19 Април, 2023 10:00 1 574 4

Хартум е без вода и ток, населението бяга

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Болниците в Хартум нямат капацитет за поемане на ранени, пострадали и болни. Нямат медикаменти и персонал

Хартум е без вода и ток, населението бяга - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозии разтърсиха столицата на Судан снощи, въпреки че една от враждуващите страни обяви примирие в четвъртия ден на боевете, които доведоха до смъртта на около 200 души, предаде АФП.

Хартум е без вода и ток, населението бяга
Снимка: Оля Ал-Ахмед/ личен архив

Редица квартали на столицата Хартум са без ток и вода, което затруднява комуникациите, работата на болниците и пречиствателните станции. Както вече ФАКТИ писа, хранителните магазини са затворени, цивилното население няма достъп до хранителни продукти. Рисковано е да се излезе по улиците където безразборно се стреля. Експлозии съпроводени със силен дим се чуват в крайните квартали на града. Засегнато е и селското стопанство заради ограниченията на електроенергията. Училищата са затворени. По последни данни, сред загиналите има и много деца излезли случайно на улицата по време на престрелките между групировките.

Хартум е без вода и ток, населението бяга
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хартум или както някои го наричат Ал-Хартум Бахри е столицата на Судан и административният център на провинция Ал-Хартум. Намира се при сливането на уникалното чудо на природата Белия и Синия Нил. Името на града означава Слонски хобот. Жителите на града са 2 207 794 души.

Хартум е основан през 1820 г. като военен лагер от египтяните. През 1885 г. е разрушен, а 13 години по-късно е възстановен от британците. След нападението над стария търговски център Шанди търговията на Судан се концентрира в Хартум. Впоследствие през Хартум се осъществява почти целият обмен на слонова кост, гума, щраусови пера и роби от Централна Африка с Червено море.

Хартум е без вода и ток, населението бяга
Снимка: ЕПА/БГНЕС

1970-те и 1980-те години са времето, когато стотици хиляди бежанци от Уганда, Етиопия и Чад търсят подслон и закрила в суданската столица. Много от тях се заселват в околностите на града.

Основното население на Хартум възлиза на 2 207 794 жители.

Населението на агломерацията, образувана с Омдурман, наброява около 8 363 915 души според данни от преброяване през 2007 г. По брой жители агломерацията Хартум-Омдурман се нарежда на 4-то място в Африка.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник: ФАКТИ

Хартум е без вода и ток, населението бяга
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горките

    9 0 Отговор
    решиха да гонят краварите и "демокрацията" резко се засили
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 станчо от прованса

    0 3 Отговор
    всички в българия знаят какво е хартум и дали се яде …
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.