Last news in Fakti

28 Април, 2023 05:29 1 130 5

Франция призова Азербайджан да разблокира пътя към Нагорни Карабах

  • франция-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • армения-
  • министър-
  • катрин колона

Френската министърка на външните работи Катрин Колона е на дипломатическа мисия в Армения и Азербайджан

Франция призова Азербайджан да разблокира пътя към Нагорни Карабах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската министърка на външните работи Катрин Колона призова Азербайджан да премахне новоизградения пропускателен пункт на пътя, свързващ Армения с оспорваната територия Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тя направи това по време на първия етап от деликатна дипломатическа мисия в двете страни. Коментарите ѝ в Баку предизвикаха рязък отговор от страна на азербайджанския ѝ колега, което подчерта чувствителното естество на мисията.

Азербайджан и Армения водиха две войни за Нагорни Карабах в рамките на последните три десетилетия. Провинцията е международно призната за част от Азербайджан, но населението ѝ е съставено основно от етнически арменци и я управлява сепаратистка администрация.

Миналата неделя Азербайджан изгради нов пропускателен пункт в Лачинския коридор, който води към Карабах, и Армения заяви, че това е грубо нарушение на споразумението за прекратяване на огъня между двете страни от 2020 година. Този ход също така предизвика опасения от страна на САЩ.

"Осъждаме едностранните мерки, наложени от страна на Азербайджан на входа на Лачинския коридор", заяви Колона на съвместна пресконференция с азербайджанския министър на външните работи Джейхун Байрамов. "Свободата на движение в коридора е от жизнено важно значение за възстановяване на доверието", добави тя.

Байрамов отговори, че Азербайджан е казвал през последните две и половина години, че Армения използва коридора за прехвърляне на оръжия и бойци в Карабах, но не си спомня "Франция да се е изказвала против Армения".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Каспичанско море

    3 4 Отговор
    Руснаците ще ги "призоват" мааалко по убедително.
  • 3 Някой

    9 1 Отговор
    То друго и не им остана, освен да призовават. Превърнаха се в нищо не значеща държавичка. Изритах ги от повечето им колонии в Африка, самите те се напълниха с африканци, демографски се превръщат е държава от Магреба. И резонно, само могат да призовават.
    Арменците да видят къде се натикаха.
  • 4 Ф16

    9 1 Отговор
    Абе къде се тока фалирала Франция в международната политика,да си гледат разпадащо то се общество,ако ли не франсетата пак ще отнесат шамарите както в Либия и Мали
  • 5 И така

    10 2 Отговор
    Значи според евроатлантическите ценности не можеш да контролираш териториите които и според ООН са твои?Я да прочете резолюциите които призоваваха ерменците да освободят окупираната територия. Но те и двете нации и френската и арменската имат геноциди зад гърба си и са свикнали който не ги слуша да го застрелят но времената се промениха и сега ронят крокодилски сълзи
Новини по държави: