Тема: Украйна

18 Април, 2023 16:08 1 747 40

Притокът на продукти от Украйна предизвика земеделски хаос в Източна Европа

  • украйна-
  • зърно-
  • транзит-
  • протести-
  • фермери-
  • продукция-
  • пазар

Фермерите твърдят, че безмитният поток от украинска продукция унищожава пазара

Притокът на продукти от Украйна предизвика земеделски хаос в Източна Европа   - 1
Източник: БГНЕС

Притокът на земеделски продукти от Украйна предизвика хаос в Източна Европа. Фермерите твърдят, че безмитният поток от украинска продукция унищожава пазара и протестите им принудиха правителствата на страните от региона да въведат забрана за внос. Тяхното решение опровергава твърденията, че Европейският съюз е лоялен помощник на Украйна, коментират в редакцията на британското издание The Economist.

От началото на войната миналата година страните от Източна Европа се превърнаха в най-верните поддръжници на Украйна. Но опитите да се помогне на съсед с продажбата на селскостопански продукти създадоха хаос на собствените им пазари. Фермери протестират седмици наред срещу безпрецедентния наплив от украински продукти, които идват безмитно съгласно споразумение с Европейския съюз. На 15 април полското правителство наложи забрана за внос и транзит на селскостопански продукти от Украйна до 30 юни. Унгария бързо последва примера. На 17 април и Словакия забрани вноса на някои селскостопански продукти от Украйна, като направи изключение за зърното. Други страни обмислят подобни мерки. Защо държавите от Източна Европа ограничават вноса от Украйна, пренебрегвайки решенията на ЕС?

За да помогне на разрушената икономика на Украйна и да предотврати глобална продоволствена криза, причинена от блокадата на украинските черноморски пристанища, ЕС вдигна митата върху редица украински стоки, включително различни селскостопански продукти. Европейският съюз създаде и транзитни коридори през България, Полша и Румъния. Идеята беше да се помогне с доставките на продукти за Близкия Изток и Африка. Като част от споразумение с посредничеството на ООН, Русия сега прекарва част от продуктите си през Черно море, но повечето от тях напускат Украйна по шосе, железопътен или речен транспорт. Според държавните власти миналата година през полска територия е преминало 27 пъти повече зърно, отколкото през 2021 г. Недостигът на влакове и камиони обаче забавя темповете на доставки в чужбина и в резултат значителна част от продукцията остава на местните пазари. Резкият спад на цените ощетява доходите на местните фермери и те протестират седмици наред.

В края на март правителствата на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до Европейската комисия с искане да се ограничи доставката на зърно от Украйна. Всичко напразно. На 19 април представителите на страните от ЕС ще гласуват по въпроса за удължаване на безмитния внос до юни 2024 г.

Министърът на земеделието на Полша Роберт Телус заяви, че ембаргото на Варшава върху десетки стоки, включително зърно, мляко, плодове, зеленчуци и някои меса, е необходимо, за да "отвори очите на ЕС“. Решението е повлияно и от мощни политически мотиви. Управляващата в Полша партия "Право и справедливост", зависима от гласовете на земеделците, е изправена пред трудни избори тази година. Предшественикът на Телус на министерския пост наскоро подаде оставка, за да успокои фермерите, а партията увери, че правителството ще купува местно зърно, за да повиши цените.

Заради ембаргото Унгария, Полша и Словакия имат остри разногласия с ЕС. Говорител на Европейската комисия предупреди на 16 април, че едностранните действия са "неприемливи", тъй като ЕС е отговорен за търговската политика на членовете на Блока. Но ЕС не заплаши с никакви санкции. Непримиримите източноевропейски членки на Общността едва ли ще отстъпят. Унгарският министър на земеделието Шандор Фаркаш заплаши да удължи забраната, ако ЕС откаже да защити фермерите. Следващата по ред е България. На 17 април министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че страните от Източна Европа се превръщат в складове, а не в коридори. По думите му България ще забрани вноса.

Хаосът в ЕС опровергава всички твърдения, че Блокът е верен съюзник на Киев. Украинският министър на аграрната политика Микола Солски поиска от съседите да преразгледат решенията за забраната. Но фермерите в тези страни са много притеснени, тъй като лятото наближава, а с него и реколтата.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изнасяха си отровите уж за гладна африка

    45 6 Отговор
    значи източна европа = гладна африка
  • 2 Жоро

    14 22 Отговор
    Зърнарните реват, песен за ушите.

    Коментиран от #5

  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    23 3 Отговор
    "подареното" джепане требе да се плаща с нещо ..

    Коментиран от #39

  • 4 То всичко

    27 4 Отговор
    Иднащо от Украйна предизвиква хаос не е само това
  • 5 козяците се дерат

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    наслада за душата!
  • 6 Странна работа

    17 4 Отговор
    Уж пруграми, субсидии, инвистиции и се ного акъл у този Ес, а пък украинската земеделска продукция 30 на сто по-ефтина!? Къде са ръгнале и те?

    Коментиран от #8

  • 7 Бонев

    39 3 Отговор
    По скоро решенията на ек предизвиква хаос в цяла Европа.
  • 8 Абе гледам, че си умен, да те питам

    36 5 Отговор

    До коментар #6 от "Странна работа":

    На запад що не я щат тая евтина продукция хем я уредиха да влиза в ЕС незаконно без мито? Да не е заради пестицидите и отровите, с които е обработена?
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 5 Отговор
    Унгария, Словакия, Полша...
    НЕ СА СТРАНИ ОТ
    ИЗТОЧНА ЕВРОПА ❗❗❗

    Коментиран от #11

  • 10 Тити

    8 20 Отговор
    Айде де бе чак пък хаос никоя страна не е пострадала от евтина продукция.

    Коментиран от #13, #22, #31

  • 11 дер лайнааааарен

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ама и от западна не са - сив в ес сте само на задна скорост!

    Коментиран от #29

  • 12 Укрите са Световно Зло

    25 5 Отговор
    Путин ще спаси планетката,нема кой друг,аман от лизачи! А другарят Си ще помага,това е..
  • 13 отрова

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тити":

    а от отровна?
  • 14 Сатана Z

    26 6 Отговор
    В България има 144 000 Укро туристо настанени в луксозни хотели и СПА центрове,за което плаща българския данъкоплатец.Нормално е да внасяме евтини зърнени продукти от Украйна защото сме държава от 3тя свят и се нуждаем от храна,която и без това не стига за изхранването на навлеците избягали от фронта.

    Коментиран от #19

  • 15 Ти си

    29 3 Отговор
    .... Идеята беше да се помогне с доставките на продукти за Близкия Изток и Африка ....

    Пратете зърното в Германия , Франция, Италия или Испания и ще нахраните гладните африканци и араби ...
  • 16 TV Бобов дол

    12 4 Отговор
    България, Полша , Унгария и Словакия няма какво да решават самостоятелно за зърното , това е само
    от компетенция на ЕС заяви Урсула !
  • 17 Мухаа,хаа!

    14 2 Отговор
    ...НАШЕТО СИ Е НАШЕ! Чуждото е на всички! Докато акушерката-която наливаше милиарди,и продължава да налива- всички мълчаха.Дори щедро - на приказки подкрепяха клоуна.Нали не дават от тяхното.Абе милиарди,снаряди,танкове- кво ми пука.Не са от джоба ми! Сега,когато им опря царевицата до задните бузи- Олее,ле ! Помощ! Онези- пуделите словашки тичат през глава да им дават фърчоплани.Но за зърното, разбираш ли- не става.Било вредно,опасно,ще им срине селското стопанство!? Сякаш там не ползват пестициди,а карат на оборска тор.По големи двуличници от хората в Европа няма! Най вече между богаташите обсебили точно тези браншове.Зърно, царевица,слънчоглед.Ако държавите им по места решат да изпратят на 🤡 милиарди от бюджета,да си изчистят до гол под военни складове- никакъв проблем! Е,ама не става само да лапкаш милиарди субсидии( у нас точно те гушват над 1,3 млрд) , да изнасяш качественото за яки пачки,а тук фуража и да диктуваш цената на всичко през зърно, слънчоглед царевица.
  • 18 Петър Петров

    25 2 Отговор
    Нещо не разбирам ! Продукция за износ имат ерго работната ръка е налична, в Киев кръчмите са пълни денонощно ерго градско население имат, водят се бежанци и никой не ги спира да пътуват за където си искат, е тогава за каква война говорим сигурно анимационна!
  • 19 Румен Решетников

    3 14 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    В България има над 50 000 фирми на руски граждани, които не плащат данъци от години!
  • 20 име

    9 1 Отговор
    никой им нече Утровите на Окрайнците
  • 21 Петър

    11 2 Отговор
    Решението е просто: Забрана на пазарната икономика! Нашите "зърнари" трябва да знаят,че при капитализма освен печалба има и загуба!Трябва и морал когато ползваш ресурсите на народа си и да го дереш с такива цени!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Безпристрастен

    6 12 Отговор
    Браво ,госпожо Урсула! Искрени поздравления! Само така- дръжте със желязна ръка ,и нито милиметър отклонение от Евроатлантическитв ценности и солидарността със Украйна.Няма само хората да снасят през данъците.А с това мъдро решение, постигате двоен ефект: Помагаме мощно украйнския народ,а във цяла Европа цените на всипки хранителни стоки ще падат.Защото зърното ,царевицата,слънчогледа са основните при изхранване на птици,едър и дребен добитък свине.Повече зърнени култури на конкурентни цени,повече производство, с краен продукт на нормални цени.А не както беше станало - бутилка олио:6,50 лева!

    Коментиран от #25, #26

  • 24 гого

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Петър":

    джендър прав си но има борса за зърно наложена пак от ЕС там се определя цената .това че същото това ес налага да се взима продукция без никакви данъжи мита и ставки данаци от фашистите и цената е друга какво ти говори бе педде...с
  • 25 митко

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "Безпристрастен":

    болен джендър и си плиснал лигена тотал щета ,браво на другарката урсула мъжа и направиха милиарди от отрови под формата на ваксини а ти пак си болен и то много
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Питанка ?

    6 6 Отговор
    Скоро зърнарите получиха няколко милиона компенсации от ЕС , или забравиха вече и пак искат. Лесно е да седиш в Майбаха и да получаваш чували с пари, нали !
  • 28 руско прокси

    4 2 Отговор
    ама хибридката с хибридното пестицидно зърно хвана дикиш хи хи хи ха ха ха....
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "дер лайнааааарен":

    Това , че Габрово не е в Западна България , не го прави град от Източна България❗
    Дано успееш да ме разбереш , без да се налага допълнително някой да ти разяснява ❗
  • 30 бай Ставри

    5 1 Отговор
    Европейски поганци.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Минувач

    2 2 Отговор
    Отново виждам са се включили завистливи типове, които умело плюят всеки зърнар от чиста злоба, но без да имат и грам понятие от нещата. Първо - има такива зърнари, да, такива, които от много отдавна изкупуват земя и имат с десетки хиляди декари. Те са играчите и печелят яко. Обаче не бива да си мислите, че всички зърнари са такива. Мнозинството от тях имат много по-малко тяхна земя и на 90% земята, която обработват е чужда. А това значи, че плащат ренти. Сега да ви дам една математическа задача, за да ви се прояснят нещата - говорим за Добруджа и най-добрите землища, с най-добра реколта и най-високи ренти обаче. Та ... среден добив от пшеница за миналата година в региона - 650 кг/дек. Цена да кажем - 60 ст/кг. Приходът е 390 лв/дек. Отделно да вземат 30-на лв субсидии (има решение субсидиите да намалят прогресивно всяка година, като един зърнар да има лимит на общата сума, независимо колко декара има, беше от порядъка на под 300 хил лв мисля, но не съм сигурен). Така, получи се приход 420 лв/дек. От там дава рента 140 лв, колкото масово се даваше миналата година. Останаха му 280 лв/дек. От тези пари трябва да плати данък, горива, заплати, торове, семена, машини, ремонти, застраховка, за складове, ако няма негови (около 2 лв/тон) и т.н. В крайна сметка общата чиста печалба му остава колкото рента е дал на собственика на земята. Но това е от пшеницата, която е най-доходоносна. Слънчогледа и царевицата са далеч от тези печалби, а всеки зърнар трябва да има оп

    Коментиран от #40

  • 33 Минувач

    1 0 Отговор
    ...Слънчогледа и царевицата са далеч от тези печалби, а всеки зърнар трябва да има определен процент и от тях, вкл. и бобови и маслодайни, иначе няма субсидии, защото всеки ще сее само най-доходоносното. Така печалбите се намалят. За среден по -големина зърнар с да кажем към 10 хил декара гледана земя, ще има печалба да кажем 1 милион лв, която е една единствена за цялата година от нея се плащат и заплатите на постоянно наетите работници през цялата година, както и заеми към банки, за машини, за наеми и т.н.
  • 34 Лъжите край нямат

    4 1 Отговор
    Нали ЕС апелираха Русия да даде коридор за този износ, защото в Африка умират от глад!
    Още една евроатлантическа ценност!!!
  • 35 Ццц

    3 1 Отговор
    Нищо добро не идва от Украйна...освен настъпващата руска армия-освободителка.
  • 36 Напротив...

    3 2 Отговор
    ще имаме ефтин хляб и слънчогледово масло.Българския тарикат,пак проплака.Стоката му скъпа и никой не я иска.Да тръгват по света да си намерят пазар на продукцията,не да си седят на мързеливия задник и да хленчат.
  • 37 Роко Скиавоне

    4 0 Отговор
    Ко става с този европейски съюз,нещо има гнило щом страни които не са в него се оказват,че са по мощни ,като украйна и македония
  • 38 Мухаа,хаа!

    0 1 Отговор
    Шляхтата забранява внос на евтино зърно, слънчоглед, царевица, млечни продукти, за да " повиши цените" на вътрешния пазар!? И ние автоматично и с радост( ясно кои ще се радват) ще ги копираме за броени дни.Та рогатите да очакват лебеца да поевтинее.А и всички останали храни,в който основна суровина са зърнените култури.От брашно,през олио,до отглеждане на птици,дребен и едър рогат добитък. Муу,Муу! Бее,беее! Само това умеете робско стадо.
  • 39 Урузпuя ф0н ЛайнYAн

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Всъщност искаха да ударят европазарите и това и направиха. "Демокрацията е балон, който виси над главите ви и ви кара да гледате нагоре, докато други хора ровят из джобовете ви". Бърнард Шоу
  • 40 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Минувач":

    До 32 ком - явно не си разбрал че досега нашите зърнари продаваха по пазарна цена - казваха че цената на борсата била се вдигнала миналата година и те удвоиха цените - е сега на борсата цената падна - или искаш да кажеш че борсата когато пада цената да не я гледаме - тук няма завистници а искаме пазарни цени - защо млякото което го изкопуват на 0.90 лв в магазина в България е 3.60 а в Хърватия 2.20 лв която е в евро зоната