Last news in Fakti

26 Април, 2023 14:00 689 0

Оливер Рьопке от Австрия е новият председател на ЕИСК

  • европейския икономически и социален комитет-
  • (еиск)-
  • европейския парламент -
  • брюксел-
  • ес-
  • оливер рьопке -
  • австрия

На 578-ата пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), която започна днес пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел, бе избран нов председател на ЕИСК - Оливер Рьопке от Австрия

Оливер Рьопке от Австрия е новият председател на ЕИСК - 1
Снимка: Официален сайт на ЕИСК

На 578-ата пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), която започна днес пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел, бе избран нов председател на ЕИСК. Това е Оливер Рьопке от Австрия, който е представител на група "Работници".

Бяха избрани и новите заместник-председатели. Това са Кшищоф Патер от Полша, който е представител на група "Организации на гражданското общество" и който бе избран за заместник-председател на ЕИСК по бюджета. За заместник-председател на ЕИСК по комуникацията бе избран Аурел Лауренциу Плосцеану от Румъния, който е представител на група "Работодатели".

ЕИСК е консултативен орган на Европейския съюз, включващ работодатели, профсъюзни дейци и представители на социални, професионални, икономически и културни организации от страните, които членуват в ЕС. Членовете на комитета, които са 329 на брой, се разделят на три големи групи - „Работодатели“ (І група), „Работници“ (ІІ група) и „Организации на гражданското общество“ (към тази група например спадат земеделски производители, представители на свободни професии, потребители и др. – ІІІ група). Членовете на ЕИСК се номинират от националните правителства и се назначават от Съвета на ЕС за подлежащ на подновяване 5-годишен срок. Броят на членовете по страни зависи от населението на страната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: