Last news in Fakti

11 Май, 2023 23:49 2 629 1

Малтийският орден избра нов Велик магистър

  • aleteia-
  • малтийски орден-
  • велик магистър-
  • джон дънлап-
  • религия

Той ще остане на поста десет години

Малтийският орден избра нов Велик магистър - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Суверенният военен Малтийски орден избра нов Велик магистър и за първи път в историята на ордена лидерът им не е от Европа или аристокрацията. На 5 май орденът обяви, че Джон Дънлап, канадец, ще ръководи рицарите за период от 10 години, предаде Aleteia.org.

Фра Джон Дънлап бе избран за принц и 81-ви велик магистър на Суверенния военен орден на Малта. Лейтенант на Великия магистър по време на избирането му, 66-годишният канадец е първият рицар с обети от чужбина, избран да оглави Малтийския орден, пише Vaticannews.va.

Лейтенант на Великия магистър, канадец, на 66 години, той е първият рицар с обети от чужбина, избран начело на мирския религиозен орден. Той ще остане на поста десет години. Клетвата се проведе в църквата „Дева Мария на Авентинския хълм“. „Има много предизвикателства, които ни очакват – заяви той веднага след като беше избран, – но обединени в съзнанието за нашата мисия да свидетелстваме за вярата и да помагаме на бедните, аз съм сигурен, че ще можем да се изправим пред тях обединени и сплотени“.

Според Конституцията, като Суверен и религиозен Настоятел, Великият Магистър трябва да се „отдаде изцяло на увеличаването на делата на Малтийския орден и да бъде пример за всички членове“. Зависи от него, заедно със Суверенния съвет, издаването на законодателни разпоредби, които не са предвидени в Конституционната харта, обнародването на правителствени актове, управлението на активите на Общата хазна, ратифицирането на международни споразумения и свикване на Генералния капитул. Държавите, с които Орденът поддържа дипломатически отношения, признават на Великия магистър прерогативите, имунитета и почестите, дължими на държавните глави“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 велик кретено-зидар

    3 1 Отговор
    ПРЕДСТОИ ДА ОТИДЕТЕ ВСИЧКИТЕ В ГРОБА, РЕАЛНО ЗАДАДОХТЕ НАЧАЛОТО НА ГЛОБАЛНА КАТАСТРОФА, ДО 2050-А ЦЯЛАТА ВИ РЕАЛНОСТ ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА ОТ ПРИРОДНИ СТИХИИ И КАТАКЛИЗМИ, КОИТО НЕ СА САМО В КЛИМАТА НА ЗЕМЯТА, ДЕЦАТА ВИ ПРЕДСТОИ ДА ГО ОТНЕСАТ, РИЦАРЧЕТА, ВИЕ СТЕ НАЙ-ДЕБИЛНИТЕ ФИЛМАРИ НА КОСМОСА, АКО ПРЕДИ 100 ГОДИНИ СТЕ МИСЛЕЛИ КАТО ТЕСЛА ДНЕС ЩЯХМЕ ДА ЛЕТИМ ДО ДРУГИ ПЛАНЕТИ С КОСМИЧЕСКИ КОРАБИ, ЯДРЕН СИНТЕЗ И КВАНТОВА ЛЕВИТАЦИЯ СЪЩЕСТВУВАТ ОТ СРЕДАТА НА МИНАЛИЯ ВЕК. ВСИЧКИТЕ ВИ ГРАДЕЖИ/ГРАБЕЖИ ЗА ТОЗИ СВЯТ ПРЕДСТОИ ДА ОТЕКАТ В КАНАЛИЗАЦИЯТА НА ТВОРЕНИЕТО ;)