31 Март, 2023 14:30 737 3

Ранни горещини, суша и горски пожари в Испания

  • пожари в испания-
  • астурия

Пламъците избухнаха в допълнение към горски пожар, който все още гори осем дни след като започна в гори в източната част на Валенсия и още един, който обхвана 1100 хектара земя в Галисия на северозапад

Ранни горещини, суша и горски пожари в Испания - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 100 горски пожара избухнаха в северния испански регион Астурия в четвъртък, повечето от тях умишлено започнати от подпалвачи, съобщиха властите, докато температурите скочиха до рекордно високи стойности, предава Ройтерс.

Пламъците избухнаха в допълнение към горски пожар, който все още гори осем дни след като започна в гори в източната част на Валенсия и още един, който обхвана 1100 хектара земя в Галисия на северозапад.

Властите забраниха достъпа до горските пътеки, както и контролираните изгаряния и използването на машини и моторизирани инструменти в горите, които биха могли да предизвикат нови пожари.

"Астурия не гори. ИЗГАРЯТ Я! И отговорните са тези, които подпалиха нашите гори. Те са престъпници и ще бъдат преследвани и третирани като такива", написа регионалният ръководител Адриан Барбон в "Туитър".

Испанското правителство заяви, че се тревожи, че тази година ще има повече пожари след необичайно сухата зима в части от Южна Европа, на фона на повишаващите се температури, причинени от изменението на климата.

Испания регистрира най-горещия си 29 март в сряда, като температурите надвишиха нормалните нива със 7 до 14 градуса по Целзий, съобщи метеорологичната агенция AEMET.

Канарските острови регистрираха температури, по-характерни за лятото, с 37,8C в Тасарте, Гран Канария. Други региони в Страната на баските и някои части на Централна Испания също регистрираха рекордни температури за това време на годината.

По-голямата част от Астурия, съседна Кантабрия и големи райони от испанското средиземноморско крайбрежие обявиха повишена тревога за риск от горски пожари в четвъртък.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    2 1 Отговор
    Както варви камъните на глада пак ще се покажат по пресъхналите корита на реките и езерата и ще прочетем надписите по тях оставени от дедите на европейците "ако ме видите, плачете".
  • 2 Евробалалайка

    3 0 Отговор
    Българи връщайте се, няма по-хубаво от РОДНОТО!
  • 3 Първата снимка- - река пресъхнала от

    1 0 Отговор
    сушата. - много горчива снимка. Втората снимка. - подпалиха нашите гори. - някои са се правили на Прометей. - но със сигурност ще се опарят...!
Новини по държави: