак русофилите ще са ви виновни?!

    Престанете с опорките, изкарайте си главите от пясъка, спрете с грантовете и прогледнете в кое посолство се обсъждат мандатите за бг правителство, вече над 3 десетилетия подред!!!!!!!!
  • 10 Стар шофьор с 45 г стаж

    2 0 Отговор
    ,,Стажа" в години НИЩО НЕ ДОКАЗВА!
    В реалната ПРАКТИКА и изминати км във ВСЯКАКВИ ПЪТНИ,КЛИМАТИЧНИ УСЛОВИЯ и СЕЗОНИ....
    Ей на пример от мен....Сестра ми има книжка,която постоянно подменя от 35 години,НО НЕ Е ИЗМИНАЛА и ....5 км САМОСТОЯТЕЛНО от ,както се е сдобила с нея....
  • 11 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "албанче,на магаре":

    Със 80 кс кибритена кутийка , нека се пробва тогава в по голям клас кола или в някое дърво. Па да видим кон боб яде ли тогава поне пишлегарчето исм по голям шанс да хване бързия влак за отвъдното а улегналия шофьор в голямата косл да оцелее
Новини по държави: