Last news in Fakti

3 Октомври, 2013 13:22 2 341 0

Лодка с 500 мигранти потъна край Италия

  • италия-
  • потънал кораб-
  • мигранти-
  • загинали

Най-малко 82 души са загинали при инцидента край южния италиански остров Лампедуза

Лодка с 500 мигранти потъна край Италия - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Най-малко 82 души са загинали, след като лодка с африкански имигранти потъна край южния италиански остров Лампедуза, заяви кметът на острова, цитиран от Би Би Си.

Повече от 140 пасажери са били спасени, но стотици се водят изчезнали, заявиха властите.

Местните медии твърдят, че сред загиналите има поне едно дете и бременна жена.

Пътниците разказаха как се хвърлили в морето, докато корабът започнал да потъва, а италианските власти заявиха, че десетки хора все още са във водата. На мястото на инцидента работят катери на бреговите служби, спасителите използват и хеликоптери, посочва агенция АНСА.

Спасителните операции продължават. Властите предупреждават, че броят на загиналите може да се увеличи.

Смята се, че на борда й са се намирали около 500 души.

Има съобщения, че избухнал пожар на борда, преди лодката да потъне. Пътниците - повечето мигранти от Сомалия, усетили, че корабът потъва и запалили огньове като сигнал за бедствие, така  избухнал и пожар, обясни кметът на Лампедуза Джузи Николини пред новинарската телевизия "Скай ТГ24", като описа сцената като "неспиращ ужас".

"Огромната трагедия е това, което се случи в Лампедуза ... това е непоносимо за всяко човешко същество," заяви министърът на транспорта Маурицио Лупи, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази седмица, 13 мигранти се удавиха, докато се опитваха да достигне до Сицилия. През август подобна трагедия се случи в Източна Сицилия, където се удавиха шестима египтяни.

По това време на годината, когато Средиземно море по принцип е спокойно, плавателни съдове, превозващи имигранти от Африка и Близкия изток до южните брегове на Италия пътуват почти всеки ден.

Но често плавателните съдовете са препълнени с хора и не могат да плават. През годините много хора са загинали, когато лодките, на които са били са потъвали, допълва кореспондентът на Би Би Си от Италия.

ООН извади данни, според които близо 500 души са загинали или изчезнали в морето през 2012 г. в опити да достигнат Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: