Last news in Fakti

11 Май, 2023 17:13 1 633 9

Испанският премиер иска от Байдън да изслуша Китай и Бразилия относно Украйна

  • сащ-
  • бразилия-
  • китай-
  • испания-
  • джо байдън-
  • педро санчес-
  • украйна-
  • война

Лидерите на САЩ и Испания ще се срещнат във Вашингтон в петък

Испанският премиер иска от Байдън да изслуша Китай и Бразилия относно Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Испанският премиер, Педро Санчес, ще призове Съединените щати да придадат по-голяма тежест на мненията на страни извън НАТО като Бразилия и Китай относно войната в Украйна, когато се срещне с президента Джо Байдън във Вашингтон в петък, каза испански дипломатически източник, предаде "Ройтерс".

Мадрид е съгласен с Вашингтон относно незаконността на руската инвазия в Украйна и необходимостта от въоръжаване на силите на Киев.

Но се позиционира като посредник поради близките си връзки със страните от Латинска Америка и по-помирителните отношения с Пекин.

Санчес посети Пекин през март и прие бразилския президент, Луис Инасио Лула да Силва, в Мадрид миналия месец.

Китай е съюзник на Русия и се застъпва за алтернативен мирен план на този, защитаван от съюзниците от НАТО. Лула направи и противоречиви изявления относно прекратяването на конфликта в Украйна, от които Санчес се дистанцира.

Но испанският лидер ще предаде на Байдън различните възгледи на Пекин и Бразилия и ще предложи да се даде по-голяма тежест на мненията, които не са членове на НАТО, които също са засегнати от войната, каза източникът.

Първата среща в Белия дом между двамата съюзници от НАТО идва само седмици преди Санчес да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз за втората половина на годината.

Това се случва, когато Европа се стреми да подкрепи местната индустрия и да осигури надеждни източници на суровини и енергия.

Санчес ще очертае пред Байдън концепцията за „отворена стратегическа автономия“, централна политика на неговия предстоящ европейски мандат, която според втори правителствен източник няма за цел да се насочи към протекционизъм, а да намали „уязвимостта“ на Европа.

Потенциалното сътрудничество в производството и/или доставката на микрочипове и полупроводници и експлоатацията на редкоземни минерали от Латинска Америка също ще бъде на дневен ред между двамата лидери.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Баце

    16 1 Отговор
    В качеството си на какъв и второ едва ли вече ще вдене какво му казват.

    Коментиран от #3

  • 3 Реалист

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Време е Джо да почне да играе бинго в някой дом за пенсионери със специални нужди.
  • 4 Тошо

    14 1 Отговор
    ИСПАНЕЦА Е ТОЛКОВА ЖАЛЪК ПОЛИТИК,ЧЕ Е В КАТЕГОРИЯ МАРИОНЕТКА НА МАРИОНЕТКИТЕ НА САЩ. 2ра КАТЕГОРИЯ.

    Коментиран от #5

  • 5 джокер

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тошо":

    Онзи другия испанец Борел и той същата балалайка като тоя.
  • 6 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Нищо няма да чуе Джо . Джо е лазерно фокусиран да остане в историята като президента унищожил Русия и май му му се получава. Обама страхливо щеше да подгъне Бил Клинтън също , Хилари е кушкин може би щеше да играе същата игра като Джо, виж Тръмпи не го търси ако няма пуси да грабне ....
  • 7 Видяхте ли видеото

    11 1 Отговор
    в което питон,погълнал голямо теле се пръсна по средата.Неправилен избор на плячката,задействан от противоборството на вродената лакомия и победената самооценка.Ей това са USA в текущата актуалност..

    Коментиран от #9

  • 8 ЛИЛИ

    7 1 Отговор
    Предложението е похвално ! Байдън едва ли ще разбере за какво иде реч! Той живее в друг свят на миналото и фантазиите, жалко че американският народ е поверен в ръцете на този човек! По страшното е , че Европа и най вече Украина гледат и изпълняват неговите заповеди!
  • 9 бай Даньо

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Видяхте ли видеото":

    Не си разбрал . Питона е Русия, телето Украйна или запада или ако щеш Байдън ...