Last news in Fakti

24 Април, 2023 21:00 2 198 63

Жозеп Борел: Къде бяха призивите за мир, когато Русия струпваше войски по границите на Украйна

  • ес-
  • европа-
  • европейски съюз-
  • жозеп борел-
  • призив-
  • мир-
  • украйна-
  • война

Трябва да се постигне справедлив мир, а дотогава трябва да подкрепяме отбраната на Украйна, добави той. По неговите думи онези, които предлагат мирни планове, трябва първо да посетят Киев и на място да се запознаят с обстановката

Жозеп Борел: Къде бяха призивите за мир, когато Русия струпваше войски по границите на Украйна - 1
Снимка: ЕС / Жозеп Борел

Както други, и аз призовавам за мир, но къде бяха тези призиви, когато Русия струпваше войски по украинските граници, попита днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на европейските външни министри в Люксембург.

Трябва да се постигне справедлив мир, а дотогава трябва да подкрепяме отбраната на Украйна, добави той. По неговите думи онези, които предлагат мирни планове, трябва първо да посетят Киев и на място да се запознаят с обстановката.

Много въпроси не могат да намерят решение без Китай, но очакваме Пекин да следва международните правила изцяло, а не избирателно, заяви Борел. Той определи като неприемливи изявленията на китайския посланик в Париж, според когото страните от бившия СССР съществуват в правен вакуум. Получихме отговор, че не това е становището на Пекин и това е добра новина, допълни той.

Според Борел, Молдова е една от най-засегнатите страни от войната. Той отбеляза, че през юни в Кишинев предстои среща на 40 държавни и правителствени ръководители, участници в Европейската политическа общност (страните от ЕС и техните политически съюзници). По неговите думи Кишинев ще получи от ЕС 40 милиона евро за укрепване на сигурността и през юни се очаква да бъде поставено началото на одобрената днес цивилна европейска мисия в Молдова.

Борел съобщи, че в края на годината може да се очаква преценка дали на Грузия да бъде даден статут на кандидат за членство в ЕС. Той посочи, че според външните министри от ЕС страната бележи чувствителен напредък, макар да са необходими още реформи.

По повод обстановката в Судан той съобщи, че вчера и днес се изпълняват общо над 30 полета за евакуация на европейци. По неговите думи вече са били евакуирани общо над 1200 души, а още 400 очакват да бъдат изведени. Борел уточни, че ръководителят на мисията на ЕС в Хартум е сред евакуираните, а в Судан е останал само представител по сигурността, който е извън столицата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как къде бяха

    63 4 Отговор
    Призивите бяха в Авганистан или вече ги забрави???
  • 2 Последния Софиянец

    72 13 Отговор
    Вчера на Похода за мир и неутралитет в София колоната беше 10 км.И в още 40 града и много страни в света.Даже в Канада и Нова Зеландия излязоха български патриоти.

    Коментиран от #9, #30

  • 3 ЦРУ

    4 74 Отговор
    Само разпад на държавите от БРИКС и ШОС и поемането на света от ИЗтока и от Запада от страна на САЩ ще реши световните проблеми когато САЩ стане цялата планета в една държава

    Коментиран от #10

  • 4 абе, безсрамен старчок,

    70 6 Отговор
    Ангела Меркел, Оланд, Макрон поне ИМАТ ДОБЛЕСТТА и ПОМНЯТ как са поощрявали Украйна да не спазва Минските споразумения и са ги гледали как се въоръжамат.
    В сравнение с тях ти си лъжлив ром. И сигурно имаш потомство, без да ти пука редно ли е да лъжеш, защото ГОСПОД вижда!
  • 5 Баце ЕООД

    55 5 Отговор
    Мумията 3 ли е това?
  • 6 Пич

    55 6 Отговор
    Хахаха..... ако се постигне справедлив мир , лошо ще ви стане , на вас , и козяците !!! Внимавай , какво си пожелаваш , дядка !!!
  • 7 Госあ

    54 6 Отговор
    Турист. Дърт, глупав, изкуфял турист 💁 Кво друго да кажа. Отвратен съм.
  • 8 Павел Николаев

    62 6 Отговор
    Кой излъга за Минск 1 и 2?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Верно?

    55 6 Отговор

    До коментар #3 от "ЦРУ":

    Ама БРИКС има по висок БВП от Г7... Ай прочети нещо и пак пробвай, след тава.. Нали? Ае, беги

    Коментиран от #34

  • 11 Реалист

    64 7 Отговор
    "Жозеп Борел: Къде бяха призивите за мир, когато Русия струпваше войски по границите на Украйна"

    Бяха точно там, където бяха и когато нападнахте Югославия, Ирак, Либия и т. н
  • 12 Ненормалник

    44 6 Отговор
    Дядка защо не си гледаш пенсията!
  • 13 Хохо Бохо

    10 57 Отговор
    МИР ЩЕ ИМА КОГАТО:
    Путин спре войната
    Путин спре да убива украинците
    Путин се разкара от Украйна

    Трябва всеки ден да има походи за мир, но не малоброен като вчерашния...
    Събудете се! Всички искаме мир!

    Коментиран от #16

  • 14 дядото

    64 7 Отговор
    а къде бяхте вие от запада,когато путин призоваваше за мир от мюнхенската конференция и го размотавахте с мински глупости,а с милиарди подготвяхте укро фашистите за война с русия.поне позицията която заемаш не ти позволява да демонстрираш старческа деменция
  • 15 Западът е Капут

    41 5 Отговор
    Обаче го е срам да си признае,мъкии..
  • 16 Ще ви убива

    26 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хохо Бохо":

    докато клекнете,тва е положението.

    Коментиран от #33

  • 17 има ли кой да ви вярва

    48 4 Отговор
    Както се оча­кваше, сед­ми­ната топ дипло­мати дадоха воля на едно­по­люс­ната си агре­сив­ност. Един след друг изде­клами­раха дежур­ната заплахи срещу Русия и Китай, а целия оста­нал свят пре­дупре­диха, че всяка страна, която не се под­чини и не следва тех­ния пра­вил­ник, я оча­к­ват страшни наказания.

    Въпрос­ният пра­вил­ник, който спо­ред „големите” от Запада трябва да заме­сти меж­ду­на­род­ното право и всички трябва да го спаз­ват, без някой да го е виждал, вклю­чва упо­рити колек­тивни уси­лия за сдър­жане раз­ви­ти­ето на Русия и Китай, а още по-​добре и унищоже­ни­ето на тях­ната държав­ност. Затова в заклю­чи­тел­ното комю­нике от срещата се при­зо­вава към заси­л­ване на анти­рус­ките санкции и съз­да­ване на „меж­ду­на­ро­ден три­бу­нал на базата на съдеб­ната система на Украйна”. С други думи, на базата на нещо, което не съще­ствува. Както е известно, киев­ският режим вече от години действа, без да спазва дори кон­сти­туци­ята на стра­ната, а за меж­ду­на­родно право и спо­ра­зуме­ния и дума не става.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А бе,верно бе

    3 13 Отговор
    Май тогава трябваше да спретнем вчерашния протест.В нюзбг четах,че били 5-6 стотин в София,друг каза 2000-3000.Трети твърди за 12хил.
  • 20 ХАХАХА

    42 4 Отговор
    Безсрамници ,къде бяхте когато не зачетохте Минските споразумения ,а бе? Че се и подигравахте на Русия, ама ще ядете сопата ,въпреки, че и българите ще го отнесат ,ама на каквото си постелиш на това ще легнеш.
  • 21 Е, къде...

    4 38 Отговор
    Пусин дори на 23.02 твърдеше,че ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ лъжат защото ПУТЛЕРАСЕТЕ провеждали само учение! И .Никога няма да нападнат Украйна! А всички знаем,че вовката е... Искрен... Нежняк
  • 22 Да, бе

    42 4 Отговор
    Тия корумпирани лицемери, дето са ги купили да ръководят ес, заслужават смъртни присъди дори само за наглост. Къде бяха при изтреблението на руснаци в Украйна и къде на шиптъри в Косово..
  • 23 Естествен Интелект

    10 3 Отговор
    Русия четеше Минските споразумения тогава....
  • 24 Майна

    35 3 Отговор
    Значи ,война ,а...
    Няма да има мир, с?
    Щото Светът отказва да се подчини на глобалното,,циониско,, господство...
    Ами щом е така , ще бъдете смачкани...
    Сигурен съм..
    В дупките си..
  • 25 Дрът

    29 2 Отговор
    Педофил се говори, че е този. Как мислите?
  • 26 Сюлейман Паси

    41 2 Отговор
    ТОЗИ БОРЕЛ, Е РЯДЪК ИДИОТ И ПРОТИВЕН ИНДИВИД.
    ГАДИ МИ СЕ, КОГАТО МУ ПРОЧЕТА ИМЕТО ИЛИ ГО ЧУЯ.
  • 27 Къде бяхте, когато

    54 3 Отговор
    САЩ организираха Майдана и смениха властта, с въоръжен преврат в Киев с техни хора? Къде бяхте на 2 май 2014-та г., когато фашагите-майдановци изгориха живи хора в Одеса? Къде бяхте, когато олигархът Игор Коломойски и фашагите му свалиха МН-17, пътнически самолет? Къде бяхте, когато киевската хунта започна гражданска война в Източна Украйна и армията и полицията убиваха руснаци, жени и деца, стреляха по градовете? Къде бяхте, когато фашистката хунта забрани руския език в страната? Мова почти никой не можеше да говори, ако родният ти език е руски? Къде бяхте, когато фашагите години не искаха да спазят подписаните от тях Мински договори и да престанат да убиват цивилото население на ДНР и ЛНР? Даже хазарката Виктория Нюланд напсува ЕС, като им каза: "Не се намесвайте, това тука е наш (на САЩ) проект? Пък сега само Русия била виновна? "С нищо не предизвикана война!"????
    ЕС са тъпи тикви! Марионетки на ФАЩ!
  • 28 Кога това злобно старче

    26 4 Отговор
    ще вземе да ритне камбаната?
  • 29 АБЕ ВАРЕЛ

    41 3 Отговор
    ТИ КЪДЕ БЕШЕ КАТО НАЦИТАТА ТРЕПАХА ХОРА В ДОМБАС, В ОДЕСА....?
  • 30 У как това като фактор

    3 18 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Би повлияло на изтеглянето на руските войски от Украйна?Иначе какъв е смисълът на похода?
  • 31 Провидението

    36 3 Отговор
    Когато Русия струпваше войски на границата, беше защото имаше информация, че Нацистите ще нападнат Донбас и Луганск, за да избият населението, за което се готвят с помощта на същия този нацист Борел, който ще да умре в мъки през месец Май!
  • 32 Чекатило

    19 2 Отговор
    Смърт на всеки нацист(западен нацист) намираш се в България чрез сепуко, а ако се използва огнестрелно оръжие, ще е за това, да не избяга и да бъде разпорен като свиня каквато всъщност е.
  • 33 Хахахаха

    2 21 Отговор

    До коментар #16 от "Ще ви убива":

    Ами като така мислиш, ще има война в Украйна. Защо скачате за мир? Значи искате мир с победа за Путин, нали? А ако има мир с победа на Украйна, не искате вече мир, нали?
  • 34 Жичкажия

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "Верно?":

    БВП са само цифри , днес пише че англетата нямат храна по магазините , по две чушки на човек се полагат . Ти ми говори за БВП. Аре у лево , че у десни се задръсти със заблудени шороспии
  • 35 Реалист

    33 2 Отговор
    Докога с изкривяване на обстоятелствата. Народа има друго обяснение . А то е : Нямаше да има война , ако Украйна чрез Зеленски не напираше (с настояването на САЩ) да разположи американски ракети по границата си с Русия . Русия предупреждаваше и просто нямаше друг ход. За щастие на Америка. Защо не се казва цялата истина ? Знаем защо.
  • 36 Посл българин

    9 2 Отговор
    Йоско Варел - Хтимански се разигра пак давайте пуканки Цирка си отива , но клоуните са тук! иса още по накокошинени!!!
  • 37 Хаха

    24 2 Отговор
    Що само Киев да посещават желаещите да са посредници бе, безгръбначно? А защо да не посетят и чуят мнението на жителите на Москва, Донецк, Луганск, Мариупол, майките на децата от Алеята на ангелите... Или тяхното мнение не е от значение! Много по Комунистически я караш, Европеецо дрЪглиФ!
  • 38 дядо поп

    29 2 Отговор
    А бе Кърмит , а къде бяхте вие и всички загрижени когато от 2014 , че до войната фашистките формировки на Украйна безчинстваха в спорните области! И когато другия изкуфял дъртак отвъд океана през ден измисляше дати за евентуално нападение на Русия , и когато това не ставаше и не ставаше , накрая им заповяда да провокират Русия с обстрел в Донецка област и плановете на САЩ се сбъднаха , печелят от Войната , едновременно с това Европа си разби икономиката , надяваха се и Русия да рухне под безогледните санкции. Обаче , както казват арменците , се получи без резултат , и сега всички вкупом плачете като вдовица за ...!
  • 39 Тото

    29 2 Отговор
    Заради този мазник много хора загинаха,много майки почерни,много деца останаха сираци и руски и украински!!!!Но не се безпокойте господине той Господ ви е приготвил специално място за вас на това място няма значение колко зелени хартийки имаш !!!!!!! Всички ще сте там заедно!!!!!
  • 40 А къде беше

    28 2 Отговор
    Жозепина Борелина тия осем години, когато бандеровците убиваха украински граждани от руски произход.
  • 41 Г-н Борел, скоро ще пита къде ...

    18 2 Отговор
    ... да се скрие. Отговорът е ясен! И той е следствие на затритите милиарди евро в Украйна
  • 42 Гост

    21 4 Отговор
    Тоя мазник излъчва нечистоплътност! Душата, тялото, устата... всичко у тоя дръгливец вони! Както у козяците у нас начело с Дайнов и Ристю!
  • 43 Жореп Бозел

    27 2 Отговор
    Къде бяха призивите за мир, когато Украйна вършееше в Донбас 8 години, стар глупак?!

    Коментиран от #52

  • 44 Хохо Бохо

    4 20 Отговор
    Никакъв мир не може да има,
    докато руският мир го има....
  • 45 Борел

    18 3 Отговор
    ЗА ДВУЛИЧНИ ЛИЦЕМЕРИ МИР НЯМА ИМА САМО СОПА
  • 46 От чужбина

    15 2 Отговор
    Когато руската войска се струпваше на границата, ТОГАВА украинската войска БЕШЕ вече струпана в близост до Донецк и Луганск, готова да атакува. И пак тогав Путин предложи ПРЕГОВОРИ, но не беше чут и НЕ искаха да го чуят. Ей сега вече го чуха. И най-вероятното развитие в близките месеци е: Украйна ще опита някакъв юруш /контраудар/ и ще понесе поредните загуби. Тези загуби няма как да се крият вечно. Много е вероятно украинците да се вдигнат и да пометат Зеленски и шайката му. Друга голяма вероятност е системите на Украйна да бъдат изключени от Америка, защото и там има недоволни от големите харчове на парите на данъкоплатците. Управляващите в Америка могат да се оправдаят като спрат доставките за Украйна поради изключително голямата корупция там. Има ли някой който може да си представи Украйна да победи, а Русия да отстъпи Крим и другите територии??? Какво следва след това? Украйна ще е безкрайно задлъжняла, придружена от огромна корупция и няма шанс да бъде стабилна държава. При това положение НЯМА да бъде приета нито в ЕС нито в НАТО. Дори да бъде приета, то това ще генерира нови проблеми за ЕС и НАТО. Най-вероятния вариант е руснаците да завземат повечето територия. Полша да вземе /да си върне/ западните части, за което руснаците няма да претендират. Така максимално са задоволени всички, без тези дето са наливали пари и оръжия.
  • 47 Реалист

    11 2 Отговор
    Сатаниста Борел мирише на почва
  • 48 Само питам

    12 2 Отговор
    А ти ротшилдски слуга къде беше когато окраинските фашисти обстрелваха цивилните в Донбас?
  • 49 КОНТРАТА

    13 2 Отговор
    Фашиския ЕС си призна, че нямал намерение да спазва мирните с договори от Минск!
  • 50 Професора

    12 2 Отговор
    Руснаците струпаха армия на границата защо окраинските фашисти подготвяха от 8 години офанзива в републики ДНР и ЛНР.
  • 51 Олена 🇺🇦

    10 3 Отговор
    Борел е представител на мерзавския подъл ЕС управляван от ЦРУ .
  • 52 8888

    9 2 Отговор

    До коментар #43 от "Жореп Бозел":

    Борел е стар престъпник.
  • 53 Брад Бит

    11 2 Отговор
    Такива неадекватници като сегашните лидери на Европа не е имало никога
  • 54 Реалист

    13 3 Отговор
    ЕС се доказа като съюз спонсор на тероризма и фашизма в Окрайна
  • 55 Българин🇧🇬

    11 4 Отговор
    Борел подкрепя нацистите които 2015 г обстрелваха бесарабски българи в Окрайна и изгориха живи 48 души в Одеса между които и бесарабски българи.

    Коментиран от #57

  • 56 Бесен- _Язовец

    10 2 Отговор
    Този испански старец днес точно е навършил 77 години вече не помни дали е закусвал
  • 57 На лъжата краката

    2 9 Отговор

    До коментар #55 от "Българин🇧🇬":

    Руските еничари никога не са били българи.

    Коментиран от #59

  • 58 Бачо Киро

    8 2 Отговор
    Къде бяха призивите за мир последните 8 години преди започването на войната? Или едните умират демократично, другите различно?
  • 59 Бачо Киро

    7 2 Отговор

    До коментар #57 от "На лъжата краката":

    Що не си бягаш към Индия ли ще е, Турция ли ще е? И знамената ни горяха, и сънародници убиваха. Ти обаче тогава си бил в пещерата явно, нищо не си видял... Бягай да им помагаш, кво дириш в България?
  • 60 Вирус

    5 1 Отговор
    Борелчо а къде бяха когато Украйна струпваше в Донбас а
  • 61 АЛОООО И ТИ ЛИ СИ ДРОГИРАН????

    5 0 Отговор
    ТОЯ БЕЗДАРНИК , С ВСЯКО ПОЯВЯВАНЕ ДЕМОНСТРИРА ТОТАЛЕН КРЕТЕНИЗЪМ . КОЙ ГИ ИЗБИРА ИЛИ НАЗНАЧАВА ТАКИВА ВСЕМОГЩИ ГЛУПАЦИ НА ТАКИВА ПОСТОВЕ. ТО НЯМА ГРАМ МИСЪЛ В КРАТУНА СИ..
    АМИ ТЪПАНАР ,АКО ТИ Е ТРУДНО ДА СЕ ИНФОРМИРАШ ЗА ФАКТИТЕ ПО - ОТДАВНА , ПОНЕ ЧУЙ МЕРКЕЛ И ОЛАНД !!! Е ТО БИВА ,БИВА БЕЗХАБЕРИЕ И ИЗЛАГАЦИЯ ,НО ТОВА ЧУДОВИЩЕ ИЗБИ РИБАТ С НЕЛЕПОСТИТЕ КОИТО ПЛЕЩИ.
  • 62 И тоя призовавал за мир, ВЕРО ЛИ,АЙДИ БЕ

    6 0 Отговор
    Кого призоваваш за мир бе американска подметко?????? Призиваваш бръмбарите в главата си ли??Той призовавал,ха,ха,ха???Ти си поставен там да папагалстваш на господаря ти мантрите му, да изпълняваш какво ти заповяда.Решил да се направи на миропризовец. Как , като стоварвате тонове оръжие на ук хунта по нареждане на висшекомандващия ви? Омразени сте от всякъде. И тези които ви мислеха за свестни , са тотално разочаровани .
    Меркел и Оланд като преки свидетели на заговра за подпалване на войната ,ви разобличиха тотално. Бита карта сте , подпавачи на война , НО НАГЛО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ЗА ЗАЩИТНИЦИ ,ПОМАГАЧИ. Да помагачи сте,както и самите украински управници , на САЩ да воюва с/у Русия. Това е била целта на заговора ,не мирно решение на пробла, а чрез война с Русия - Меркел,Оланд ,Прощенко , преки свидетели на заговора.!!!!!
  • 63 бай Иван

    1 0 Отговор
    Жозеп Борел: Къде бяха призивите за мир, когато Русия струпваше войски по границите на Украйна- А тоя козел къде беше от 2014 година до 2022 година. Да не би да се е родил вчера, та не знае какво ставаше в Украйна. Сега ми се загрижил маминия.
Новини по държави: