Last news in Fakti

9 Април, 2023 16:40 1 041 20

Естонският премиер запазва своя пост

  • естония-
  • кая калас-
  • пост-
  • премиер

Премиерът на Естония Кая Калас постигна споразумение с две други политически партии за съставяне на ново коалиционно правителство

Естонският премиер запазва своя пост - 1
Източник: БГНЕС

Премиерът на Естония Кая Калас постигна споразумение с две други политически партии за съставяне на ново коалиционно правителство. Около месец след изборите Калас обяви в събота сделка между нейната дясноцентристка Реформаторска партия, центристката партия "Естония 200" и Социалдемократическата партия, предаде Асошиейтед прес.

"Това споразумение гарантира, че Естония е защитена, че можем да продължим като независима и самоподдържаща се страна", каза Калас на пресконференция, според АП.

"Партията на реформите", която беше начело на отиващото си коалиционно правителство със социалдемократите и партията "Отечество", спечели леко изборите в началото на март. Очаква се Калас, първата жена министър-председател на Естония, да запази поста, който заема от 2021 г., пише news.bg.

Нейната партия ще има седем министерски кресла, според АП, включително финансите и отбраната.

Бившият евродепутат дългогодишен критик на руския президент Владимир Путин, Кая Калас, се очерта през последната година като един от най-верните поддръжници на Украйна в Европа. Тя каза по време на съботната пресконференция, че отбраната и сигурността ще бъдат основни приоритети за новото правителство.

"Много зависи от това как ще се развие войната в Украйна", каза министър-председателят. "Така че се надявам Украйна да спечели войната и Русия да се върне на територията си", добави тя.

"Без да сме сигурни не трябва да говорим за нищо друго", каза Калас пред репортери, според Bloomberg. "Ето защо ние увеличаваме нашите разходи за отбрана до 3 процента (от БВП) през следващите години."

Освен отбраната, намаляването на фискалните дефицити и утвърждаването на политики като еднополовите бракове са сред другите неотложни проблеми, информира "Блумбърг" Съобщава се, че трите партии също са се съгласили да повишат минималната заплата и да увеличат данъците.

Коалиционното споразумение ще бъде официално подписано в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    15 7 Отговор
    Като я гледам и Кая е от поколението на парапетите.

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Първият руски космонавт-кучето Лайка

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ти погледни себе си 🙈
  • 3 денек

    14 5 Отговор
    естонското про100киро в пола остава
  • 4 Сардела

    10 6 Отговор
    Много е млада за да е сериозен политик.
  • 5 ЦРУ

    11 3 Отговор
    Като я гледам, Мадлин Олбрайт , Камала Харис, Ангела Меркел, и желязната лейди на ОК са нищо пред тази красавица и умница, само красиви жени от първо качество като Княгиня Калина и Цецка Цачева ги надминава по съвършенство

    Коментиран от #16

  • 6 Мухаа,хаа!

    10 2 Отговор
    Забележете : Навсякъде т.н Партии, който са на железен повод от козяк и сие, задължително съставят " коалиция" . По отделно никоя няма тежест,и са хванали цаката.Стадото да гласува за Х ,U, Z,след това- Коалиция- другия израз на узаконена безнаказност и споделено грабене.И наричат " Диктатура" могъщите държави,където има желязна ръка,през закони , гласувани за една партия.Защо в саш нямат дузина партии,а само две? По глупави са от пигмейте на Европа? Унгарците дръпнаха напред,защото осъзнаха ,че една Партия може да ги изведе от блатото.Преди Орбан,бяха в пропастта.Със коалиции,и Йес Сър,форинта им се обезцени( хипер инфлация) 385% Безработица - 43% Индустрия, производство,селско стопанство - почти занулени.За 12 г ФИДЕС с Орбан ги изстреля в Космоса.Но първото: Изгони всички чужди банки,и изплатиха външния дълг до цент.Факт,който предизвиква гняв,омраза в ЕЦБ и Световна банка. Откачи се от техния диктат.
  • 7 калинките винаги

    7 2 Отговор
    запазват своята службица в джендърско общество
  • 8 Баро

    7 2 Отговор
    Абе най важни са еднополовите бракове.Ше ви кла тят скоро и вас братчедите от Близкия Изток.

    Коментиран от #10

  • 9 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Тези са от котилото на сатаниста Шваб за млади лидери.
  • 10 ЦРУ

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "Баро":

    Ако Запада е на ти от скоро с еднополовите бракове то в Арабския свят бяха позволени, а Медведев и Путин са най страхотната двойка след сибирските руснаци като дръпнатите очи на Ленин и Сталин който учил за поп, а рабите са известни с любовта към козите и смъртните присъди към жените

    Коментиран от #11

  • 11 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЦРУ":

    То между козичката и многопалавите не е много по различно.Но предпочитам козичката,щото е по скромна,а и като преключа работа,не се опитва да ме целува.
  • 12 Е колко му е...

    9 0 Отговор
    Шмръкнали са по две пътечки на купон четох, тя Кая си ги обича те работи, и хоп ...разбра ли се за коалиционната програма.
  • 13 Зевзек

    5 1 Отговор
    Няма дясно,няма ляво....всичко е пазарлък.Няма принципи,няма морал,няма и разлика между инфантилните европейски политици.
  • 14 Шаро

    7 1 Отговор
    "Освен отбраната, намаляването на фискалните дефицити и утвърждаването на политики като еднополовите бракове са сред другите неотложни проблеми,"
    Да ви имам ценностите:война и пе е рас тия! Де ни навряха и нас у тоз ЕС...
  • 15 Искам да направя

    5 1 Отговор
    четворка с тая, Сана купонджийката и Чеченеца..
    За белот.
    Емили ще пише и като изравни резултата всички те ще я ...
  • 16 Ти хубаво си ги изредил

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    ама освен грозни са били и гадни, Меркел най-малко.
    МАдлин я знаем от онова изказване, че си струвао да умрат иракски деца щото за демокрацията. Нюланд е от същото котило.
    Камала за нищо не става, поне според американците.
    А Меркел хем искаше евтинг газ, хем не спря американците да подкокоросват нещата в Европа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вирус

    0 0 Отговор
    Абе навсякъде умнокрасива ейй от един калъп са сложени да объркат света
  • 19 Вирус

    1 0 Отговор
    А и там имало Еленка хахаха
  • 20 ...

    1 0 Отговор
    Евала на мацето. Пак ги обедини. Нашите келеши всеки дърпа чергата към себе си и плюе по другите. И даваме милиони за нови избори и същите резултати.
Новини по държави: