Last news in Fakti

19 Април, 2023 13:33 743 11

"Meta" започва днес нов кръг от съкращения

  • мета-
  • служители-
  • съкращения

Съкращенията може да са от порядъка на 4000 работни места

"Meta" започва днес нов кръг от съкращения - 1
Източник: Shutterstock

"Мета" (Meta) ще започне днес нов кръг от съкращения, съобщиха пред американското издание "Вокс" няколко източника, работещи в компанията.

Във вътрешно съобщение, публикувано вчера вечерта на информационното табло за служителите на "Мета", с което "Вокс" се е запознал, компанията обявява, че съкращенията ще започнат днес (19 април) и ще засегнат широк кръг от служители в техническите подразделения, включително и тези, работещи във "Фейсбук" (Facebook), "Инстаграм" (Instagram), "Риалити лабс" (Reality Labs) и "УотсАп" (WhatsApp). Говорител на "Мета" потвърди, че съобщението е било изпратено до служителите, но отказа да коментира. Съкращенията може да са от порядъка на 4000 работни места, според един от източниците.

"Това ще бъде труден момент, тъй като се сбогуваме с приятели и колеги, които са допринесли толкова много за "Мета", казва в съобщението шефката на "Човешки ресурси" в компанията Лори Голър.

Служителите на "Мета" в Северна Америка ще бъдат уведомени по електронната поща днес сутринта, според съобщението на Голър. Извън Северна Америка сроковете за провеждане на съкращенията ще се различават от страна в страна, а някои страни изобщо няма да бъдат засегнати.

"Мета" е поискала от служителите си в Северна Америка, чиято работа им позволява това, да работят от вкъщи днес, за да се предостави на хората "пространство, за да асимилират новината".

Съкращенията идват, след като главният изпълнителен директор на "Мета" Марк Зукърбърг обяви през март, че компанията ще освободи 10 000 служители през идните месеци, след като вече съкрати 11 000 души през ноември. Зукърбърг заяви преди това, че съкращенията през април ще засегнат техническите подразделения, докато следващият кръг планирано освобождаване на персонал през май ще е насочен към бизнес подразделенията. В края на миналата година "Мета", която е компанията майка на "Фейсбук", "Инстаграм" и "УотсАп", имаше около 86 000 служители.

Източниците на "Вокс" са пожелали анонимност заради опасения за професионални последствия.

Продължаващите съкращения на "Мета" са част от плановете на Зукърбърг 2023-а да е "година на ефективност". Те са поредното напомняне, че след две десетилетия на почти непрестанен растеж големите технологични компании като "Мета" в момента преминават през интензивен период на съкращения и мерки за затягане на коланите. Силициевата долина като цяло отчита икономически спад, който е променил драстично това, което някога се смяташе за работна култура на свободно харчене. Отдавна отминаха времената на неограничени бонуси, пътувания и постоянно наемане на персонал, отбелязва "Вокс". Миналата година почти всяка голяма технологична компания е съкратила персонал.

И докато пазарите реагираха положително на съкращенията в "Мета" миналата година, то доверието на служителите е пострадало. "Вокс" съобщи през януари, че според вътрешни проучвания са показали оптимизмът и доверието към ръководството сред служителите са на едно от най-ниските си равнища през последните години.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    Изкуствения интелект ще отнеме 300 000 000 работни места в скоро време.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Няма да се притесняваш

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ей скъперник, тъкмо няма да плащаш на персонала!
  • 3 Ами

    11 0 Отговор
    хайде затваряй я цялата, стига агония. Да ви еба в боклуците !
  • 4 Който се предлага добре

    3 1 Отговор
    остава на работа!

    Коментиран от #6

  • 5 Споко

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    изкуствения интелект се отлага за известно време, че трябва да се навакса с естествения - много е кът напоследък.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Москвича

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анализатор":

    Хаха да точно! И журналистките от Нова, които им задават удобни въпроси.
  • 8 Знание

    4 0 Отговор
    Думата МЕТА означава смърт !
  • 9 ТИГЪР

    5 0 Отговор
    Като чуя за "Фейсбук" (Facebook) почва да ми се повръща!

    След години, ще правят изчисления това ЗЛО какви щети
    е нанесло на човечеството.

    Коментиран от #10

  • 10 Просто използват слабоумието

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТИГЪР":

    на 80% от хората, независимо къде са.
    Преди беше с вестници, сега е със социални медии
  • 11 Смех 😆🤡🤣

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Споко":

    Ти 8млрд кът ли го наричаш ако 8млрд естествен интелект е кът за теб то ми е ясно твоят интелект какъв е като на паламуд