Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Март, 2023 19:15 2 406 30

ООН обвини руските и украинските сили в екзекуции на военнопленници

  • украйна-
  • русия-
  • военнопленници-
  • екзекуция-
  • оон

"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници"

ООН обвини руските и украинските сили в екзекуции на военнопленници - 1
Източник: БГНЕС

ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на десетки екзекуции на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия срещу Украйна, съобщиха световните агенции.

"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници", заяви Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Според Богнер ООН има данни за екзекуции на руснаци от украинските сили, често "веднага след залавянето (им) на бойното поле".

ООН знае за 5 водени от Киев разследвания, отнасящи се до 22 жертви, но "нямаме данни за никакви съдебни дела срещу извършителите" на тези престъпления, посочи тя.

От 15-те екзекуции на украински военнопленници "малко след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 са били извършени от паравоенната група "Вагнер", уточни Богнер.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на руското нашествие през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес. Групата "Вагнер" е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут.

В началото на март видеозапис, показващ предполагаемата екзекуция на украински военнопленник от руски войници, предизвика шок в Украйна. През ноември миналата година Кремъл изрази възмущението си от два видеозаписа, показващи предполагаемата екзекуция на десетина руски военни, предали се на украинските сили.

Освен екзекуции, ООН е документирала и случаи на изтезания и използване на човешки щитове, съобщи Асошиейтед прес.

Докладът се базира на разговори с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, задържани в Украйна. Екипът на световната организация не е получил достъп до украински военнопленници, задържани в Русия или в контролираната от руски сили украинска територия, където са открити най-малко 48 места за лишаване от свобода.

Макар че малтретирането на военнопленници се случва и при двете страни, то се случва далеч по-често на украинци, задържани от руските сили - над 90 процента от тези хора са съобщили за злоупотреби, в сравнение с около половината руснаци.

Членове на украинските сили за сигурност са подложили руснаци на на побой, заплахи със смърт, симулации на екзекуция и заплахи със сексуално насилие. в някои случаи нанесените удари са били изцяло с цел отмъщение, според доклада. В някои случаи офицери са били военнопленници, казвайки им "това е за Буча" - украински град, в който руските сили са извършили зверства.

Украински военнопленници са били подложени на изтезания, сексуално насилие и са им били отказвани храна, вода и медицински грижи, което в някои случаи е довело до смърт. Те съобщават, че са били изтезавани и малтретирани с цел получаване на информация или за отмъщение, като са получавали удари с ръце, крака, палки, лопати, ножове и електрошокове, а освен това е имало случаи на душене и изтезаване с ток.

Някои от изтезаваните са загубили пръсти и зъби. На други са били счупени пръсти, носове, ребра, ръце и крака.

"Те не се задоволяваха да ни бият, те ни пречупваха", казва украински военнопленник, цитиран в доклада.

Освен това деца от украинския град Харков, които са били изпратени в Русия на летни лагери със съгласието на родителите си, не са били върнати след края на ваканцията, както се е очаквало. Около 200 деца, изпратени в Краснодарския край, са останали след края на ваканцията и са били записани в местно училище. По данни на руските власти, съобщени през октомври, до 2500 украински деца живеят във временни центрове в Русия и някои са останали там. ООН не знае колко от тях са без придружители.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наистина

    7 7 Отговор
    От утре да бъдем съпричастни с РУСИЯ и преминем с Украина по тяхното часово време !

    Коментиран от #15

  • 2 Помак

    31 6 Отговор
    ...Ами бесмислено организацио Оон....доидохте ли на м-я ..върви сега и укроти укрите ysa и урсула ...че малко остана онзи Вова да ги изрине !
  • 3 Организацията със затихващи функции – ОО

    32 4 Отговор
    Да търси пърнопричината заради която два братски народа избиват .

    Коментиран от #16, #23

  • 4 Моля??? Украйна да екзекутира???

    30 6 Отговор
    Ма те... ангели... как така... аааа объркахюе се сега.... нали те филантропи,пък Путин лош?.? Ъъъ, пропагандата, я се разберете преди да ходите до тоалетната с лаптопа
  • 5 ТаУмВзе

    17 5 Отговор
    Нито Русия, нито окрайна са под Женевската конвенция. Изгониха ги. Тия кво Обвиняват, че не ми е ясно?

    Коментиран от #12, #18, #19

  • 6 ненаучна фантастика

    38 4 Отговор
    ООН обвинява украйнци! Това е невъзможно! Оооо, Неее!
    И как го пишат това спокойно? Главният редактор да не е в командировка?
  • 7 Сандо

    28 7 Отговор
    А американците,световен хулиган,терорист и убиец - КОГА???
  • 8 Някой

    25 7 Отговор
    Понеже няма как да се скрият украинските престъпления срещу руските военни, дай сега да измислим и подобни за руснаците.
  • 9 МНС

    29 4 Отговор
    коги ще издаде заповед за арест на Зеленото

    Коментиран от #11, #25

  • 10 ТаУмВзе

    7 23 Отговор
    Но само да добавя, че алкохолизирания агресор трябва да бъде евтаназиран до крак, друго спасение няма от проскубаните ватници!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТаУмВзе

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Наемните войски, не подлежат на межународното право. Не се бият под Флаг. Изобретение на краварчето е.

    Коментиран от #21

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 9 Отговор
    Молдова е анексирана румънска територия ( от сесесерето), ако знаете история😉 Изкуствено населена с ватници! А за българското черноморие какво ще кажете, и то ли е руzķò? ДА! Вече го купиха!
  • 14 Така трябва

    4 3 Отговор
    Аз гласумам с No 12 за един лъжец,един не мъж,един мравояд и комунист генерал Жаба.Слава!

    Коментиран от #22, #30

  • 15 Даааааааа

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Наистина":

    Ама на Куков ден!!
  • 16 Любопитен

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Организацията със затихващи функции – ОО":

    За агресията на Русия в Украйна ,ООН била виновна?!?! А БРЕ ОТКЪДЕ ВИ ИЗНАМИРАТ ТАКИВА ?!?!?
  • 17 Томата Б.

    3 0 Отговор
    Аз гласумам с No 12 за един лъжец,един не мъж,един мравояд и комунист генерал Жаба.Слава!A Украйна днес я има.Маняна????
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ7

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Молдова е анексирана румънска територия ( от сесесерето), ако знаете история😉 Изкуствено населена с ватници! А за българското черноморие какво ще кажете, и то ли е руzķò? ДА! Вече го купиха!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТаУмВзе

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ7":

    Едно име Горбачов! Коя версия на Историята? Щото има западна и източна история. Разбирам, че сте под влияния на Праведната Пропаганда, но все пак.
  • 21 Любознателен

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    А бе ТаУмВзе, да не те е хванало биполярно разстройство бре??
  • 22 Любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Така трябва":

    И на кого му пука за кого ще гласуваш бре ??
  • 23 АУУУУУ

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Организацията със затихващи функции – ОО":

    БРАТСКИ НАРОДА Е САМО В ГОЛИТЕ ПРИКАЗКИ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП.......НИТО УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ РУСНАЦИТЕ ЗА БРАТЯ......НИТО ПЪК ОБРАТНОТО.......ПОДОЛЯК ГО КАЗА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП В ЛИЦЕТО....И НАШИЯ ИДИОТ САМО ГЛЕДАШЕ "УМНО" 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #24

  • 24 Мяуууу

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "АУУУУУ":

    и що крещиш нервно с големи букви ⁉️
    А да – имитираш поведението на братята ти американци .
  • 25 този който

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "МНС":

    Никога ...
  • 26 Иванушка-Глупака

    12 3 Отговор
    "Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници"...
    КЪДЕ Е МЕЖДУНАРОДНИЯ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД - защо не издава заповед за ареста на ЗЕЛЕНСКИ, а само на ПУТИН ?
  • 27 Цензура

    9 2 Отговор
    Защо ЛЪЖЕТЕ, мерзaвци ???? Никакви доказателства няма за екзекуции и изтезaния на пленени укpи, освен може би единични случаи... докато в обратна посока те са МАСОВИ - има и достатъчно доказателства под формата на видеозаписи. Има и видеа как руснаци носят с километри ранени украински войничета, в опит да ги спасят !!! И защото, мерзaвци, не смеете да обвините само истинските звeрове, измисляте си някакви "екзeкуции и изтезaния", извършвани от руснаци?
    Факт - войници от ВСУ масово се предават, а ранени руснаци предпочитат да се самoyбият, за да не попаднат живи в ръцете на нациcтките извeрги и сaтрапи !!! А забравихте ли как оня "лекар"-ykроп се хвалеше, че кастрирал пленени руски войници? Ами нормално е понякога такива деяния да предизвикват ответни и симетрични действия от руснаците !!!
  • 28 Жададык

    2 1 Отговор
    На войне святых нет...Есть только живые и мертвые.
  • 29 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    МНС да пуска заповед за задържане на Зеленский викам аз 🤣🤣🤣
  • 30 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Така трябва":

    За цъврули правещи се на трандафори никой нормален няма гласува!!
Новини по държави: