26 Април, 2023 15:53 1 449 20

Османи: Не сме забравили задълженията си по договора с България

  • буяр османи-
  • северна македония-
  • рсм-
  • договор-
  • добросъседство-
  • българия

Заяви днес външният министър на Република Северна Македония

Османи: Не сме забравили задълженията си по договора с България - 1
Източник: БГНЕС

Не сме забравили задълженията си по договора за добросъседство с България, заяви днес външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи пред евродепутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент.

Той уточни, че в неговата страна влиятелни политически партии работят срещу споразумението от Преспа и договора със София. Османи настоя за действия, насочени към следващите поколения, а не към следващите избори.

Все още виждаме политици, които предизвикват обществото, за да спечелят няколко допълнителни гласа. Целта на Република Северна Македония е да създадем перфектно общество. Българската общност в Република Северна Македония се състои от около 3500 души, според последното преброяване. Посланието на нашата държава е, че отношението към всеки гражданин ще бъде еднакво, обобщи той.

Имам послание към нашите български приятели - не сме забравили задълженията си по договора и двата протокола. Лично наблюдавам работните групи, които следва да изпълнят задълженията и скоро ще представим резултатите от работата, свързана с речта на омразата, за пострадалите в епохата на комунизма и за прилагане на препоръките на Европейската комисия за историческите въпроси, добави Османи. Той призова за уважение от българска страна и изрази увереност, че след съставянето на новото правителство в София ще възникнат необходимите условия за напредък.

Приложението на споразумението от Преспа и договора с България за добросъседство, основано на диалога и при взаимно уважение и в духа на европейските ценности, ще остане първостепенна задача. Република Северна Македония допринася за задълбочаване на добросъседските отношения в региона, за сътрудничеството и сигурността. Правителството ще положи максимални усилия за прилагане на необходимите реформи, включително по отношение на конституционните промени, за да бъде отворена първата преговорна глава с ЕС до края на годината, заяви Османи.

Голяма част от обществото все още не е убедена, че предприехме правилната стъпка, трябва да ги убедим, че скоро ще се почувстват видимите последици, посочи той по повод стъпките на Скопие за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Поставили сме си за цел да бъдем напълно готови да поемем отговорностите на членството в ЕС до края на 2030 г., отбеляза министърът.

В изказванията на евродепутатите от парламентарната комисия Александър Йорданов (ЕНП/СДС) отбеляза, че в последната година езикът на омразата в Република Северна Македония е преминал в действия на омразата. Известни са случаите с нападения срещу клубове на български граждански организации и техни представители, включително опит за убийство. За да започнат реално преговорите за членство, трябва да се направи промяна в конституцията на страната, посочи той. Йорданов попита дали в работната група по конституционните промени ще бъдат допуснати представители на местните български граждански организации и определи като антиконституционен приетия закон за забрана на български организации.

Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") призова Република Северна Македония да работи за постигане на решения по откритите въпроси.

Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) заяви, че за всички мястото на Република Северна Македония е в ЕС колкото може по-бързо. Властите в Република Северна Македония трябва да изпълнят определени критерии, включително за спазването на правата на всички етнически общности. След "френското предложение" наблюдаваме ескалация на реч на омразата и нападения, държавно организирани мероприятия като приемането на закона, който по недемократичен начин забранява вече регистрирани сдружения, допълни той.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) подкрепи бързото приемане на Република Северна Македония в ЕС. Това ще преодолее всички проблеми от миналото, заяви той. Ковачев отбеляза, че прокуратурата в Република Северна Македония повдига безпрецедентни обвинения на председателите на българските клубове в Охрид и Битоля. Нашата основна цел е преодоляването на всички проблеми от миналото, настоя Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Османи паша

    10 2 Отговор
    Кви "договори" бе?
  • 2 Последния Софиянец

    12 0 Отговор
    Верваме!

    Коментиран от #4

  • 3 3500 българи?

    4 0 Отговор
    А има и 180 000 македонци с Македонски паспорти от столицата Солун! Останалите до 2милиона какви са? Татари или кумани?
  • 4 Ей скъперник

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Защо излъга тука в сайта че си дал по 500 лева на персонала за нова година? Защо лъжеш бе циркаджия?
  • 5 Перо

    11 0 Отговор
    Щом посланието на Османи е отправено за следващите поколения, явно са отписали ЕС и чакат от умрял писмо! Срокът на Конституционните промени е месец Октомври! После мандалото пада и чугуните-боклуци на Мицкоски и партия “Левица” ще духат супата! Остават си в СФРЮ! Османи няма за какво да чака българско правителство, неговите проблеми са с ЕС!!! Относно македонисткото “преброяване” на българите, това няма да го огрее, защото веднага може да се докаже обратното на манипулацията! Часовникът тик-така!

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 6 Ха-ха

    9 1 Отговор
    Перфектна Велика Шиптария ли? Ние не сме сърбите, никога не го забравяйте!
  • 7 Азз

    6 0 Отговор
    Дрън,дрън та пляс...
  • 8 ама друг път

    7 0 Отговор
    Вето до дупка !!!!!!
  • 9 Да,аааа

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    А ето намеренията на Пендаровски:Ако не бях президент, щях да се изселя от Северна Македония
    Президентът на Северна Македония Пендаровски заяви , че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд да пилее живота си, когато с години трябва да се преговаря по главите /от преговорите с ЕС/, а средната заплата в страната е 400 евро".
    Говорейки на Регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад, Пендаровски каза, че ситуацията в региона няма да бъде много по-различна и след две години, когато "ще бъдем напълно зависими от концепцията на Европейския съюз".
    Той подчерта, че държавите могат да просперират само ако използват собствените си ресурси.
    Коментирайки инициативата за "мини Шенген" за свободно движение в Западните Балкани, Пендаровски каза, че ако държавите от региона се опитат да направят "малък ЕС", ще имат шанса да накарат младите хора да останат в страните си и да трансформират обществото, и то "истински, а не бюрократично".
    В регионалния форум в Нови Сад участват и президентите на Сърбия и Словения Александър Вучич и Борут Пахор.Словенският президент Борут Пахор подкрепи днес идеята за "мини Шенген" в Западните Балкани като "нова и смела инициатива", която не е замяна на разширяването на ЕС, но може да допринесе за сътрудничеството и просперитета в региона,

    Коментиран от #18

  • 10 Да,аааа

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Османи с действията си предиизвиква опозиционните партии да не дават съгласие за включване на македонските българи в конституцията им.Той насажда омраза срещу българите и в Албания:"Министрите на външните работи на Северна Македония и Албания са объсдили „асимилирането“ на македонското население в Албания от страна на България...Външните министри на Северна Македония и Албания, Буяр Османи и Олта Джачка, проведоха съвместна пресконференция. Двамата получиха журналистически въпрос, какво предприемат двете страни по отношение на „оплакванията на македонците в Албания от тиха асимилация и натиск от страна на България“ и дали „Албания ще си затвори очите“ по този въпрос."
  • 11 Да,аааа

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    И още за действията на Османи, който продължава да заблуждава северомакедонците:"От официалната среща на Османи с министъра на външните работи на Испания, през пресконференцията ясно се вижда, че Османи използва само албански език, въпреки че е ясно кой е официалният език на (Република Северна) Македония за международна употреба, определен от конституцията. Това поведение е нарушение на конституцията на страната, но и на Рамковия договор", каза в изявление говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Мария Митева.
  • 12 Да,аааа

    3 0 Отговор
    Османи, защо лъжите, че има само 3500 души българи. Като българи в Северна Македония на преброяването в 2002 година са се декларирали 1417, а в 2021 година - 3504 души. Също така само българите, живеещи извън страната, не са отчетени в преброяването, за разлика от другите етноси. Видно е, че само между двете преброявания броя се е увеличил.Това показва, че решимостта на българите да се самоопределят като българи , които са се осмелили да се признаят българския си произход, които не са пожелали да останат без родословие, като дървета без корени расте.

    Коментиран от #16

  • 13 Да,аааа

    4 0 Отговор
    Османи, а защо пропускате:"В доклада на Комисията по българско гражданство между останалото са посочени и данните за лица, които са получили българско гражданство както следва:през 2013 г. – 4.388 лица
    през 2014 г.-1.874 лица ; 2015 г. – 4.315 лица;2016 г. – 6.196 лица;2017 г. - 1.150 лица; 2018 г. – 3.619 лица; 2019 г. – 5.628 лица;2020 г. - 9.098 лица;през 2021 г. -7.696 лица; 2021 г. -7.696 лица;през 2022г. -1.992 лица;Всичко: 50.956 лица." Това са граждани с доказан български произход. Ха сега сметнете по тяхна родствена права линия още колко българи има в РСМ. Ще посоча за пример бившият ви министър председател Любчо Георгиевски, който също има българско гражданство и е в това число. По родословие на него във възходяща и низходяща родствена връзка още колко лица са българи!?!?!?
  • 14 Никола Стефанов

    3 0 Отговор
    На определените като българи дайте им документ, който ще послужи за издаване на българско гражданство. Те ще имат възможност където искат да живеят в Европа.

    Коментиран от #15

  • 15 Да,аааа

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Никола Стефанов":

    В случая на Северна Македония в огромно мнозинство става дума за хора, които подават заявления за получаване българско гражданство на основание на български происход. За да докажат своят происход, те трябва да предоставят документ издаден от български или чуждестранен държавен орган или от Българската православна църква (Българската екзархия в миналото) за това, че имат поне един възходящ българин по права линия.
  • 16 Да,аааа

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да,аааа":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ:.....Същевременно над 90 000 граждани на Северна Македония са получили българско гражданство в периода след това, а над 50 хиляди чакат разглеждане на документите им, като при тяхното подаване те прилагат нотариално заверена декларация за български произход. Според друга оценка от 2018, направена от северномакедонски независими медии, само пълнолетните активни жители на страната с българско самосъзнание са около 50 хиляди, концентрирани в Охрид, Велес, Щип, Царево село, Берово, Пехчево, Струмица и Скопие.4 Също така има жители на страната с раздвоено народностно самосъзнание, чувстващи се и българи, и македонци - според някои твърдения над 200 хиляди
  • 17 Въпрос на време

    0 4 Отговор
    РСМ да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
  • 18 Вари го,печи го

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да,аааа":

    Той си мечтае за нова Югославия,хич не му пука за някаква си Северна Македония!малки са мащабите за "таланта" на Стево Пендаровски!Ех,мечти,мечти...те поне са безплатни.Но само заблуден човек може да вярва,че може да се осъществи някакво ново обединение с водеща роля на Сърбия!Свърши се вече и няма никога да се повтори - ПРОУМЕЙТЕ ГО!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: