Last news in Fakti

5 Май, 2023 07:10 1 904 73

ISW: Русия не иска да признае недостига на жива сила и техника

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • isw

Кремъл продължава основното си преразглеждане на вътрешните органи за сигурност

ISW: Русия не иска да признае недостига на жива сила и техника  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия нанесе нов удар с дронове "Шахед" срещу Украйна на 4 май. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 24 от тях срещу Украйна от посоката на Брянска област и източното крайбрежие на Азовско море и че украинската въздушна защитата е унищожила 18 от безпилотните самолети над северните, централните и южните райони на Украйна.

Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че руските сили са изстреляли 15 в Одеска област, 3 от които са поразили учебно заведение.

Руски блогъри твърдят, че дроновете са нанесли удари по военни обекти в цяла Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Градската военна администрация на Киев съобщи, че руските сили са атакували Киев през нощта с "Шахеди" и неидентифицирани ракети за трети път през последните четири дни. Киев не е преживявал такава висока интензивност на въздушни атаки от началото на 2023 г.

Руски източници продължиха да отговарят на удара с дрон срещу Кремъл на 3 май. Руският следствен комитет обяви, че е образувал наказателно дело "по факта на терористична атака във връзка с опит за удар по Кремъл" и допълнително разшири твърдението, че Киев е виновен за удара.

Съобщава се, че руският президент Владимир Путин ще проведе заседание на Съвета за сигурност, за да обсъди инцидента на 5 май.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев призова за физическа елиминация на украинския президент Володимир Зеленски като отмъщение за удара. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков неоснователно заяви, че САЩ стоят зад атаката.

Няколко руски власти, включително ръководителите на областите Москва, Санкт Петербург, Ленинград и Песков, въведоха забрани за изстрелване и полети на дронове.

Депутатът от Държавната дума Александър Хинштейн изпрати апел до руското Министерство на транспорта и Федералната агенция за въздушен транспорт за въвеждане на пълен временен мораториум върху използването на дронове. Като причина се изтъква повишената заплаха от дронове, свързана със специалната военна операция.

Руската медия "База", позовавайки се на неидентифицирани вътрешни източници, твърди, че жителите на московските предградия са забелязали дроновете да летят на много ниска надморска височина много преди момента на контакт със сградата на Кремълския сенатски дворец на 3 май. Но властите са пренебрегнали съобщенията им като "дрон истерия."

Друг руски източник отбеляза, че ако това е вярно, показва колко недостъпен е руският бюрократичен апарат.

Блогърът похвали отговора на Кремъл като обмислен и логичен и отхвърли други гласове в информационното пространство като ирационални и истерични.

Руските официални лица вероятно използват удара с дрон срещу Кремъл на 3 май, за да продължат с отменянето на паради за празника на Деня на победата на 9 май. Руски източници съобщиха, че руски официални лица са отменили парадите на 9 май в 21 града в Русия и са окупирали Крим, без да предлагат официално оправдание или да се позовават на съображения за сигурност.

Руските власти в няколко града заявиха, че отменят събитията и парадите на 9 май от загриженост за участниците в "специалната военна операция".

ISW по-рано оцени, че Кремъл ще използва удара от 3 май, за да отмени събитията от 9 май и да увеличи информационните си усилия, за да представи войната в Украйна като екзистенциална заплаха за Русия.

Кремъл вероятно се надява по този начин да прикрие деградацията на руската армия, тъй като такива събития демонстрират демонстративно напреднала руска военна техника. Голяма част от която сега е или критична за руските операции в Украйна, или е била унищожена за 14 месеца на изтощителни битки.

Кремъл също така вероятно се опасява, че празненствата в чест на починалите военнослужещи могат да се превърнат в потенциален източник на вътрешна реакция за високия брой на жертвите на Русия в Украйна. Руските официални лица отмениха събитията в памет на безсмъртния полк през последните седмици вероятно поради такива причини.

Съобщава се, че Кремъл продължава основното си преразглеждане на вътрешните органи за сигурност. Руските власти са разширили предишни масови разследвания срещу Московската централна дирекция на вътрешните работи на Министерството на вътрешните работи (МВД) към други районни дирекции в Москва.

Руските власти са задържали заместник-началника на полицията в района на Бибирево по обвинения в изтичане на информация, както и двама други служители в неуточнени отдели на МВД.

Съобщава се, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и Службата за сигурност на МВД са започнали масови проверки на отделите на МВД в Москва поради "изтичане на данни от руските сили за сигурност по искане на украински граждани".

Изглежда, че Кремъл също ремонтира елементи на Росгвардия (Руската национална гвардия) на фона на поредица от скорошни арести и уволнения на видни служители на Росгвардия.

Кремъл вероятно възнамерява да използва тези разследвания и арести, за да отстрани служители, които са изпаднали в немилост, и да консолидира контрола върху органите за вътрешна сигурност.

ISW по-рано оцени, че руските власти може да използват серия от нови закони, разширяващи наказанията за дискредитиране на руските въоръжени сили, незаконно присвояване на военни активи и незаконно проникване в съоръжения, управлявани от органи за сигурност, за да подкрепят тези усилия.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс заяви, че руските сили вероятно не могат да проведат значителна офанзива през 2023 г. поради недостиг на боеприпаси и жива сила, независимо от успеха на украинската контранастъпление.

Хейнс свидетелства на 4 май пред комисията по въоръжените сили на Сената, че за Русия ще бъде все по-трудно да поддържа "дори скромни нападателни операции", ако Кремъл не започне задължителна мобилизация или не получи доставки на боеприпаси от трети страни в допълнение към съществуващите доставки от Иран и други неуточнени държави. Хейнс заяви, че Путин вероятно е намалил краткосрочните си цели в Украйна, за да консолидира контрола върху окупираните територии и е малко вероятно да обмисли преговори с Украйна. Изявленията на Хейнс подкрепят и разширяват предишните оценки на ISW, че руските сили не са в състояние да провеждат широкомащабни, едновременни нападателни кампании по множество оси.

Руските сили не са в състояние да провеждат широкомащабни, едновременни настъпателни кампании по множество оси.

Неназован служител на индийското правителство заяви, че Русия би предпочела да уреди двустранната търговия с Индия в китайски юан или друга валута и че Русия все повече търгува в дирхами на Обединените арабски емирства. Спрените преговори вероятно засягат плащането на Индия на Русия за резервни части и две системи за противовъздушна отбрана С-400.

Кремъл се опитва да увеличи квотите за производство на военни доставки, въпреки че според съобщенията липсва необходимата работна ръка. Руски блогъри разшириха доклад от завода в Курганмашзавод, който твърди, че компанията е произвела повече бронирани машини през 2023 г., отколкото през 2019 г.

Руското опозиционно издание Verstka съобщи, че руските заводи не успяват да увеличат обема на производството на оръжия, за да задоволят държавните поръчки поради недостиг на работна ръка и липса на западни компоненти, необходими за производството на оръжия.

Verstka също съобщи, че руските фабрики не успяват да компенсират правилно работниците и удържат средства за подкрепа на руските военни усилия от техните заплати.

Украински официални лица съобщиха, че броят на доброволните предавания сред руския персонал на украинските сили се е увеличил от март насам. Ръководителят на украинския проект "Искам да живея" Виталий Матвиенко заяви, че през април са се предали 3200 руснаци, което е с 10% повече от мартенския брой.

Матвиенко заяви, че проектът е получил общо 16 000 искания за предаване от руски военнослужещи и отбеляза, че 32 милиона руснаци са посетили уебсайта на проекта до момента. Ръководителят на украинското социологическо изследване на руските пленници Андрий Скоцик заяви, че 40 процента от 400 руски военнослужещи са се предали доброволно.

Скоцик отбеляза, че близо 55 процента от респондентите са били мотивирани да се бият в Украйна, за да подобрят прехраната си в Русия, докато близо 36 процента са изразили ангажимент да се бият поради доверие в руската пропаганда или подкрепа за руския президент Владимир Путин. Проучването установи, че 50 процента от руските военнопленници разкриват, че руското военно командване очаква частите му да останат на позициите си в случай на отстъпление, а само 17 процента заявяват, че са напълно оборудвани с подходящи боеприпаси.

ISW не може независимо да провери резултатите от това проучване.

Кадри в социалните медии показаха, че руска противокорабна ракетна система Bastion се е разбила по време на шофиране за церемония за репетиция на Деня на победата в Санкт Петербург на 4 май.

Руски блогър също съобщи, че руската армия е извадила от склад съветските танкове Т-64А.

Руските окупационни власти продължават да обявяват планове за провеждане на допълнителни медицински прегледи на украински деца в окупираните територии, което вероятно ще улесни депортирането на украински деца в Русия под прикритието на рехабилитация. Ръководителят на окупационната област Херсон Владимир Салдо заяви на 3 май, че 36 лекари от четири неуточнени руски региона ще пристигнат в окупираната област Херсон, за да започнат медицински прегледи на 10 май.

ISW съобщи на 3 май, че Министерството на здравеопазването на окупираната Херсонска област е обявило, че лекари от Крим и Русия възнамеряват да проведат медицински прегледи на 4336 деца в окупираната Херсонска област.

Руските окупационни власти продължават да обявяват нови мерки за сигурност в опит да предотвратят партизански нападения в окупираните територии. Ръководителят на окупацията на Херсонска област Владимир Салдо заяви на 3 май, че неговата администрация ще въведе допълнителни контролно-пропускателни пунктове, за да предотврати актове на саботаж, и подчерта, че окупираната Херсонска област остава на военно положение.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    64 10 Отговор
    Русия:
    - Признаваме ! На Украйна не и достига жива сила и техника !!!
  • 2 И няма как

    60 8 Отговор
    То е очевадно. Русия винаги си е била сила с която цял свят се е съобразявала. Огромна територия,огромно население, огромна военна мощ, безспорно

    Коментиран от #27, #33, #62

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Поредните краварски лъжи

    71 9 Отговор
    Кравари а вие кога ще признаете че запалихте тази война?
  • 5 да де

    58 4 Отговор
    Какво признание забравихте ли, че според този институт което и вие публикувахте руснаците от миналата година воюват с лопати .

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Глупости пишете

    58 7 Отговор
    Всички източноевропейски държави от НАТО са останали почти без оръжие, сещате се до какво може да доведе това при ескалация на конфликта НАТО - РФ през лятото.

    Коментиран от #48, #61, #72

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хаха

    47 5 Отговор
    Според тази статия, Русия вече воюва без оръжие( защото е свършило) и без войници, защото всички са избити от нацистите, но защо тогава при такъв виртуален бой от страна на Русия, всеки ден умират по 1000 нацисте и броят им ще се увеличи на 10 000 на ден при опит за офанзива( няма контра офанзива от нацистка страна, защото руснаците не атакуват, за да контра атакуват нацистите)!

    Коментиран от #25, #57

  • 10 Някой

    42 6 Отговор
    Кога да чакаме поредната статия от въпросния институт за смъртта и болестите на Путин и за това как руските войски де бият с лопати.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Същите тези

    37 8 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    излязоха със заявлението, че Киев ще бъде превзет за три дни.

    И тукашните козяшки подлоги разбрали-неразбрали започнаха да реват - "Русия каза: ....."
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой

    39 4 Отговор
    Сутрешната доза дезинформация от тази фондация. А тя се намира в съседния на Сирийската обсерватория за човешки права апартамент в Лондон. И тя сигурно се състои от един човек, който върти пропагандата за долари/паунди/евра.
  • 15 Този институт е много смешен.

    36 6 Отговор
    Не знам защо някой би му обърнал внимание след всички абсурдни анализи, огледални на истината, която изплува обикновено по-късно. Да не говорим, че винаги са осеяни с "вероятно" и "може би". Въобще "хайли лайкли".
  • 16 Те нямат ракети

    31 4 Отговор
    Свършиха ги още миналата година ,така пишеше тук
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фъшо

    36 5 Отговор
    Едни музиканти разкатаха нато и колективният запад

    Коментиран от #43, #68

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ха ха ха

    28 3 Отговор
    На видео укритие викат ура когато ПВО свали над Киев техен дрон Байряктар.Разрушухс си жилищен жлок
  • 21 Русия все още не е вкарала редовна армия

    33 4 Отговор
    Запасняци,доброволци и затворници ликвидираха половин милион укроармия

    Коментиран от #39

  • 22 Тия са егати....

    30 3 Отговор
    ...смешниците. При мобилизационен ресурс по разчет 26 милиона човека(26 000 000), Русия имала недостиг на жива сила.
    При положение, че всеки ден само по направление Артьомовск се думкат повече снаряди отколкото зя Курск в 1943г., тия ми говорят за недостиг на техника и муниции.

    Коментиран от #32

  • 23 Само питам

    24 2 Отговор
    Някой успя ли да го прочете тоя целия ферман ?

    Коментиран от #51

  • 24 а стига бе

    26 3 Отговор
    И как да го признае Русия , след като няма недостиг . Недостиг има потника , че цяла Европа му прави оръжия и муниции.
  • 25 Шаро

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "хаха":

    Не са нацисти всички. Повечето са нормални момчета и мъже. Лошото е че нацистите вървят зад тях със заредено оръжие!

    Коментиран от #42

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Огромна военна мощ....😆

    3 20 Отговор

    До коментар #2 от "И няма как":

    Вярно е....за осем месеца осемдесет пъти превзеха Бахмут, как да не им е огромна моща.😆

    Коментиран от #30, #40, #56

  • 28 Мишел

    17 1 Отговор
    Според такъв анализ, поради липса на оръжие , жива сила и техника в Русия, Украйна не само сама си бомби своите обекти, а и сама се побеждава , с цената на десетки хиляди свои жертви, вече шест месеца във всички сражения на фронта.
    Лошо, ISW седларов, много лошо!!😀😀😀😀

    Коментиран от #37

  • 29 факуса

    9 0 Отговор
    войната не само оръжие,а най вече тактика,основната им армия и модерно оръжие се пазят за натовските смешници,които стоят и чакат да видят какво е и как действа

    Коментиран от #36

  • 30 Те са

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "Огромна военна мощ....😆":

    частници.Колкото им плащат ,толкова работят!Не го ли разбрахте за толкова време бой по украинските манерки!?

    Коментиран от #34, #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ние сме егати...

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "Тия са егати....":

    ...специалистите! Руската армия е достатъчно въоръжена! Но за какво? Да проведе тридневна специална операция за 400 дни до по средата! Дали ще стигнат още 400 дни достатъчното въоръжение да доведе тридневната операция до край?
  • 33 БайБоцимир

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "И няма как":

    Огромна територия, намаляващо население, военна мощ - спорно. Добре че имат ядрено оръжие, което има възпиращ ефект.

    Коментиран от #63

  • 34 Те били частници...

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Те са":

    ...ми много фира дават частниците уе! Една нормална частна фирма с такъв марж на пасивите отдавна да е поискала защита от банкрут 😆😆😆
  • 35 Оооо...ние сме били частници!!!

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Те са":

    Ми къде са редовните бе? Другия частник, чеченския султан къде е?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Не си мишел...

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Мишел":

    ... си партенка! Кога видя някой да побеждава в тази война. Русия води 400 дни специална военна операция, Украйна се отбранява. Че засипват градовете и цивилни с бомби е ясно. Не е ясно кига ще приключи абасрацията?

    Коментиран от #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Браво...

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Русия все още не е вкарала редовна армия":

    ...на pyzzия! Води тридневна специална операция с башибозук! Това трябва да тридневен специален башибозук!!! Евала велики императоре и негови военни стратези! Задунайская губерния сваля шапки!
  • 40 Жребец под наем

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Огромна военна мощ....😆":

    Не е важно превземането на Артьомовск,по важно е че яко бахмутят там укрите,че и много "съветници" взеха дават фира напоследък.Все добри новини.А и да не забравя зарята ,която беше запазена само за уикенда,ще я има и през седмицата.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 съмнявам се

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Шаро":

    в русия да има критична маса от нормални хора, които да се противопоставят на неграмотната кремълска пропаганда. Очевидно интелекта на руснака е под средната норма.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Пишат глупасти абцелютно...

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости пишете":

    ...но ще видят те, като приключи тридневната специална операция и започне четиридневната! 😆😆😆
  • 49 Констатирал

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Внимавай":

    Внимавай ти укрофилистик,че купонът тече.Ще се наслаждаваш безкрайно на безплатни мъжки ласки.
  • 50 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Не си мишел...":

    436 ден се води война

    Коментиран от #53, #55

  • 51 Кюмюра от Драгалевци

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Това беше тюрлю гювеч,оттук по нещо,оттам по нещо и накрая една каша.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дълбоко проникващ

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добро утро ,добри ми господине и още по здрави.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Дълбоко замислен

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това прави около 130 тридневни специални операции!!! 🤔 ...много продуктивни тия ватенки бе! 🫨

    Коментиран от #66

  • 56 И няма как

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Огромна военна мощ....😆":

    Всеки знае, че това не е война. Русия ако реши,нека си спомним Хирошима и Нагазаки. Никой в XXl век не иска това, нали?

    Коментиран от #59

  • 57 Специална Военна Обсерация

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "хаха":

    Само не забравяй думите на Путин, че СВО върви строго по план!
    Няма да ти навреди, ако си припомниш някои негови изказвания.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Всеки знаел...

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "И няма как":

    ...че това не е война! 🤔 ...а ми, че как тогава го обясняват в кремъл? Специална тридневна операция ли?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Така де

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости пишете":

    Не се сещаме. Ти ни кажи.
  • 62 По точно

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "И няма как":

    Русия е едно икономическо джудже. Жалка държавица.

    Коментиран от #65, #71

  • 63 Нали

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "БайБоцимир":

    Много е спорно дали Русия има все още атомно оръжие. При тая корупция в армията, кой знае колко яхти са купени с парите за поддръжка на армията.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Отново бъртвежи

    1 0 Отговор
    Ужас, просто ужас.
  • 70 канибал

    1 0 Отговор
    е те явно затворниците от затворите привършват. путин добре се прочисти.
  • 71 канибал

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "По точно":

    по-точно да кажа на по-точно че русия затвори икономичестия цикъл. самодостатъчна си е
  • 72 Иванушка 🇷🇺

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости пишете":

    Какво може да стане, товарищ подлогович! Ватираните отпадъци са голи и боси, а онова страхливото с ботокса е умрело от страх под миндера в калния бункер!

    Коментиран от #73

  • 73 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Иванушка 🇷🇺":

    Едно дронче и каква паника! На най-високо ниво се обсъжда. Ами война е ,ще падат разни неща върху главата ти. Ако УВС ударят по-сериозно, московчани ще се разбягат като хлебарки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания