Last news in Fakti

2 Май, 2023 16:20 902 11

ООН предупреждава: Повече от 800 000 може да избягат от Судан

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • оон-
  • бкбоон

Ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс предупреди, че страната е в „точка на пречупване“ и че международната организация се страхува от ефекта на войната както върху Судан, така и върху по-широкия регион

ООН предупреждава: Повече от 800 000 може да избягат от Судан - 1
Снимка: Al Jazeera

Повече от 800 000 души може да избягат от Судан в резултат на продължаващия конфликт, съобщи Агенцията на ООН за бежанците, включително судански граждани и хиляди съществуващи бежанци, живеещи временно в страната.

„В консултация с всички заинтересовани правителства и партньори достигнахме до планирана цифра от 815 000 души, които може да избягат в седемте съседни държави“, каза Рауф Мазу, помощник-върховен комисар на ВКБООН за бежанците, на брифинг на държавите-членки в Женева, Швейцария.

Около 73 000 вече са напуснали Судан, добави той.

Оценката на Мазу включва приблизително 580 000 суданци, докато останалите са бежанци, които са се заселили в страната за безопасност.

По-късно ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди каза, че планираната цифра е индикативна. „Надяваме се да не се стигне дотам, но ако насилието не спре, ще видим повече хора, принудени да избягат от Судан, търсейки безопасност“, написа той в Туитър.

Международният орган каза, че катастрофална хуманитарна ситуация вече се е развила след боевете, които избухнаха на 15 април.

Стотици бяха убити и хиляди ранени в сблъсъците между началника на суданската армия Абдел Фатах Ал-Бурхан и Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF).

Милиони суданци, които не могат да си позволят завишените цени, необходими, за да избягат от битките, се приютиха в съседни селища, при приятели в други градове или просто се скриха в домовете си без храна и вода и вода, и с чести прекъсвания на тока.

ООН и други хуманитарни организации прекъснаха дейностите си на територията на страната, въпреки че Световната продоволствена програма заяви, че възобновява дейността си в по-сигурни зони в понеделник, след като няколко нейни служители бяха брутално убити в началото на войната.

„Очаква се, че през следващите дни тези операции ще се разширят до Ел-Гадариф, Гезира, Касала и Синия Нил“, каза Бисан Абу-Куайк от "Ал Джазира", докладвайки от централата на ООН.

Ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс предупреди, че страната е в „точка на пречупване“ и че международната организация се страхува от ефекта на войната както върху Судан, така и върху по-широкия регион.

Мащабът и скоростта на това, което се развива в Судан, са безпрецедентни“, каза той. Грифитс трябва да посети Судан във вторник.

Фадел Абделразак от "Ал Джазира", в репортаж от Адре на границата между Чад и Судан, каза, че между 10 000-20 000 судански бежанци са пристигнали в Чад от началото на конфликта, според чадските власти и ВКБООН.

Джейм Нур, в репортаж от летището близо до Джибути, каза, че операциите по евакуация са в ход. „През последните няколко дни са преминали много канадски граждани. Повечето от евакуираните са суданци с двойно гражданство. Те са летяли от Джибути до Кения и след това до Канада“, каза той.

Етиопските власти официално обявиха пристигането на 6000 души от 46 националности през границата Галабат-Метема.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 0 Отговор
    Затова пратиха и Херо в Египет, да ги разпределя към Ганчо.
  • 2 ДдД

    8 0 Отговор
    И на къде ще тръгнат? Към нас ли? Ами ние къде да бягаме...

    Коментиран от #5

  • 3 Пелагия Порфириевна

    7 0 Отговор
    Много важно, Улаф Шолци ще ги прЕбере.

    Коментиран от #6

  • 4 Емануел макарон

    7 0 Отговор
    Чакаме ви
    РИШИ БУНАК
    НЕ МОСЮ ТЕЗИ ДЖЕНТЪЛМЕНИ СА ДОБРЕ ДОШЛИ НА АЛБИОНА

    ЗЕЛЕНИЯ СМЕШНИК
    ДАЙТЕ МАЛКО НАСАМ ЧЕ МОЙТЕ ПОПРИВЪРШВАТ

    ОЛАФ ЗАШМОРЦ

    И ПРИ МЕН ТРЯБВА РАБОТНА РЪКА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЛЕОПАРДИ

    Уср@

    НЕ СЕ КАРАЙТЕ ДЕЦА ЗА ВСЧКИ ЩЕ ИМА
  • 5 честен ционист

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДдД":

    Как накъде, към Русия. САЩ не ви дава визи, не иска още навлеци.
  • 6 Суданските негри

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пелагия Порфириевна":

    Към Африка.
  • 7 Да видим

    5 0 Отговор
    Дали сега Европа ще ги приеме ли да ги хрантути като малоумните,нагли и нахални урки!!!
  • 8 Те са

    3 0 Отговор
    на път вече !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анализатор

    3 0 Отговор
    ООН предупреждава: Повече от 800 000 може да избягат от Судан - а кой ще ги храни ?
  • 11 До кога?

    5 0 Отговор
    Много странно, идват от Судан, но не отиват в Исрел, а предпочитат още 1500 км. пеша до Европата !!!