Last news in Fakti

21 Март, 2023 10:19 1 390 56

Тодор Тагарев: Ясно е, че ако Кремъл постигне целите си в Украйна, няма да се спре там. Важно е Путин да бъде спрян

  • тодор тагарев-
  • кремъл-
  • цели-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • спиране

"Този план има няколко цели - помощ за Украйна, попълване на капацитета на страните. Това показва, че по мнението на ЕС този конфликт ще продължи дълго и трябва да се попълват тези запаси. Би било добре България да участва в този план и също така да печелят военните заводи у нас", коментира и Пламен Димитров

Тодор Тагарев: Ясно е, че ако Кремъл постигне целите си в Украйна, няма да се спре там. Важно е Путин да бъде спрян - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Държави членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за съвместна доставка на боеприпаси за Украйна.

"Това е много необходима помощ за Украйна, защото се въоръжи със западни системи, но боеприпасите, които са на склад, са ограничени. През миналата седмица еврокомисарят Бретон беше у нас, посети ВМЗ Сопот, договаряше разширяването на производството, включително на такива боеприпаси. България в крайна сметка излезе от този формат, който подкрепя тази помощ за Украйна, което е странно. Още по-странно е обяснението на военния министър: "Ние не участваме, защото не разполагаме с такива калибри". Този проект е за Украйна, ние показваме поредна странна позиция", коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "България сутрин".
Той подчерта, че тази помощ е и геостратегическа, тъй като гарантира по-голяма сигурност за западните държави.

"Ясно е, че ако Кремъл постигне целите си в Украйна, няма да се спре в Украйна. Важно е Путин да бъде спрян, Украйна да възстанови своята цялост, да се възстанови в Европа и нормалната архитектура за сигурност, която се оказа странична жертва на агресията на Кремъл", каза проф. Тагарев.
Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество също посочи, че България е трябвало да се съгласи с производството и доставките на боеприпаси за Украйна.

"Този план има няколко цели - помощ за Украйна, попълване на капацитета на страните. Това показва, че по мнението на ЕС този конфликт ще продължи дълго и трябва да се попълват тези запаси. Би било добре България да участва в този план и също така да печелят военните заводи у нас", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Двамата гости бяха на едно мнение - няма условия за провеждането на мирни преговори между Украйна и Русия, а Китай няма реално желание да бъде посредник между Путин и Зеленски.

"Ако Китай търсеше ролята на медиатор, трябваше да чуем, че ще има посещение и в Киев поне на висши китайски ръководители с висши украински. Няма как да сте медиатор между двете страни, ако говорите само с едната", коментира проф. Тагарев.

"Това е първото посещение на Си Дзинпин след избора му за трети мандат. С този свой ход той реално последва ходовете на Путин преди няколко години. Показа му, че прави като него - наруши подход, изграждан десетилетия в Китай за приемственост - лидери да не остават прекалено дълго, защото се разпространява тоталитарния режим на управление", подчерта бившият военен министър.

Той допълни, че за Китай Русия се е превърнала в "суровинен придатък" и взима "каквито суровини си иска - на каквито си цени иска".

И Пламен Димитров припомни приятелските отношения между Путин и Си Дзинпин.

"И двамата са застаряващи политици, които управляват безконтролно страните си, които са велики сили с ядрено оръжие. Целта на Дзинпин е да направи така, че Русия да не загуби войната, а Путин да не загуби властта", прогнозира Димитров.

Очакванията му са да бъде обявен втори газопровод "Силата на Сибир" и Русия да се опита да пренасочи газовия пазар, който загуби от санкциите.

Проф. Тодор Тагарев коментира твърденията на Медведев за готовността на Русия да използва хиперзвукова ракета.

"Каквото и да представлява тя, дори и да е готова за използване, няма да бъде използвана срещу европейска столица. Това е твърдение на Дмитрий Медведев - злите езици твърдят, че е под влиянието на алкохола. Правейки това, Медведев е удобен за Путин, който да покаже, че в сравнение с Медведев изглежда нормален политик", анализира проф. Тагарев.

И двамата гости бяха категорични, че България сама се поставя в позицията на най-уязвимата държава в ЕС и НАТО.

"Ако положим усилия, можем освен изграждането на батальонни групи, да поискаме допълнителни сили - авиация, разузнавателни средства. Да се възползваме от възможностите за тристранните сделки, да подпомогнем процесите на превъоръжаване. Тук става въпрос за стотици милиони долара. 200 млн. долара стоят, заделени от американското правителство. Ние само трябва да кажем "даваме това", и да ни кажат "поръчвайте си въоръжение". Ние не го правим", каза още проф. Тагарев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1234

    4 56 Отговор
    Само 60% от територията загубиха руснаците... какво ще постигнат освен жалка загуба!
  • 3 Георгиев

    66 6 Отговор
    Путин трябва да победи злото.
  • 4 Тодор МАГАРЕВ

    83 4 Отговор
    ЕЙ ТАКИВА ДОЛНИ ПАРАЗИТИ НИ УПРАВЛЯВАТ

    Коментиран от #31, #56

  • 5 Тагарев

    54 4 Отговор
    Говориш глупости
  • 6 Българин

    73 7 Отговор
    Путин няма да посегне на други държави.Това е абсолютно сигурно,освен ако не е предизвикан.

    Коментиран от #50

  • 7 Ясно е също

    57 1 Отговор
    Че като си ПРОСТ никой не може да типомогне. Ама си толкоз просТ, пе не може да го осъзнаеш. Ей тва е ясно на всички
  • 8 Българин

    67 3 Отговор
    Смешно е когато световно неизвестна краварска марионетка коментира двамата най-велики лидери в света:)
  • 9 провинциалист

    64 2 Отговор
    "Ясно е, че ако Кремъл постигне целите си в Украйна, няма да се спре в Украйна." - и откъде е ясно бе, Магарев? Папагалстваш думи на НАТО, което явно съди по себе си.
  • 10 Буламачь

    38 0 Отговор
    Ти пушка виждал ли си?
  • 11 тикви продажни

    54 3 Отговор
    Преди да ги каните, проверявайте психичното им състояние и при кого са на хранилка!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рико

    32 2 Отговор
    Ако то единствено цапа,а Русия постига целите си постепенно но сигурно.
  • 14 Хахаха

    31 3 Отговор
    "И двамата са застаряващи политици"...е па немой всички да са млади левенти като господаря на Пламен Димитров /който и да е той/ - БайПън деменцията:)))))
  • 15 аха

    44 1 Отговор
    Какво превъоръжаване бе Тагарев? 20000 е армията от тях 10000 висящи на високи слъжности и заплати. Ако не беше безработицата едва ли ще има войници.
  • 16 Бесен- _Язовец

    43 3 Отговор
    Тошко Тагарев е стара вербовка повтаря опорките на работодателите си и вьима втора пенсия в доларчета
  • 17 🇧🇬🇪🇺💯

    29 2 Отговор
    Полковник Макгрегър: надигащата се буря в Украйна вещае гибел за Запада
    Украйна аут от над 400 Файтер Джетс (бойни самолети) и 200 Хеликоптера.

  • 18 Пущат ги на контейнер

    37 3 Отговор
    Защо Сорос си хаби парите с тези наши глупави евроатлантици. През ден, през два пущат по един нереализирал се военен министър да ни убеди колко е вредна Русуя, а колко благородни са американските и английските използвачи и изнудвачи на по слабите държавищ. Долари хвърлени на вятъра, като се има в предвид кои са българските им защитници. Когато им видим мутрите и директно отиваме на коментарите, защото тези български предатели знаем колко им е умственният багаж и как за някой и друг долар ще продадат и майчиното си мляко. Не печелят последователи, а напротив дори заради тях ще намразим и тези "велики" държави щом защитниците им са нашите новоизлюпени "евроатлантици".
  • 19 Минаваща

    27 3 Отговор
    Ма той тоз Тагарев много компетентен бил! Дали Путин му шушне в ушенцето бъдещите си планова?
  • 20 Само питам

    32 2 Отговор
    Кой му дава изобщо трибун за изява на този колабороционист Тагарев защо изобщо му се дава да приказва лъжи в нац ефир?
  • 21 ... ама друг път

    22 2 Отговор
    200 милиона долара са троха в сравнение с десеткити милиарди необходими за превъоръжаване - това са цветни мъниста за подлъгване на индианци. Тия обещания на САЩ са точно като обещанията за колелото - тате ще ми купи колело... ама друг път.

    Коментиран от #43

  • 22 Инна

    8 0 Отговор
    Баба мечтае
    Бедната страда,
    Загубен беден
    И мир, и сън.
    Всички врати са отворени,
    Не идват бандити!

    Няма нападатели
    Рождените дни не отиват
    Не плашат бабите,
    Нахлувайки в къщата при тях.
  • 23 🇧🇬🇪🇺💯

    19 1 Отговор
    Полковник Дъглас Макгергор, говори за
    “intentionally left open cauldrons”, котли/чували в които ВСУ изсипва нови бойци на мястото на загиналите за бъдат наново унищожени, примери: Авдеевка, Бахмут.
  • 24 Фактопроверител

    3 26 Отговор
    Пак се възбудиха ушанките тук.
    Нали уж сме окупирани, нали уж Козяк колел и бесел, пък какво излезе - действащия (макар и служебен) министър на отбраната нагло излъга в ефир, че не произвеждаме 155мм снаряди и ни изкара от споразумението. Ето кой е истинския предател. И шефа ми - (п)резидентчето. Ето кой ще си получава пенсията в рубли.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Магарев

    22 1 Отговор
    Има няколко тридесетсебърници, които денем и нощем плюят срещу Русия, този е един от тях.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сандо

    23 1 Отговор
    Треперят ли ви напальонките,а Тагарев?Няма да се плашете,Императорът е милостив!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 12"12

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор МАГАРЕВ":

    ++++++++++++++++++
  • 32 Пълни основания

    15 1 Отговор
    Магарев има пълни основания да се притеснява защото е ренегат. През 1989г. защитава дисертация в академия "Жуковски" - СССР. По цял свят пощада за ренегати и колаборационисти... няма. Полезно е за него да почете какво се е случило с французите и французойките кобаборанти на нацистите - нашият Народен съд ще му се стори залъгалка.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Аз съм от СССР

    15 0 Отговор
    Това го казва мисирката на атлантическия клуб.
  • 35 Верно ли

    18 0 Отговор
    Дааа, Тагарев, да, ако Путин постигне целите си в Украйна, може в цяла Източна Европа да протече процес по денацификация, кво ще кажеш, а!
  • 36 !!!!

    20 0 Отговор
    Да не си помислите, че това го е измислил тагарев, той няма акъл за това. Марионетките само повтарят това, което им е казано.
  • 37 стоян георгиев

    0 19 Отговор
    България за пореден път постъпва неадекватно по отношение на собствения си интерес съботираики западните усилия за подпомагане на украйна.тва безспорно ще ни се отрази негативно в бъдеще време.

    Коментиран от #39, #41

  • 38 Груьо

    14 0 Отговор
    АЙДЕ СТИГА НИ ПОБУТВАХТЕ ТЕЗИ ОТРЕПКИ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Със сигурност сегашното марионетно управление ще докара България до разруха Ще платиме с лихвите всеки патрон който пратихме на Украйна Вервате ми

    Коментиран от #52

  • 42 експерт до експерта

    9 0 Отговор
    Защо всеки глупак знае какво ще направи Русия и какво мисли Путин? Един от големите недостатъци на т.н. преход е, че отгоре изплува пяната на обществото!
  • 43 Дякон Унуфрий Араллампиев

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "... ама друг път":

    С един куршум Русия удари няколко заека Предизвика световната икономическа криза Доказа несъстоятелността на Европа И не на последно място кухата икономика на щатите е пред невиждана рецесия
  • 44 Липса на коментар

    7 0 Отговор
    Този считащ се за атлантик-философ защо забрави да коментира 20 годишнината от зверската война на Сащ в Ирак?
    Целият свят я отбеляза само българските атлантици не? И атлантзма ни не струва.
  • 45 Нике

    8 0 Отговор
    Важно е Тагарев и неговите приятелчета да бъдат спрени да говорят опорки, ако не става да се изпратят на бойните действия да спират руснаците, дела трябват ,не думи
  • 46 Дрън дрън та пляс

    8 0 Отговор
    Тоя дъртак трябва да бъде арестуван момемтално и съден за всяване на паника
  • 47 Пешо z

    5 2 Отговор
    За този изкуфелник 100 тояги.Като по турско.
  • 48 да да

    3 0 Отговор
    Тагарски мисли....;Макарааа....
  • 49 Матей

    5 0 Отговор
    Тези нищожества като този тагарев откъде ли се пръкват
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тойода

    6 0 Отговор
    По русофобията ще разпознаете хранениците на ЦРУ Козяк и американските НПО!
  • 52 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    На теб да верваме?и защо?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 фбр

    0 0 Отговор
    Професор ? Вятър и мъгла!!! Абсолютен смешник !
  • 56 Наместник

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор МАГАРЕВ":

    Ми що гласуваш за него бе деби?
Новини по държави: