21 Март, 2023 16:07 1 084 5

Шотландия: По-ниска смъртност при злоупотреба с алкохол след въвеждането на минимална цена

  • шотландия-
  • алкохол-
  • ниска-
  • злоупотреба

Показва проучване

Шотландия: По-ниска смъртност при злоупотреба с алкохол след въвеждането на минимална цена - 1
Източник: Shutterstock

Проучване в Шотландия показва, че въведената политика за минимална цена на алкохола дава резултати за намаляването на смъртните случаи от злоупотреба с алкохолни напитки, пише БНР.

Проучването показва, че в резултат на пилотния проект на шотландското правителство се наблюдава спад от 13% на смъртните случаи, свързани с консумация на алкохол, намалява и броят на хоспитализираните.

Макар и проучването да се основава основно на наблюденията на полицията и на местните власти и да няма категорично доказателство, че значителното намаляване на смъртните случаи се дължи изключително на минималната цена за единица алкохол, експертите са на мнение, че това е първият и най-ясен сигнал, че политиката намалява вредата от консумацията на алкохол.

Освен това се отчита, че не се наблюдава увеличение на незаконната и нелицензираната продажба на алкохол след въвеждането на закона, а в същото време пъбовете, клубовете и ресторантите, които обикновено слагат по-високи цени на напитките в сравнение с магазините и супермаркетите, до голяма степен не са били засегнати финансово от политиката.

Съобщава се обаче и за неспазване на закона около формалната граница между Англия и Шотландия, защото често шотландци отиват в Англия да се запасят с алкохол за себе си и приятелите си.

Освен това по-малките търговци на дребно са използвали политиката, за да увеличат цените и на алкохолни продукти, които не са засегнати от мярката.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДебиленВюрстен

    5 0 Отговор
    Те затова умиргат на Слънчака...Без полички...
  • 2 гост

    4 0 Отговор
    При тях се започва с едно уиски - 25 /двадесет и пет/ грама. Който започне с дубъл уиски 50 /петдесет/ грама го считан за непоправим пияница. Цяла седмица бачкат като луди и се крият по квартирите, но в петък вечер задължително на пъб! И там като удари 2 уискита и 1 бира събота и неделя е махмурлия и другата седмица - ОТНОВО!

    Коментиран от #3

  • 3 епъ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Аматьори...
  • 4 Гошо

    0 0 Отговор
    "Съобщава се обаче и за неспазване на закона около формалната граница между Англия и Шотландия, защото често шотландци отиват в Англия да се запасят с алкохол за себе си и приятелите си."
    Те ходели та си го купуват по евтино в Англия, ама видите ли като дигнали цените смъртността намаляла
  • 5 Шотландски боец

    2 0 Отговор
    Автора на този парцал се е загубил в превода 😂😂😂
Новини по държави: