Last news in Fakti

27 Април, 2023 11:55 762 1

Албания иска Сърбия близо до ЕС

  • сърбия-
  • украйна-
  • албания-
  • война-
  • европейски съюз-
  • еди рама

Не е възможно да се мисли за ЕС, който включва Албания и други балкански страни без Сърбия

Албания иска Сърбия близо до ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва да държим Сърбия много близо до Европейския съюз и да направим всичко, за да бъдем обединени политически. Това заяви премиерът на Албания Еди Рама пред "Порта о Порта" относно възможното разширяване на ЕС и присъединяването на Белград.

Запитан дали Албания се страхува от евентуално разширяване на Европейския съюз, което включва Сърбия, в момент, когато тя е много близо до Русия, той отвърна: "Не, не само, че не се страхуваме от това, но и сме достатъчно силен глас на Западните Балкани, който заявява, че трябва да държим Сърбия много близо и да направим всичко, за да бъдем обединени политически. От друга страна, разбира се, има различия, тъй като Сърбия не е санкционирала Русия по ясни причини, които в даден момент трябва да се възприемат като причини от политическо и историческо, но и от прагматично естество".

На въпрос относно влиянието на войната в Украйна на Балканите и по-специално в Албания, Рама настоя:" Трябва да направим всичко, за да избегнем страстта към войната, да не ни въвличат в пораждането на спорове между НАТО и пронатовските страни членки на Балканите и между Сърбия и общностите, които принадлежат към славянския православен свят, който е тясно свързан с Русия".

Според него не е възможно да се мисли за ЕС, който включва Албания и други балкански страни без Сърбия.

Относно войната в Украйна албанският премиер заяви, че е най-вероятно това да е един от т.нар. "замразени конфликти", който обаче е от значително измерение и може да вземе за заложници не само Русия и Украйна, но и целия свят за дълъг период от време.

"И ако руснаците винаги са били доста твърди бойци, то украинците са същите. Така че да се каже, че въпросът може да се уреди без тях, ми се струва доста трудно".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Албан Буши

    1 0 Отговор
    Яж суши...
Новини по държави: