Last news in Fakti

29 Април, 2023 16:15 829 1

САЩ и Куба обсъдиха антитерористични мерки

  • сащ-
  • куба -
  • антитерористични мерки

Тероризмът е спорна тема, тъй като Куба е в списъка на САЩ от финансиращи терористична дейност страни. Затова двете Хавана и САЩ се споразумяха да продължат разговорите след тазседмичната дискусия, която беше предимно "техническа"

САЩ и Куба обсъдиха антитерористични мерки - 1
Снимка: Shutterstock

Представители на американските и кубинските власти обсъдиха вчера в Хавана антитерористични мерки, съобщи вътрешното министерство на Куба, предаде Ройтерс. Това е поредната среща от серия на двустранни разговори, които двете държави дългогодишни съперници водят, опитвайки се да направят пробив по въпроса, отбелязва агенцията.

Тероризмът е спорна тема, тъй като Куба е в списъка на САЩ от финансиращи терористична дейност страни. Затова двете Хавана и САЩ се споразумяха да продължат разговорите след тазседмичната дискусия, която беше предимно "техническа", допълва Ройтерс.

По време на срещите, на които присъстваха представители на американския Държавен департамент, на министерството на правосъдието и на граничните служби и на техните кубински колеги, бяха обсъдени отвличането на самолети и на морски плавателни съдове и използването на дигитални мрежи с насилствени цели.

"Осъществяването на тези разговори показва ангажираността на кубинското правителство в борбата срещу (тероризма)", каза в изявление вътрешното министерство.

Бившият американски президент Доналд Тръмп включи Куба в списъка с държави, финансиращи тероризма, което кубинското правителство отхвърли като неприемливо, посочва агенцията.

Включвайки Куба в този списък, САЩ наложиха строги санкции срещу управлявания от комунисти остров, с което затрудниха финансовите трансакции и, по думите на Куба, допринесоха за тежка икономическа криза на недостиг на гориво, храни и медикаменти, както и за рекордния брой кубинци, напуснали страната и имигрирали на север към САЩ, отбелязва Ройтерс.

В изявлението на вътрешното министерство се каза още, че по време на срещите, започнали в четвъртък, Куба е изразила своето несъгласие с включването ѝ в този списък и че двете държави са се споразумели да продължат разговорите занапред.

До момента Държавният департамент на САЩ не е направил коментар по въпроса, а от администрацията на президента Байдън казаха, че статусът на Куба в списъка на държавите, финансиращи тероризма, се преразглежда, но че все още не са направени промени в него.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 9 Отговор
    Вчера Кирчо дойде в заведението ми да хапне шкембе с много чесън. Каза, че отиваме на избори. Помоли ме да не давам повече ракия на Гошо.