Last news in Fakti

21 Април, 2023 12:40 2 096 8

Двама мъже, погрешно осъдени за убийство, ще получат по 900 хил. долара обезщетение

  • убийство-
  • сащ-
  • съд-
  • присъда-
  • обезщетение-
  • калифорния

Адвокатите на двамата заявиха, че това е първото дело, заведено по силата на нов закон

Двама мъже, погрешно осъдени за убийство, ще получат по 900 хил. долара обезщетение - 1
Снимка: Shutterstock

Двама мъже, излежали по близо 17 години в затвора, след като са били погрешно осъдени за опит за убийство след стрелба през 2004 г., бяха обявени вчера за невинни от калифорнийски съдия, съобщи Асошиейтед прес. По силата на нов закон държавата трябва да им изплати по 140 долара за всеки ден, прекаран зад решетките, или около 900 000 долара на всеки от тях, предаде БТА.

С окончателното решение на съда за Дюпри Глас и Хуан Рейфорд приключва и съдебният процес, започнал през октомври, след като състав на щатския апелативен съд отмени присъдите им и те бяха освободени през 2020 г. Процесът включваше и драматичното признание от страна на действителния стрелец - Чад Брандън Макзийл, член на улична банда, който излежава доживотна присъда за убийство по несвързано с този случай дело, заяви екипът на защитата.

След решението на съдията Глас и Рейфорд се прегърнаха, а после прегърнаха и адвокатите си. Пред сградата на съда мъжете бяха приветствани от членове на семействата им и техни поддръжници. "Толкова дълго мислих за този ден. Мислех за него, когато бях затворен за 17 години. Мислех за него и през последните две години, когато бях на свобода. Чаках този ден, защото знаех, че съм невинен за всяко престъпление, което ми казаха, че съм извършил", заяви Рейфорд.

Адвокатите на двамата заявиха, че това е първото дело, заведено по силата на нов закон, който гарантира предоставянето на обезщетение за незаконно осъдени, чиито дела са прекратени, и им позволява да представят доказателства, доказващи тяхната невинност.

Глас и Рейфорд са били съответно на 17 и 18 години, когато са арестувани след стрелба при улично сбиване между група младежи в град Ланкастър, северно от Лос Анджелис. Според документите по делото от изстрелите са пострадали само двама души, а нараняванията им не са били сериозни. Прокурорите през 2004 г. обаче успяват да се обосноват, че двамата са се опитали да убият всичките 11 души, които са били мястото на инцидента. Това довело до 11 последователни доживотни присъди за 11 опита за убийство, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прокопи

    5 0 Отговор
    Прави ми впечатление на колко години са когато са осъдени. Не се споменава за детска педагогическа стая.
  • 2 Айдяя

    6 3 Отговор
    Хептем потъна "демокрацията"
  • 3 Тошко

    12 3 Отговор
    В САЩ могат да ти лепнат присъда само защото дишаш. Мрежата изобилства от видеа с полицейски произвол. Спират те на пътя и директно ти вадят оръжие без обяснение.
    Защо още ни занимавате с тези извратеняци?
  • 4 каскета

    1 1 Отговор
    Ако бяха ги съдили в БГ. Съд, щеше да вземат повече, и с медали щеше да ги закичат.
  • 5 Тошко

    9 1 Отговор
    900 хилки за 17 години, изгубени от живота ти, са нищо за техните стандарти. Подигравка.
    Какво ще я правят тази тоалетна хартия набедените господа? Освен тапети да си налепят с тия пари, ако и затова стигнат. Трябва в купюри по 1 долар да им изплатят парите, за да стане номерът.
  • 6 да да

    1 5 Отговор
    Тези пак ще са в затвора..Друго не могат ,освен да извършват престъпления..американските сигано-роми..
  • 7 Интересно

    1 0 Отговор
    Как щяха да ги компенсират ако ги бяха изпържили на стола или отровили с инжекция. Не знам как ще коментират случая привържениците на смъртното наказание
  • 8 От страни

    0 0 Отговор
    Тия са луди с тия техни 11 доживотни присъди. Ей, кравари, оправете си скапаното правосъдие че цял свят ви се смее.