30 Септември, 2013 21:29 2 807 0

БГ роми предпочитат френската мизерия пред нашата

  • роми-
  • франция-
  • лил-
  • шенген

Макар да твърдят, че не крадат, местните ги гледат с подозрение

БГ роми предпочитат френската мизерия пред нашата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс повтори тезата си, че съдбата на българските и румънските роми във Франция е да се върнат в родината си. Очаква се утре самолет с румънски роми, нает от френското правителство, да пристигне в Букурещ. Дебатът за това какво да се прави с ромите, които са предимно румънци, но има и българи, не стихва. Темата в свой репортаж разгледа и БНТ.  

Кал и мизерия посрещат в лагер в градчето Рубе, близо до град Лил. Тук живеят около 15 българи. 55-годишната Роза заради жилищна измама изгубва къщата си в софийския квартал "Дружба" и преди четири години идва във Франция.

Роза, както и останалите хора в лагера, твърди, че живее почтено. Не краде, а предава за рециклиране старо желязо, което е изхвърлено пред къщите.

От фактурите става ясно, че месечните й доходи са много малки. Въпреки това жената, която е с хипертония, предпочита френската мизерия пред българската, защото, тъй като има местна здравна карта, получава безплатно здравеопазване.

Макар ромите да твърдят, че не крадат, в градчето ги гледат с подозрение. Сред местните хора е всеобщо мнението, че с пришълците са дошли и проблемите, казва журналистката Одил Сенеларт, която следи темата:
„Един от лагерите е до жп линията. Имаше много кражби на кабели. Един хотел започна да получава откази на резервации, защото по форумите в интернет започна да пише как заради ромите наблизо обстановката не е добра“, разказа Одил Сенеларт.

Сред ромите, както сред всички етноси, има и лъжци, и крадци, съгласна е Бадау Навал от неправителствена организация, която помага на имигрантите да се установят във Франция. Според нея причината за тази антиромска кампания са предстоящите през март местни избори:

„Проблемът е в комуникацията. За медиите и политиците това е сюжет, който позволява да се загърбват останалите теми. Българските роми, които са тук, работят и не винаги разчитат на социални помощи. Не всички роми са крадци и не всички крадци са роми. Мисля, че това не е проблем за французите, а за медиите“, обясни Бадау Навал, координатор в организация "Солидарност".

През март в сградата на кметството в Рубе ще влезе новоизбран кмет. Който и да е той, преди това със сигурност ще е търсил отговор на въпроса какво да се прави с ромските лагери.

Френският външен министър Лоран Фабиюс потвърди негативното отношение на Франция към влизането на Румъния и България в Шенген.

Пред радио "Франс ентер" той каза, че влизането в Шенген при отпадането на трудовите ограничения от 1 януари догодина ще означава, че мигрантите, идващи от външни на Евросъюза страни, ще могат да проникват свободно в блока през Румъния и България. За Фабиюс решение за двете страни за Шенген преди края на годината изглежда много трудно при настоящия контрол по външните им граници.

Фабиюс не обвърза Шенген с проблема с ромите, но призна, че ромските лагери във Франция пораждат огромни трудности и посочи като пример ромските деца, които крадат. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: