2 Април, 2023 05:04 1 336 8

Талибаните задържаха трима британци в Афганистан

  • афганистан-
  • британци-
  • талибани-
  • задържани

Работим усилено, за да осигурим консулски контакт с тях, заявиха от Службата за външните работи, Британската общност и развитието (FCDO)

Талибаните задържаха трима британци в Афганистан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима британци са задържани от талибаните в Афганистан, съобщиха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Организацията с нестопанска цел Президиум нетуърк оказва помощ на двама от мъжете, за които се твърди, че са лекарят Кевин Корнуел, извършващ благотворителна медицинска дейност и друг, неназован мъж, според телевизия Скай нюз. Според нея двамата са задържани от талибанската тайна полиция от януари.

Смята се, че третият британец е Майлс Раутлидж, известен като "екстремен турист", посещаващ опасни зони. Той си спечели известност и предизвика полемика, пътувайки до опасни страни и публикувайки информация за това онлайн. Не е известно откога е задържан.

Скот Ричардс от Президиум нетуърк заяви пред телевизията, че според наличните данни тримата "са в добро здраве и с тях се отнасят добре". "Нямаме причина да смятаме, че са били подложени на някакво негативно отношение, като например изтезания, и ни казаха, че са толкова добре, колкото може да се очаква при такива обстоятелства."

Ричардс добави, че не е имало "никакъв значителен контакт" между властите и двамата мъже, на които организацията оказва помощ.

Говорител на Службата за външните работи, Британската общност и развитието (FCDO) заяви: "Работим усилено, за да осигурим консулски контакт с британските граждани, задържани в Афганистан, и оказваме подкрепа на семействата." Службата продължава да съветва да не се предприемат никакви пътувания до Афганистан поради рисковете за сигурността, включително опасността от задържане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Британчето го сгащиха талибаните! Кажи тенк ю на бай деменция бе. Бухахха
  • 2 да де

    15 0 Отговор
    Ще ги направят британки после няма да им се прибира.
  • 3 Механик

    19 0 Отговор
    Много ясно, че единият е "лекар". Другия сигурно е "готвач" или най-много ВиК-техник. Отишъл е на мaйна си райна, да поправя джакузитата на талибаните, а те понеже са неблагодарни са го окошарили.
    Сега ги обучават на изкуството как да бъдат добри булки
    п.п.
    Тия двамцата не са успели да се хванат за колесника на самолета и сега ще бъдат зачислени в нечий харем.
  • 4 Застъпник

    10 0 Отговор
    Животът им е извън всякаква опасност,само се оплакват че ги болели упетата..
  • 5 Стрелата

    4 0 Отговор
    Щте ги спускат ама те са свикнали то е модерно на острова Хласкаййй
  • 6 Хасковски каунь

    5 0 Отговор
    Само британци могат да задържат талибани. Обратното е забранено.
  • 7 То е ясно

    3 0 Отговор
    Айде сега по 2 млн. € на калпак и Иш Аллах.
  • 8 ти ли бе

    3 0 Отговор
    Брей?!Как са им халките....?!
Новини по държави: