Last news in Fakti

28 Април, 2023 05:22 754 2

Поне 33-ма загинаха при нападение срещу военно подразделение в Буркина Фасо

  • буркина фасо-
  • военни-
  • нападение-
  • загинали

Ранените са 12

Поне 33-ма загинаха при нападение срещу военно подразделение в Буркина Фасо - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 33 военнослужещи са били убити и 12 са били ранени при нападение срещу военно подразделение в източната част на Буркина Фасо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Атаката е била проведена вчера сутринта.

Армията заяви, че преди да дойде подкрепление, военните са убили най-малко 40 терористи.

Държавите от западноафриканския регион Сахел - Нигер, Мали и Буркина Фасо, от години са подложени на набези от страна на въоръжени бойци, като някои от групировките в региона са се заклели във вярност на "Ислямска държава" и Ал Каида. Терористите влизат Буркина Фасо от Мали. През последното десетилетие те избиха хиляди цивилни и принудиха повече от 2 милиона да се разселят.

Недоволството от неуспеха на правителството да предпази цивилното население миналата година доведе до два преврата.

Насилието, което продължава от десетилетие, се изостри през последните месеци, тъй като властите се опитват да си върнат позициите.

Въоръжените сили на Буркина Фасо също са обвинявани в безразборно избиване на цивилни в хода на антитерористичните си операции.

Миналата седмица ООН съобщи, че мъже във военни униформи са убили най-малко 150 души в селце в северната част на страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 0 Отговор
    Работата на чуждестранните минни компании в африканските страни винаги е изисквала тишина, стабилност и сигурност.Руските концерни Norilsk Nickel, Rosatom, Alrosa, Russian Coal, Tatneft, Gazprom и Lukoil са заинтересовани от установяването на ред и дисциплина.
  • 2 Блатен Асечки

    3 0 Отговор
    Много интерестно.....?!?!? А защо не ни информирате също колко други маймуни са паднали от палмите за последните 24 часа???