Last news in Fakti

29 Април, 2023 12:30 1 120 8

ООН вдига тревога за Дарфур, докато битките в Судан бушуват въпреки примирието

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • дарфур-
  • оон

Боевете отново събудиха конфликт от две десетилетия в региона на западен Дарфур, където десетки загинаха тази седмица. Насилието в Судан изпрати десетки хиляди бежанци през границите на страната и заплашва да влоши нестабилността в нестабилната част от Африка между Сахел и Червено море

ООН вдига тревога за Дарфур, докато битките в Судан бушуват въпреки примирието - 1
Снимка: Twitter

Организацията на обединените нации предупреди, че има сериозен риск от ескалация на насилието в района на Западен Дарфур в Судан, тъй като в цялата страна бушуват тежки битки, въпреки че воюващите страни се съгласиха на ново прекратяване на огъня.

Черни облаци се издигнаха над столицата Хартум в петък, докато чуждестранните правителства се опитваха да организират масова евакуация на своите граждани, като турското министерство на отбраната съобщи, че един от техните военни транспортни самолети е бил обстрелван.

Имаше множество неуспешни опити за постигане на примирие, откакто на 15 април избухна ожесточена битка за власт между суданската армия, водена от генерал Абдел Фатах Ал Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), командвани от бившия заместник на Ал Бурхан и съучастник в преврата Мохамед Хамдан Дагало, известен като „Хемедти“.

В четвъртък двете страни се споразумяха да удължат многократно нарушаваното примирие с още три дни, като САЩ, Саудитска Арабия, Африканският съюз, ООН и други се надяват, че това ще помогне за изковаването на „по-трайно прекратяване на военните действия“.

Най-малко 512 души са били убити в Судан от избухването на конфликта и повече от 4200 са ранени, според ООН, която смята, че реалният брой на жертвите е много по-висок. Съюзът на суданските лекари съобщи, че най-малко 387 цивилни са били убити.

Прекратяването на огъня трябва да продължи до неделя в полунощ, но това не се случва, стрелбите продължават.

Турски евакуационен самолет беше обстрелван, докато кацаше на летището Wadi Seyidna в Омдурман в петък, но нямаше ранени, съобщи турското министерство на отбраната.


Насилието в Дарфур

Боевете също така събудиха конфликт от две десетилетия в Западен Дарфур, където десетки загинаха тази седмица.

В Ел-Генейна, столицата на Западен Дарфур, голяма болница, подкрепяна от медицинската благотворителна организация "Лекари без граници", беше разграбена по време на насилствено нахлуване през последните два дни, потвърди групата на медиците.

Хиба Морган от "Ал Джазира", в репортаж от Хартум, заяви, че ситуацията в Ел-Генейна е ужасна.

„Разговаряхме с жители в Западен Дарфур, където имаше не само интензивни битки между RSF и армията, но и между арабските милиции и етническите дарфурски племена“, каза тя.

Дарфур е регион, излизащ от 20-годишна гражданска война, в която арабите се противопоставят на дарфурските племена.

„Жителите казват, че днес градът е предимно спокоен, но са чули единични стрелби и експлозии Хиляди, които са успели да избягат, са преминали границата със съседен Чад. Но тези, които остават, все още са в капан“, каза Морган.

Цивилните се блъскат в тълпи за да избягат

Насилието в Судан изпрати десетки хиляди бежанци през границите на страната и заплашва да влоши нестабилността в нестабилната част от Африка между Сахел и Червено море.

Сред съседите на Судан Египет каза, че е приел 16 000 души, докато 20 000 са влезли в Чад, а агенцията на ООН за бежанците каза, че повече от 14 000 са преминали в Южен Судан, който спечели независимост от Хартум през 2011 г. след десетилетия на гражданска война.

Въпреки тежките загуби, Ал-Бурхан изключи възможността за преговори с Дагало, обвинявайки го в организиране на бунт срещу държавата, ден след като военните изразиха откритост към преговорите по инициатива на редица правителства.

Дагало „иска да управлява Судан, да заграби ресурсите му и да увеличи богатството си“, каза Ал-Бурхан в интервю за финансираната от САЩ телевизия Alhurra, отричайки, че иска власт за себе си.

Соломон Дерсо, основател и директор на Amani Africa, организация за политически изследвания, базирана в Адис Абеба, каза, че липсва натиск върху воюващите страни да започнат преговори.

„Има необходимост от увеличаване на натиска и дипломатическите усилия не само по отношение на ангажирането и опитите да накараме двете страни да прекратят на огъня, но също така важното е … - двете страни трябва да бъдат притиснати от международната общност, за да спестят цивилни жертви“, каза той пред Ал Джазира.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само да попитам

    6 4 Отговор
    оонето почна ли да внася оръжие чрез хуманитарна помощ,щото има ли некъде конфликт и оонето са там да продават оръжието на господарите си барони

    Коментиран от #7

  • 2 Васил

    5 2 Отговор
    ООН е безлична организация която не върши нищо като нашият ДАНС!
  • 3 И тук сигурно

    3 3 Отговор
    империята на злото ФАЩ имат пръст.
  • 4 факуса

    1 1 Отговор
    а натюто нема ли да се разшири и към африка,що чакат да идат руснаците да ги изпреварят
  • 5 Ма тук

    1 0 Отговор
    и за това Путин е виновен!
  • 6 ООН

    0 0 Отговор
    вече е ААНе
  • 7 Не са внесли нищо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "само да попитам":

    Не са внесли нищо защото нямат - всичко което успеят да откраднат отнякъде го изпращат в украйна като даже и за там не стига защото руската армия измете всичко от фронта. В Судан изпратиха самолети да си приберат персонала и тва е. Разбира се реват, че трябвало да се спре този конфликт защото очевидно не могат да го контролират..

    Коментиран от #8

  • 8 ГРУЮ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Не са внесли нищо":

    Брех таз могъща руска армия дето измела всичко. Превзе ли Бахмут могучая?