Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Март, 2023 15:15 1 911 22

Между Киев и Будапеща: Унгарското малцинство в Украйна е притеснявано

  • унгария-
  • украйна-
  • война

Унгарската общност в Западна Украйна се страхува да не стане косвена жертва на позицията на унгарския премиер Виктор Орбан, смятана за "проруска"

Между Киев и Будапеща: Унгарското малцинство в Украйна е притеснявано  - 1
Снимка: УНИАН

Турул, една скъпа на унгарците птица бе заменена от украинския тризъбец - след тази подмяна на символи унгарската общност в Западна Украйна се страхува да не стане косвена жертва на позицията на унгарския премиер Виктор Орбан, смятана за "проруска".

До октомври средновековният замък, разположен на вулканичен хълм в Мукачево, в мултиетническия район на Закарпатието, гордо излагаше на показ статуя на турул, една птица, която е смесица между орел и сокол. Статуята на това създание от унгарската митология обаче беше демонтирана от кмета на населеното място Андрий Балога, който съзря в него "шовинистична реликва, чието място е в музея". Същото казва 34-годишният кмет и за унгарските знамена, украсяващи общинските сгради. Градоначалникът се позовава на неотдавнашен указ, който предвижда тяхното отстраняване.

Още новини от Украйна

Всичко това притеснява живеещите на тази територия над 100 000 унгарци, които там са географски по-близо до Будапеща, отколкото до Киев. Територията е принадлежала на Австро-Унгарската империя до нейното поражение през Първата световна война.

"Граждани втора категория"

„Това е чиста провокация“, възмущава се деканът на двуезичния факултет в Ужгородския университет Шандор Шпеник. „Как да приемем, че се изправяме едни срещу други по време на война“, пита той, като казва, че „в ежедневието няма напрежение“.

От друга страна обаче, по думите му, "в Будапеща също има изказвания, каквито не трябва да се правят в този момент".

Деканът дава за пример двусмислената позиция на унгарския премиер националист Виктор Орбан, чиято страна, членка на Европейския съюз, гласува за санкции срещу Русия, но премиерът постоянно ги критикува и отказва да изпраща оръжия или да прекъсва връзките си с Владимир Путин.

Подобно отношение е сочено за „проруско“ от украински патриоти като Андрий Балога, който подозира, че чрез тази носталгия по „Велика Унгария“ Унгария цели да си върне Закарпатието в случай на поражение на Киев от Москва.

Спорът между двете страни не е нов и дипломатическите отношения бяха обтегнати още преди инвазията, тъй като Украйна прие поредица от противоречиви закони от 2017 г. насам.

Украинският език вече е задължителен на матурите и скоро ще бъде такъв за поне 20 процента от учебните занятия - мерки, които предизвика гнева на унгарското правителство, което поради това се противопоставя на сближаването на съседа си с НАТО.

„Чувстваме се граждани втора категория“, оплаква се Пал Попович, учител в гимназията „Ференц Ракоци“ в Мукачево, която е една от около стоте учебни заведения, предоставящи обучение изключително на унгарски език.

Негативен образ

Със своите коридори, украсени с портрети на унгарски исторически личности, сградата е изцяло преустроена със средства, осигурени от Будапеща, какъвто е случаят с много други училища от този тип.

„Искаме уважение“, казва учителят, укриващ се в мазето на училището по време на поредната въздушна тревога. „В крайна сметка ние се борим като всички наши съграждани срещу руската инвазия“, допълва той.

Освен това Виктор Орбан изрази съжаление, че унгарците от Украйна са били мобилизирани и „умират със стотици“ на фронта. Но Орбан така и не даде доказателства в подкрепа на това свое твърдение.

Пекарят Жолт Ладани не се е поколеба да замине на фронта въпреки 50-годишната си възраст. Той е заявил пред другарите си, че е роден тук и никога не би си помислил да отиде другаде, имайки предвид всички, които са преминали границата, за да избегнат наборната служба.

Жител на Ужгород, най-големият град в Закарпатието, Жолт Ладани не разбира защо Орбан не изпраща оръжие на Украйна.

Това е политика, която дискредитира образа на унгарците в украинските медии, казва Каролина Дарчи, говорителка на местната унгарска партия - Унгарската културна асоциация на Закарпатието. „В коментарите под статиите вече може да се прочете, че унгарците трябва да бъдат депортирани в Будапеща“, казва тя.

Председателят на местния общински съвет Володимир Чубирко обаче иска да успокои нещата. „Недопустимо е да преследваме нашите граждани от унгарски произход заради позиция на правителството на Орбан, която не споделяме“, каза той пред АФП, обещавайки да „запази мира“ между общностите.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви продажни

    66 10 Отговор
    Те и българското знаме палеха, но има продажници българи да си слагат украинското знаме!
  • 2 Сменям си ник-а

    41 6 Отговор
    Преди час китайския и руския президенти се срещнаха в Кремъл.
    И не бяха на дългата маса където беше поканен Макрон

    Коментиран от #17

  • 3 Ъъъъъ има ли някоя средно-притеснителна

    18 3 Отговор
    Украииночка тия Най-Ги убичам ....цяла нощ....ако има да се включи в коментарите.....Оти Ми Писна От УкроПендолси :)
  • 4 Последния Софиянец

    35 4 Отговор
    Давам парите от касичката в заведението на един приятел който носи помощ за българите в Украйна.Казва че българите в Украйна са на първа линия от първия ден и вече е пълно с инвалиди и убити.България не си мръдна пръста да защити българите в Украйна.

    Коментиран от #15

  • 5 Пояснител

    46 5 Отговор
    И българското малцинство, разбира се, е притеснявано от укрофите, ма нали си имаме държава мащеха.........
  • 6 А българското, как е?

    42 4 Отговор
    Имаме на територията на Украйна хиляди българи. Сега са на произвола там на фашистите-наркомани!
    Хващат ги насила ги пращат на фронта, да ги застрелят руснаците!
    Е, нашите "резидент" и "служебниците", нищо ли няма да направят за българите там? Град Белгород, Измайл, Каменка, ... даже и в Одеса има, целият район там са българи!
    А някакъв надрусан хазар ги убива и ЕС даже и милиарди му дават за това? Е, не е истина.. Това ако е някаква си демокрация....
  • 7 бррр

    6 30 Отговор
    Какъв националист може да е един комунист маджарски ром аз не зная.

    Коментиран от #13

  • 8 М3 голд

    35 5 Отговор
    Да, мачкате Орбан, че имал проруско отношение към СВО и фронта. Мачкате тия с унгарско самосъзнание. Не мачкате Полша, че тя стъпка по стъпка се готви да заграби земи, западно от Киев - защо ли? А защо мълчите за бесарабските българи? Я си купете карта и вижте къде са българите там. И четете малко как на бойната линия се пращат от Киев преимуществено хора с руски и български корени. А ние им пълним погребите с оръжие и боеприпаси. Срамота!
  • 9 Разбирач

    20 5 Отговор
    Ей затова ги трепят руснаците, защото се помислиха за голяма работа след като си продадоха зземите на англосаксите!
  • 10 Шаро

    16 7 Отговор
    Абе те наще продажниците ако могат под пакета ще се наврат само като ги погледнат накриво... Докато не намерим нашия Орбан, все ще сме в тинята!!!
  • 11 Шаро

    8 2 Отговор
    Паркета да се чете
  • 12 То е ясно

    18 4 Отговор
    Орбан ще му го ту.ри на палячото.Не като нашите охльови,където замълчаха тия гаври с българите и оскверняване на паметници в покрайнината.
  • 13 Сократ

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "бррр":

    Орбан комунист? Тичай на доктор.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сократ

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Няма и да си мръдне. Нали чакаме инструкции от Брюксел? Орбан неведнъж е показвал и доказвал, че Брюксел не са фактор за Унгария.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стършел

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    Точно така, били са в съседната стая на голямата спалня.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българофил

    3 0 Отговор
    Какво е положението с половин милион българи в Украйна? И те са подтиснати и им е забранено ползването на майчиния език!
  • 20 Българофил

    2 0 Отговор
    Зеленски мрази българите толкова колкото и рускоговорящите в Украйна!
  • 21 Българофил

    4 0 Отговор
    Православните са неверници според Зеленски! Само Гръцко-католическата Църква е истиска за Украйна. На православните свещенници им отнемат украйнското гражданство. Рези ФАКТИ се премълчават!
  • 22 Момчил

    1 0 Отговор
    Украинците притесняват всяко едно малцинство там и това е всеизвестно от поне 10 години. Украинците са комплексари, твърдейки,че са друг народ ,а много от тях дори не знаят украински. Преди 7-8 г.у. биваха и бесарабски българи ,забраняваха изучаването на български език. А сега сне били длъжни да им помагаме. Ми,не,не сме и то изобщо. Украинци=руснаци=б.клуци. Едни и същи о.репки са.
Новини по държави: