4 Октомври, 2013 16:14 1 960 0

Стотици загинали след корабокрушението край Италия

  • италия

Италия обяви ден на траур за загиналите при вчерашния инцидент

Стотици загинали след корабокрушението край Италия - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Италия обяви ден на траур днес в памет на жертвите от корабокрушението с емигранти, което се случи вчера край бреговете на страната, съобщават световните медии.

133 души загинаха след потъването на кораба. Причината е, че имигрантите запалили огън на борда, за да привлекат вниманието на хората на брега.

Екипи от гмуркачи край Южна Италия все още издирват останките на кораба, който потъна в четвъртък. При инцидента се удавиха над 300 африкански имигранти.

Риболовният кораб потъна на по-малко от 1 км от остров Лампедуза, след като се запали.

Най-малко 130 тела вече са били извадени от морето, а около 200 от пасажерите все още са в неизвестност.

Властите смятат, че десетки тела все още се намират в потъналия кораб, на борда на който е имало около 500 имигранти от Сомалийския полуостров. Говорителят на бреговата охрана съобщи, че сред загиналите има деца и жени.

До момента са спасени около 155 души. По последни данни на спасителните служби на Лампедуза водолази открили 40 тела под корпуса на плавателния съд, който лежи на дълбочина 40 м. Още над двеста души се смятат за безследно изчезнали

Капитанът на кораба, 35-годишен тунизиец, е арестуван, съобщи вътрешният министър Анжелино Алфано по време на посещение на острова.

„Това не е само италианска трагедия, това е трагедия за цяла Европа", каза Алфано и допълни: „Лампедуза трябва да бъде считана за граница на Европа, не за граница на Италия."

Нещастният случай е резултат от репресивната политика спрямо незаконните имигранти, коментира представител на ООН. Франсоа Крепо, специален докладчик на ООН за човешките права на имигрантите, заяви, че „криминализирането на незаконната имиграция" е изиграло роля в най-лошите бежански бедствия в последно време в Средиземноморието.

Като затварят границите си, европейските държави само дават повече сила на трафикантите на хора, подчерта Крепо. Според него политиците трябва да поемат отговорност за трагедиите, като тази край Лампедуза.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите във всички италиански училища в петък. Специална маса ще бъде проведена в петък вечерта в църква в Лампедуза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: