Last news in Fakti

26 Април, 2023 04:27 910 1

Талибаните убили лидер на "Ислямска държава", стоящ зад атентат в Кабул

  • талибани-
  • афганистан-
  • ислямска държава-
  • убит-
  • лидер-
  • атентат-
  • кабул

Американското правителство е стигнало до това заключение въз основа на разузнавателна информация

Талибаните убили лидер на "Ислямска държава", стоящ зад атентат в Кабул - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърди се, че афганистанските талибани са убили ръководителя на клетката на екстремистката групировка "Ислямска държава", за която се смята, че е отговорна за опустошителния самоубийствен атентат на летището в Кабул през август 2021 г., съобщават американските медии, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Американското правителство е стигнало до това заключение въз основа на разузнавателна информация, съобщават медиите, включително "Ню Йорк Таймс", като се позовават на високопоставени правителствени служители.

При нападението, което се случи по време на международната военна евакуация от Афганистан, бяха убити над 170 афганистанци и 13 американски войници.

Не е ясно дали талибаните са се прицелили в лидера на ИД, чието име не се съобщава, или той е станал жертва на някое от сраженията между талибаните и бойците на ИД, съобщава "Ню Йорк таймс".

Телевизия Си Би Ес цитира неназован правителствен служител, който казва, че САЩ не са замесени и че талибаните са единствено отговорни за смъртта на лидера на ИД.

На 26 август 2021 г. атентатор-самоубиец се взриви до един от изходите на летището в Кабул в условията на напрегната операция по евакуация на хора, опитващи се да избягат от контролирания от талибаните Афганистан. Отговорност за атентата пое "Ислямска държава".

Президентът на САЩ Джо Байдън, който разпореди изтеглянето, отнесе остри критики за хаотичното напускане на американските сили от Афганистан след 20 години.

В наскоро публикуван доклад за операцията обаче администрацията на Байдън до голяма степен обвинява предшественика си Доналд Тръмп за срещнатите трудности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фащ

    1 0 Отговор
    Талибан, върху талибана.... Американ, зад американа. Където си събуят чорапите, 100 години след тях мирише. Забелязваме, че Обора подбират млади кадри, ако може и да са от племена, "ни уки, ни умни" Целия свят ги ненавижда! Може, да не съм жив да го видя, но предстои страшна касапница в Кравария. Зелените жилетки, също бяха от "котилото". Логиката е следната: Макрон не искаше да си играе с "Урсуля" и му спретнаха "шествие, за сплашване" Какво е това шествие, което хаби толкова нерви и ресурси, без да обеси президент? Да не споменавам, тука колко такива се проведоха ;)
Новини по държави: