Last news in Fakti

21 Март, 2023 09:45 728 4

Президентът на Тайван отива в САЩ

  • китай-
  • тайван-
  • цай инг-вен

Съединените щати, както повечето страни, не поддържат официални дипломатически отношения със самоуправляващия се остров Тайван, но са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайпе

Президентът на Тайван отива в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще посети Съединените щати на път за и от Централна Америка, което може да разпали ново напрежение по оста Китай-САЩ, но правителството на Тайпе не потвърди среща с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, предава Ройтерс.

Тайванските президенти рутинно минават през Съединените щати, докато посещават дипломатически съюзници в Латинска Америка, Карибите и Тихия океан. Макар тези посещения да нямат официален статут, те често се използват от двете страни за срещи на високо ниво.

Съединените щати, както повечето страни, не поддържат официални дипломатически отношения със самоуправляващия се остров Тайван, но са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайпе.

Китай заяви, че е "сериозно загрижен" заради планираната визита на Цай в САЩ, която вече беше широко оповестена в тайванските и международни медии.

Цай ще премине през Ню Йорк и Лос Анджелис като част от пътуване до Гватемала и Белиз, като ще напусне Тайпе на 29 март и ще се върне на 7 април, каза говорителят на президентската канцелария Лин Ю-чан пред репортери. Източници казаха на Ройтерс, че Маккарти възнамерява да се срещне с нея по време на калифорнийския етап от посещението ѝ.

Запитан дали може да потвърди срещата с Маккарти, заместник-министърът на външните работи на Тайван Александър Юи каза, че подробности за транзита на САЩ ще бъдат дадени на по-късен етап, след като договореностите бъдат финализирани.

Припомняме, че Китай организира мащабни военни учения близо до Тайван през август след посещението в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Говорейки малко преди съобщението на Тайван за пътуването на Цай, високопоставен служител на администрацията на САЩ каза, че очакваните транзити са стандартна практика и Китай не трябва да ги използва като претекст за агресивни действия към демократично управлявания остров.

Същият служител каза пред репортери по време на разговор в понеделник вечерта, че всеки президент на Тайван е преминавал през САЩ и че самата Цай го е направила шест пъти, откакто встъпи в длъжност през 2016 г., последно през 2019 г.

Тя се е срещала с членове на Конгреса по време на всички тези посещения, добави служителят, отбелязвайки, че пандемията от COVID-19 е ограничила пътуванията ѝ през последните години.

"Не виждаме причина Пекин отново да превърне този транзит, който е в съответствие с дългогодишната политика на САЩ, в нещо друго, освен това, което е. Той не трябва да се използва като претекст за засилване на каквато и да е агресивна дейност около Тайванския пролив, " каза служителят.

Отбелязвайки, че президентът Джо Байдън се надява скоро да говори с китайския лидер Си Дзинпин и че държавният секретар Антъни Блинкен би искал да пренасрочи отложеното пътуване до Пекин, служителят каза: "Ние настояваме КНР (Китайската народна република) да запази тези канали отворена комуникация."

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Москвича

    7 0 Отговор
    Трудно ще им е на демоНкратите, война на два фронта.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ами

    0 0 Отговор
    да - отива на инструкции, краварите са се приготвили и там някой да воюва вместо тях