29 Март, 2023 13:53 1 197 13

Швеция ще привика руския посланик заради негови изказвания

  • швеция-
  • руски-
  • посланик-
  • изказвания-
  • русия

Заради "опит за вмешателство" в процеса за присъединяване на страната към НАТО

Швеция ще привика руския посланик заради негови изказвания - 1
Източник: БГНЕС

Шведското външно министерство каза днес, че ще привика руския посланик, за да изрази недоволството си от неговия "опит за вмешателство" в процеса за присъединяване на страната към НАТО, предаде Ройтерс.

Малко след руската инвазия в Украйна през 2022 г. Швеция и Финландия изразиха желание да станат членки на НАТО и се надяват присъединяването им към алианса да приключи тази година, припомня агенцията.

В изявление, публикувано на уебстраницата на посолството, руският посланик каза, че присъединяването към НАТО "ще превърне двете скандинавски страни в легитимни мишени на руските ответни мерки, сред които са и тези от военно естество".

Говорител на шведското външно министерство каза за Ройтерс, че руският посланик ще бъде привикан на среща.

"Външното министерство привиква на среща посланика на Русия, за да изрази недоволството си от този очевиден опит за вмешателство", каза шведският външен министър Тобиас Билстрьом за шведската новинарска агенция ТТ, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вангелия Гущерова

    21 8 Отговор
    Швеция от миналио век е Швецистaн.

    Коментиран от #5

  • 2 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    26 4 Отговор
    МИ ТОВА Е ВЯРНО ЧЕ ЩЕ СТАНАТ МИШЕНИ ...ИИИ ТРЯБВА ДА СИ МНОГООО ТЪЪП ДА НЕ ГО ПРОУМЯВАШ ..КАТО МУТРОФАШИСТКА БЪЛГАРИЯ КОЯТО ВЕЧЕ Е МИШЕНА ЗА АВАНГАРДИТЕ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мнение

    7 25 Отговор
    Тупин направи невъзможното - обедини и разшири НАТО, изтрепа половин милион православни руснаци и украинци. Педячовек, надмина предателя Горбачов!
  • 5 ТИРбушон

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Вангелия Гущерова":

    Много хора не знаят ролята на принц Карл Шведски и заслугите му за освобождаване на държаните в плен от Антантата 150 000 български войници, които бяха в плен на най-мразещите българи страни, които са били малтретирати, избивани и краят им е бил ясен. Принцът апелира световното обществено мнение за съдбата на българските войници, пише лични писма до президентите на САЩ и на Франция, до близките му английски и италиански крал, до колегите си от червените кръстове в САЩ и Британия като настоятелно излага положението на българските пленници и на България въобще, моли и настоява за бърза намеса. Принц Крал Шведски полага изключително големи и също до възможната степен успешни усилия и за подпомагане на децата на бежанците от предадените след войната български територии. В началото на 20-те години на ХХ век Цар Борис III удостоява принц Карл Шведски с Великия кръст на първостепенния български орден „Свети Александър“.
    А историята да се стигне до това се дължи ина един изключителен българин, обикалящ с молби царе и крале, с зов за помощ, и само от Швеция получава гореща подкрепа, цяла Швеция прегръща идеята и се започва денонощна дипломатическа дейност.

    Ха сега покажи малко уважение!!

    Коментиран от #13

  • 6 горски

    13 5 Отговор
    Швеция да не би да влиза в Нато ,за воюва с Мадагаскар,че да се засяга от руската реакция.
    Влизаш в военен съюз насочен към конкретна държава,и се държиш като ощипана госпожица.Ама може би това е "новата" нормална реакция.

    Коментиран от #7

  • 7 Истината

    8 12 Отговор

    До коментар #6 от "горски":

    Швеция е от 200 години неутрална държава приятелю. Неутрална беше и по време на Студената война. Щом сега иска да е член на НАТО, то руската агресия срещу Украйна и е дошла в повече.

    Коментиран от #8

  • 8 горски

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    В повече или в по малко,военния съюз означава ,че войната става приоритет за съответната държава.
    Не знам дали Русия има претенции към територии в Швеция,за да вземат политиците й това решение.
    Или политиците на Швеция,не са това което бяха.Щом предишните са удържали неутралитет дори в рамките на две световни войни.Влизането във военен съюз,те прави легиимна цел на отсрещната страна.....или нещо бъркам.

    Коментиран от #9

  • 9 Истината

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "горски":

    Когато имаш за съсед бясно куче търсиш начин да се предпазиш.

    Коментиран от #11

  • 10 РУСКИЯ ПОСЛАНИК

    8 2 Отговор
    СИ ГО МЕСТИ В ДРУГИЯ КРАЧОЛ И ПУСКА ЯКО ГАЗОВЕ !
  • 11 горски

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Прав си.Забравяш само,че бяс-а е заразна болест,и ако влезеш в заразена глутница ,неминуемо ще се заразиш.
  • 12 НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЗАБРАНИ НА ШВЕЦИЯ ДА

    8 1 Отговор
    Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА !САМО ТРЯБВА ПОСЛЕ РУСИЯ ДА ПРАВИ ОПЕРАЦИЯ И ТАМ !
  • 13 Кремена

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТИРбушон":

    Благодаря за коментара. Шведите са алтруисти по душа.
Новини по държави: