Last news in Fakti

2 Май, 2023 16:35 1 083 1

Атаките в Судан се засилват

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Въздушните нападения в понеделник и във вторник са ударили северните и източните части на столицата Хартум въпреки многобройните опити за прекратяване на огъня. Броят на загиналите е вече над 500 души, а ранените надвишават 4 500

Атаките в Судан се засилват - 1
Снимка: Туитър

Хиба Морган от Ал Джазира, в репортаж от Хартум, каза, че въздушните нападения в понеделник и във вторник са ударили северните и източните части на столицата Хартум въпреки многобройните опити за прекратяване на огъня.

„В ранните часове на следобеда, около 12 часа местно време [10 GMT], въздушните удари бяха нанесени от суданската армия, по позиции на RSF, включително бе взривена огромна цистерна с гориво“, каза Морган.

Използвана е тежка артилерия в близост до президентския дворец, който е под контрола на RSF.

„Суданската армия иска да си върне контрола над двореца, защото е близо до генералното командване на щаба на армията“, каза кореспондентът.

Морган добави, че битката е причинила пожар в една от сградите близо до двореца.

Атаките в Судан се засилват
Снимка: Al Jazeera

Хейсам Уейт от "Ал-Джазира" заяви, че боевете се разпростират и в нови райони, включително Ел-Джериф Ист в източната част на Синия Нил на изток от Хартум.

„Най-жестоките конфронтации бяха в Хартум Бахри, по-специално в Ал-Халфая, Шамбат, Северен Кафури и индустриалната зона“, каза той.

Атаките в Судан се засилват
Снимка: Al Jazeera

Уейт добави, че според пратеника на ООН в Судан Фолкер Пертес двете воюващи страни са се съгласили да изпратят представители за преговорите на ООН, но дали това ще се случи и кога е под въпрос.

„Няма налична категорична информация кога и къде ще са преговорите“, каза Уейт.

Според Суданския лекарски синдикат досега са загинали 436 цивилни, а 2175 са ранени, но други официални данни сочат много по-голям брой загинали, над 500 души, а ранените надвишават 4 500.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 такава ще да е

    7 0 Отговор
    трудно идва американската демокрация