Last news in Fakti

12 Април, 2023 06:17 3 340 17

Тайван изрази учудване от изказване на Макрон за страната

  • тайван-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • китай-
  • сащ-
  • йоу си кун

Дали френските идеали за свобода, равенство и братство вече не са на мода, попита председателят на тайванския парламент Йоу Си Кун

Тайван изрази учудване от изказване на Макрон за страната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коментарите на френския президент Еманюел Макрон за Тайван са озадачаващи, заяви председателят на тайванския парламент, който попита дали френските идеали за свобода, равенство и братство вече не са на мода, съобщи Ройтерс.

В коментарите си в интервю по време на пътуване до Китай, което имаше за цел да демонстрира европейското единство по отношение на политиката към Пекин, Макрон заяви, че трябва да се избегне въвличането в криза около Тайван, предизвикана от "американски ритъм и китайска свръхреакция". Той също така призова ЕС да намали зависимостта си от Съединените щати и да се превърне в "трети полюс" в световните дела наред с Вашингтон и Пекин.

В отговор Йоу Си Кун попита снощи във Фейсбук дали френските идеали "са излезли от мода", визирайки на официалния френски девиз "свобода, равенство, братство". "Нормално ли е просто да пренебрегваме това, след като е част от конституцията? И може ли напредналите демократични държави да пренебрегват живота и смъртта на хората в други страни?" - добави председателят на тайванския парламент. "Действията на президента Макрон, лидер на водеща международна демокрация, ме оставят озадачен".

Постът беше придружен от скрийншот на репортаж за коментарите на Макрон за Тайван.

Китай организира военни учения около Тайван от събота насам, след като тайванският президент Цай Ингвен се завърна от пътуване до САЩ, където се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти. Франция, както и повечето държави, няма официални дипломатически отношения с претендиращия за принадлежност към Китай Тайван, но де факто поддържа посолство в Тайпе и се присъедини към други съюзници на САЩ, които подчертават необходимостта от мир в Тайванския проток.

Вчера тайванското външно министерство се опита да омаловажи изказването на Макрон, но заяви, че е "отбелязало" думите му.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 7 Отговор
    Макарона краварчето ще го сменя, кво има за чудене.
  • 2 Груйо

    11 58 Отговор
    Доста глупаво и недалноводно изкаване на Макрон. Сега го ругаят и от двете страни на океана. Китай е заплаха номер 1 за демокрацията. САЩ и Европа трябва да са единни срещу червената чума.

    Коментиран от #3, #4, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 плюс минус

    53 7 Отговор
    Че къде днес в Европата има свобода, равенство и братство!?
  • 6 ха ха

    34 4 Отговор
    Макарончо както и Светецът са давоски отрочета. Нищо общо нямат с "раврнство, братство и свобода"... Европа е бастион на Давос. Щатите са окупирани... Да се надяваме временно.

    Коментиран от #8

  • 7 Последния Софиянец

    6 27 Отговор
    Каквото и да става 100% ще го изяде жужанко от бункера, в Хага му стягат килия с веце и течаща вода!

    Коментиран от #17

  • 8 Ами да

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Само обикаля като глуха кучка и го наритват отвсякъде!
  • 9 Учуден

    23 1 Отговор
    "Тайван изрази учудване от изказване на Макрон"???

    Аз пък съм учуден как никой не разабрал номерцата на ученика Клаус Шваб.
    Какво бил казал Макрон, няма никакво значение! Всичко това е за вътрешнодържавна консумация, защото му се пече яйце на з,,,,,, във Франция. За да преметне пак французите! А и народите от ЕС!
    Може да си приказва разни неща за да се прави на "разумен герой" и "загрижен европеец", но накрая ще върши каквото му кажат господарите. Не веднъж е хитрувал така!

    Запишете си и ми помнете думата. Това е режисиран театър!
  • 10 Мишел

    5 18 Отговор

    До коментар #4 от "Привижда ти се":

    Зеленски бая ви учуми, алкохолици бездарни!
  • 11 Атлантик плюс

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    Аз пък мислех, че Русия е най-голямата заплаха. Нищо, нека е Китай - важното е международната ситуация да е напрегната, да върви оръжейния бизнес и да се готвим за голяма война
  • 12 Вижте сега,

    24 1 Отговор
    Макрон в случая гледа интересите на Франция. Далеч от Русия - добре, трябва да се преживее без евтини суровини. Но далеч и от мощния китайски пазар, индустрия, инвестиции, защо? Защото така искат атлантически ястреби? Иле защото все пак Китай е комунистическа държава? Да, ама много лишения взеха да стават. В името на какво? На атлантическите интереси?
  • 13 Тити

    6 21 Отговор
    Тайван не е Китай и никога няма да бъде.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Баце

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тити":

    Мечтите са безплатни
  • 15 Тити

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тити":

    не беше ли Пепи (Реру)!!!?
  • 16 Дернев

    6 1 Отговор
    "...ЕС да намали зависимостта си от Съединените щати и да се превърне в "трети полюс" в световните дела наред с Вашингтон и Пекин." Най-после светлина в мрака. Сега остана да осъзнае, заедно с германеца, че пътя към това минава през създаване на СЕЩ и съюз с Русия/ОНД иданеходятв Китай, откъдето нищо добро немогатдаочакват, даходят в Русия. Да спиратво ната идапочнатдаградят този третиполюс, който е единственият шанс за спасението на света.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.