Last news in Fakti

23 Март, 2023 17:20 1 055 20

С "умен протекционизъм" Мишустин връща в граници дефицита

  • русия-
  • дефицит-
  • протекционизъм-
  • михаил мишустин

Ключовият резултат от изминалата година е запазването на макроикономическата стабилност. Това отчете Държавната дума днес премиерът на РФ Михаил Мишустин

С "умен протекционизъм" Мишустин връща в граници дефицита - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ключовият резултат от изминалата година е запазването на макроикономическата стабилност. Това отчете Държавната дума днес премиерът на РФ Михаил Мишустин. Той представи годишния доклад на кабинета.

Освен това той обърна внимание на факта, че федералният бюджет остава основният инструмент за изпълнение на всички планове, като отбеляза, че политиката в тази област е била коригирана. Според Мишустин тя е била насочена "към укрепване на финансовата стабилност", както и към намаляване на въздействието на принудителното преструктуриране на икономическите отношения върху средносрочния и дългосрочния потенциал на икономиката.

Политиката като кабинета Мишустин определя със словосъчението "умен протекционизъм".

Освен това премиерът отбеляза, че са отпуснати и допълнителни средства за антикризисни програми, насочени към "осигуряване на достъпни ресурси", улесняване на снабдяването с вносно оборудване и компоненти, както и "подкрепа на основните отрасли и най-уязвимите категории граждани".

Дефицитът на федералния бюджет на Руската федерация постепенно ще се върне към планираните стойности след значителното му увеличение в началото на 2023 г. Увеличението, според отчета на Мишустин, се дължи на авансовото финансиране на договори.

"Дълго време обсъждахме, че парите трябва да започнат да работят на 1 януари, това така наречено авансово финансиране, и преместихме някои от разходите в началото на годината... В този смисъл дефицитът по-нататък постепенно ще се приведе в съответствие с параметрите на бюджета", увери Мишустин депутатите.

Той отбеляза, че бюджетният дефицит на Русия за 8 март 2023 г. е 3,3 трилиона рубли (приходи - 3 трилиона рубли, разходи - 6,3 трилиона рубли).

По данни на сайта "Електронен бюджет" към 21 март приходите в бюджета са възлизали на 3,352 трилиона рубли, а разходите - на 7,035 трилиона рубли, т.е. дефицитът е достигнал почти 3,7 трилиона рубли към тази дата. Вътрешномесечната снимка обаче може да не отразява пълната картина на изпълнението на бюджета поради графика за плащане на данъците.

Законът за бюджета предвижда дефицит от 2% от БВП през 2023 г. Този дефицит Мишустин предвижда да бъде покрит основно чрез заеми на вътрешния пазар. Освен това за покриването му има възможност да се използва Държавният фонд за благосъстояние. Въпреки това премиерът уверява, че са "много внимателни с използването на неговите средства и се опитваме да ги изразходваме за подходящи технологични проекти, за заместване на вноса, за постигане на технологичен и икономически суверенитет на страната", каза Мишустин.

Припомняме, че в началото на годината Министерството на финансите на Русия съобщи, че е похарчило 2,41 трилиона рубли (35,1 милиарда долара) от Националния фонд за благосъстояние - фонд за черни дни, който акумулира приходи от продажбата на петрол, за да покрие дефицита през декември. Заедно с тежките държавни заеми на вътрешните търгове за дълг, Националния фонд за благосъстояние, който първоначално беше предназначен да подкрепя пенсионната система, се превърна в основния източник на финансиране на бюджетния дефицит, откакто Русия нахлу в Украйна миналата година и беше ударена от вълни от безпрецедентни западни санкции.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не само в БГ

    9 6 Отговор
    Хубаво е,че и в други държави управляват абсолютни смешници
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЧатГПТ

    13 7 Отговор
    С управлението на Мишустин и западните санкции спадът е 50% и това е за миналото
    шестмесечие е високите цени. За това тримесечие резултатитте са близо до катастрофа.
  • 4 Българин

    12 8 Отговор
    Русия фалира
  • 5 пут ин

    3 2 Отговор
    путинс ас
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Опорка

    7 6 Отговор
    2% дефицит е повече от добре. Двойно по-добре от средния евроейски.

    Коментиран от #9, #14

  • 9 ЧатГПТ

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "Опорка":

    2% е пресметнат с използвани умишлено подправени данни.

    Коментиран от #10

  • 10 Опорка

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "ЧатГПТ":

    Кога, викаш, щяла да фалира Русията, според "истинските" данни от Козяк?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Запознат

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Опорка":

    Тази година
  • 13 007

    8 7 Отговор
    На хартийка сте супер. Реално потъвате към крайцерчето масква. Онова непотопяемото!!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇸🇧🇬
  • 14 Годишният дефицит за 2023

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Опорка":

    Годишният дефицит за 2023 беше постигнат в края на февруари. Ако трябва да постигнат тези 2% повече не трябва да правят дефицит. А дали е така ще разберем към 15 април, когато ще излязат официалните резултати за Q1. Залагам хилядарка, че ще прескочат 2% още през март.
  • 15 при абсолутна блокада на Федерална Русия

    9 2 Отговор
    това е сравнено с геройство да задържиш икономиката да раздадеш и увеличиш пенсиите на руските граждани.
    а в швецария , сащ и европа без война фалираха банки ????????????????? КАК ДА ОБЯСНИМ ТЕЗИ ФАКТИ.
    КУХИ БАНКИ ЛОШ КОНТРОЛ ПИРАМИДАЛНИ СТРУКТОРИ ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА КОЯТО НЕ СМОГВА ДА БЪЛВА ЕВРО ????????????????????????????????????????????
  • 16 хммм

    3 3 Отговор
    Скоро ще им свърши лапането на тез национал-социалисти!
  • 17 оценка

    2 4 Отговор
    Супер премиер е...Никой нема такъв
  • 18 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    Дефицита ще бъде компенсиран през доходите на хората демек през обедняването на населението.тва което не казва руснака е че обедняването ще стигне до африкански резултати.
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор
    В цял свят инфлация и дефицит,но в русията няма.......Руснака не яде и не ака...те са на фотосинтеза....
  • 20 Поредната

    0 0 Отговор
    путинистка статия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания