Last news in Fakti

28 Април, 2023 09:00, обновена 28 Април, 2023 09:02 2 246 20

Стотици убити в Судан

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Най-малко 512 души бяха убити и над 4200 ранени от началото на засилените боеве. 20 000 души са избягали в Чад, 4000 в Южен Судан, 3500 в Етиопия и 3000 в Централноафриканската република, според ООН, която предупреди, че 270 000 души може да избягат, ако боевете продължат

Стотици убити в Судан - 1
Снимка: Al Jazeera

„В момента фокусът на международната общност и регионалните органи изглежда е върху това двете страни да спрат да се бият, преди да се обърнат към каквито и да било шансове за преговори“ към дългосрочно решение.

Най-малко 512 души бяха убити и над 4200 ранени от началото на засилените боеве на 15 април. Насилието се разпространи в обширния регион на Дарфур, където конфликтът тлееше още от избухването на гражданската война преди две десетилетия.

Дарфурската адвокатска колегия, правозащитна група, каза, че най-малко 52 души са загинали при атаки на добре въоръжени „милиции“ срещу жилищни квартали в град Ел Генейна, както и срещу главната болница, главния пазар, правителствените сгради и няколко приюти за вътрешно разселени лица.

Милиционери от номадски арабски племена влязоха в Ел Генейна, тъй като боевете между RSF и армията създадоха вакуум в сигурността през последните дни, каза един жител, който говори пред информационната агенция Ройтерс при условие за анонимност поради страх от възмездие.

Милиционерите от номадските арабски племена бяха посрещнати от въоръжени членове на племето "масалит", като сблъсъците се разпростряха из целия град, причинявайки нова вълна на разселване.

Конфликтът ограничи разпределението на храна в страната, където една трета от нейните 46 милиона граждани вече разчитат на хуманитарна помощ. Световната продоволствена програма заяви, че насилието може да потопи още милиони в глад.

Говорейки от Порт Судан в четвъртък, Абду Диенг, ръководителят на хуманитарната помощ на ООН в Судан, каза, че е „изключително загрижен за ситуацията“, като доставките на храна са сериозен проблем в момента.

Профсъюзът на суданските лекари също заяви, че 60 от 86 болници в конфликтните зони са спрели да работят.

Най-малко 20 000 души са избягали в Чад, 4000 в Южен Судан, 3500 в Етиопия и 3000 в Централноафриканската република, според ООН, която предупреди, че 270 000 души може да избягат, ако боевете продължат.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    Жестокост Терористите са Безмилостни и Жестоки

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    аре разкарайте се вече бе / ос рахте всички сайтове дето драскате

    Коментиран от #14

  • 4 Русофоб

    6 7 Отговор
    Руснаците са виновни

    Коментиран от #17

  • 5 Знайко

    14 0 Отговор
    Сирия, Украйна, Судан ... Тайван??? САЩ???

    Че то тази война в Судан каква война е, на фона на ставащото в Украйна. За 10 убили 512 "нубийци", то само в Бахмут, убиват по 500 човека на ден, вече трети месец.

    Коментиран от #11, #20

  • 6 ПСР

    19 2 Отговор
    Африка е изоставен и забравен Континент,съзнателно .Почти няма постколониална държава,която слез 1960г.,да не е била раздирана от граждански войни.Между племената,между религиозни групи и т.н.Кърваво,жестоко,безпощадно.Все още,национални богатства и продукт,здраво се изпомпва от там.Независимо кой е бил колонизаторът.Руанда,Ангола,РЮА,Алжир,Сомалия,Конго,Чад,Мали....войни,мачете,палеж,"Калашников"-това оставиха"големите цивилизации"там.Отделно хроничен глад,безводие,болести.После,имало мигрантски вълни....

    Коментиран от #7

  • 7 Факт

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "ПСР":

    Условията не са добри.Как да инвестираш в пустош както е и в Сибир Канада и тн.Всички живеят в два три големи града извън тях е непригодно за живот.Сурови условия липса на инфраструктура и невъзможна подръжка на такава където я има поради условията
  • 8 Aлфа Bълкът

    15 1 Отговор
    Всеки ден по 10 статии за Судан, колко е страшно, колко е опасно,
    как ги обирали, как ги грабели. Как ги застрелвали на улицата и накрая 512 убити. Ти гражданска война ли правят или играят на "стражари и апаши" май?
    Гражданска война САЩ около 700 000 жертви.
    Гражданска война Испания 350 000 жертви.
    Гражданска война Русия 10 000 000 жертви.

    Коментиран от #9

  • 9 Капитализъм

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Aлфа Bълкът":

    ... в действие!!! Хайде сега 10 милиона ми ги изброи поименно!!!

    Коментиран от #12, #18

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Войните са смърт разруха печал терор
  • 11 Aлфа Bълкът

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Знайко":

    Станаха смешни вече с тоя Судан. Ако беше толкова страшно колкото ни го обрисуват, трябваше по толкова да падат до обяд и следобяд още толкова поне, там нощно време няма как да воюват 😃.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Капитализъм

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    ... в действие!!! Чета книжки, но правилни, а не гьобелсова пропаганда!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Писика

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Това е Сайт на Всички
  • 15 Aлфа Bълкът

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Капитализъм":

    Борба срещу западния капиталистически империализъм? Или доктрините за комунизма от Маркс, дето няма един ден трудов стаж и измислил тая работа будалите да опъват каиша, а тарикатите да лапат на върха? Къде са ти предприятията дето си ги строил работнико? В ръцете на внуците на тогавашният елит.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Русофил

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Русофоб":

    Американците са виновни.
  • 18 Не че нещо

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Капитализъм":

    ама гражданската война в Русия напира да се класира вече до тази в Испания,ама нали искат във всичко да са първи,както са го подкарали ще надминат и щатите
  • 19 Ами

    4 3 Отговор
    Зреят хората! Я, Европа след колко войни узря! Че и путин още не е узрял!
  • 20 мдаааа

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Знайко":

    Скоро и в русия ... Пригожин се опълчи на Вован .. Вземете си пуканки и бира