16 Април, 2023 05:25 2 297 17

И Унгария забрани вноса на украинско зърно и храни

  • унгария-
  • украйна-
  • зърно-
  • храни-
  • забрана-
  • внос-
  • виктор орбан

Така страната последва примера на Полша, въвела по-рано вчера подобна забрана

И Унгария забрани вноса на украинско зърно и храни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарското правителство на националиста Виктор Орбан забрани вноса на зърно и на други храни от Украйна, за да защити местния селскостопански отрасъл, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Така Унгария последва примера на Полша, въвела по-рано вчера подобна забрана.

Правителството на Орбан не предостави подробности кога забраната ще влезе в сила, а само поясни, че целта ѝ е да се избегнат сериозни щети за местните фермери.

След като руската инвазия на Украйна блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се озоваха в централноевропейските страни заради логистична безизходица, което нанесе удар на цените и на продажбите на местни производители.

В писмо до Европейската комисия миналия месец премиерите на пет източноевропейски държави казаха, че мащабите на увеличението на продукти, като зърно, яйца, пилешко, захар и маслодайни култури са безпрецедентни и че трябва да се обмисли може би въвеждането на мита върху украинския селскостопански внос.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    62 1 Отговор
    няма се плашите ние българите ще го изядем на козунаци това украйнското заразено зърно

    колко друга помия сме изяли до сега ако знаете
  • 2 Някои

    50 2 Отговор
    Да бай Ганю купува и им позволява да ка рат без тол такси
  • 3 Българин

    62 3 Отговор
    И Полша и Унгария се грижат за родното си производство,само на нашата ширина,не може да се състои държава.
  • 4 да де

    52 3 Отговор
    Хехе чудя се как зеления наркоман веднага не е анатемосал поляците и унгарците, че са слуги на Путин.
  • 5 дядото

    48 4 Отговор
    за българия ще настъпи ад.нашите привити от послушание политици и власт няма да защитят здравето на хората и ще се напълним с вредни зърнени продукти
  • 6 Теле

    40 1 Отговор
    А бг лизачите кога
  • 7 Дедо ви...

    38 1 Отговор
    А пък ние ще се чукаме с укронацистки яйца....
  • 8 Бойко Българоубиец

    40 3 Отговор
    Аз па ще оставя бг земеделците да фслират, че големите началници в брюксел и вашингтон да не ми дърпат ушите! Аз съм техен покорен роб! Роби сте и вие щом ме избирате 14 години! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА ВИНАГИ, ЗАЩОТО Е РОБСКАТА ПАРТИЯ НА РОБСКИЯ НАРОД!
  • 9 оня с коня

    5 33 Отговор
    Ама нали досега злорадствахте тука че Зърнарите ни нямало да могат да си сменят Байбасите и Бентлитата с по-нов модел и че е крайно време да свикват с Конкуренцията а не да диктуват високите ;цени?Ама нали уж се възмущавахте че Същността на Демокрацията е Свободно придвижване на стоките между държавите ?Сега пък СЪЩИТЕ ВИЕ започнахте да обвинявате Правителството че не му пукало за Здравето на хората щото Храните от Украйна които се внасят били отровни и Радиоактивни?Ясни сте ми като бял Ден Дебили такива - че ще недоволствате от Всяка власт и целта ви е единствено "Възраждане" да управлява,т.е. РУСИЯ!Е кога ше стане това ааа?

    Коментиран от #15, #17

  • 10 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    28 0 Отговор
    А на нас господарите от ФАЩ са ни забранили да забраняваме...
  • 11 Престанете

    34 0 Отговор
    И Унгария и Полша и Чехия забраниха украинското зърно, защото се откриха в него наблъскани забранени пестициди!
    С нетредвидими последствия за консумиращите го!

    Тези американски биолаборатории в Покрайнините не са си хвърляли финансирането напразно.

    Коментиран от #12

  • 12 Дааа !

    24 0 Отговор

    До коментар #11 от "Престанете":

    Дори тук по невнимание се промъкна статия, че Чехия предупреждава страните внасящи зърно от Украйна, за опасния пестицид в зърното.

    Дали това се отразява и на яйцата от Украйна, още не е споменато в изследването.
  • 13 Невменяем

    7 0 Отговор
    Маджарите санкционираха Украйна по примера от американските другарки спрямо тях. Единна Европа с любезното съдействие на Единна Русия!
  • 14 гост

    8 0 Отговор
    Значи щом забранява украиското жито и националист. Ама първо Полша го забранява- значи Дуда е националист преди Орбан. Кога и при нас ще има националист. Синоним на патриот
  • 15 Минувач

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Тази партенка, че Възраждане била руска партия, пказва само, колко си умствено ограничен и лесен за манипулация от пластмасовата кутия с цветен екран. Не си ли се питал, дали и всички останали партии подобни на Възраждане в ЗАПАДНА Европа, дали и те са руски, дали и на тях Путин им плаща. Ослепен в руската си параноя, дори не знаеш, че Възраждане се позиционира в консервативна, националистическа партия с фокус към националното и суверенното на първо място и едва тогава някакви общостни интереси, били те с ЕС, НАТО, БРИКС или т.н.. Не знаеш ли, че Възраждане имат подписани споразумения за сътрудничество с подобни партии и в Германия, Австрия и други държави в Западна и Централна Европа? Дали всички тези партии са руски, а? Не, не и не! Възраждане следват набиращия сила консервативен и про-национален импулс в Европа, а и в света, където става видно, че няма как в един съюз всички да са доволни и няма как да имат изгода всички заедно. Винаги има едни по-облагодетелствани и други по-ощетени и познай, кой определя правилата и дърпа чергата - ами разбира се по-силния и по-големия. И този по-голям в Европа, дефакто слуша един друг още по-нависоко - отвъд океана, който чрез купуване на основни медии се стреми да прокарва и насочва народните нагласи в своята посока. Затова и тук минава номера с обявяването на про-руски партии, а те дефакто, визирам Възраждане са побратимени само с подобни западни партии и с НИТО ЕДНА руска партия. Когато на Запад има протести с дес
  • 16 Минувач

    13 0 Отговор
    .... Когато на Запад има протести с десетки хиляди в подкрепа на тези партии, също парламентално представени, т.е. с много гласоподаватели, нали не си мислиш, че пак Путин им плаща, хах, на няколко милиона западноевропейци, които дори също са облъчвани от техните медии ежедневно да не се откланят от модела на господаря. Приканвам те да мислиш малко повече и да анализираш само фактите, а не изказванията на тоз или онзи.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: