Last news in Fakti

14 Май, 2023 05:06 1 873 24

Япония: Китай и Русия засилват военното си сътрудничество

  • япония-
  • китай-
  • русия-
  • йошимаса хаяши

За това предупреди външният министър Йошимаса Хаяши

Японският външен министър Йошимаса Хаяши изрази загриженост относно руското и китайското военно сътрудничество в Азия и заяви, че ситуацията със сигурността в Европа и тази в Индо-тихоокеанския регион са неделими след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На срещата на министрите на външните работи на страните от Европа и Индо-тихоокеанския регион в Швеция Хаяши заяви, че войната на Русия в Украйна е "разклатила самата основа на международния ред" и трябва да срещне единен отговор от страна на международната общност.

"В противен случай подобни предизвикателства ще възникнат и в други региони и съществуващият ред, който е в основата на нашия мир и просперитет, може да бъде фундаментално преобърнат", заяви Хаяши.

Хаяши обвини Пекин, че "продължава и засилва едностранните си опити" да промени статуквото в Източнокитайско и Южнокитайско море със сила и увеличава военните си дейности около Тайван.

"Освен това Китай и Русия засилват военното си сътрудничество, включително съвместни полети на свои бомбардировачи и съвместни военноморски учения в близост до Япония", заяви външният министър.

Хаяши също така предупреди, че Северна Корея "ескалира провокациите" в региона, като извършва изстрелвания на балистични ракети "с честота и по начин, които са безпрецедентни".

Министърът се присъедини към десетки министри от Европейския съюз и Индо-тихоокеанския регион за срещата северно от шведската столица. Китай не беше поканен на разговорите.

"След агресията на Русия в Украйна ситуацията със сигурността тук, в Европа, и ситуацията със сигурността в Тихоокеанския регион не могат да се разделят. Така че е много важно и значимо, че европейските министри, а също и министрите от Тихоокеанския регион обсъждат съвместно тези въпроси тук, в Стокхолм", заяви Хаяши пред репортери при пристигането си.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 24 Отговор
    Рабите винаги ще си останат раби, а копейките ще са си на сметището!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Въпрос

    21 3 Отговор
    ""В противен случай подобни предизвикателства ще възникнат и в други региони и съществуващият ред, който е в основата на нашия мир и просперитет, може да бъде фундаментално преобърнат", заяви Хаяши."

    Тоя вместо да се грижи за "съществуващя ред" и "неговите модерни ценности" да си зададе въпроса кой предизвика това!!!!?? Кой съюзи Русия със Китай? А и не само!

    Ако аз Пешо и Гошо се караме и дори до бой, но изведнъж Йордан се приближи и каже че ще ни пререже и на тримата гърлата и извади нож, ...какво ли ще направим тримата?
    Въпрос със понижена трудност!

    Коментиран от #7

  • 5 Перо

    32 5 Отговор
    Световният ред беше преобърнат с държавния преврат на ционистко бандеровската хунта и последвалия геноцид, спрямо руското население! Къде беше тогава световния ред и защо не се намеси със санкции, имаше явни нарушения на минските споразумения или това е “демократично”, а сега е агресия спасяването на хора!
  • 6 Уса

    18 3 Отговор
    Най-смешно е когато видя японец да кара американски автомобил
  • 7 По-добър въпрос

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    "Ако аз Пешо и Гошо се караме и дори до бой, но изведнъж САЩко се приближи и каже че ще ни пререже и на тримата гърлата ако не му правим "като вятъра", както тоя японец и извади нож, ...какво ли ще направим тримата с тоя Сащко?"

    Япончето ли ще му лиже раните после?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Правилен Избор

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    По-добре освободен роб отколкото атлантическа подлога завинаги
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тушира Микура

    26 2 Отговор
    Много са закъснели да се оплакват джапанките, световният ред и статуквото бяха безвъзвратно нарушени след "безпрецедентната агресия" на САЩ, Юкей и НАТО срещу Ирак, Югославия, Афганистан, Сирия, Либия и къде ли още не.
  • 12 Така така

    22 3 Отговор
    Ами присъединете се бе балъци. Такава държава,а станала подметка на фащ. И то след ядрен удар. Вие имате ли сиво, че да забравяте тези неща. Продажни политици
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Зависи откъде искаш да гледаш 🤔

    САЩ искат( принуждават) Япония да плаща по $2,2 млрд. годишно за американските военни бази на японска територия ❗
    САЩ не заплащат нито цент за базите си в Япония ❗
    И това , ако не е ОКУПАЦИЯ ......

    Коментиран от #20

  • 15 Рашавия

    1 4 Отговор
    "Ако ти, Пешо и Гошо се карате за дадените ви от САЩко технологии и стигате дори до бой, но изведнъж САЩко казва че си ги прибира и пак ще дялате масквичи и ориз, кво правите?
    Обединявате се и почвате заедно да ровите по кофите както преди САЩко да ви пусне малко аванта.
    След перестройката светът си мислеше че започва нова ера за земята, но група средновековни робовладелци - примати си купиха по някоя западна кола, яхта и т.н. и взаимно се увериха че са най-най на земята.
    Е, не са.
  • 16 Японеца иска още Хирошима и Нагазаки

    4 2 Отговор
    Международната общност е 50 зап.държави.
  • 17 ИВАН

    3 0 Отговор
    Навсякъде продажни политици - това вече е наистина пандемия - предателството ... народите се усещат, но е бавен процеса - няма светла идея, която да ги крепи и вдъхновява и всеки за себе си гледа как да е да оцелява.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А бе

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    Обратното на запознат, изобщо с нищо не си запознат,правиш руска пропаганда,както ти кажат!!
  • 20 КАКАП@ТКА!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти до кога ще ръсиш небивалици бе ? Срам ме е вече от тебе. Поне пари да беше донесъл? Или ги криеш?!
  • 21 112

    1 1 Отговор
    Съюзи и войни как в средновековието само че с по съвременни оръжия и апокалипсис с джъгърткане око е останало нещо
  • 22 Тхб

    3 1 Отговор
    Винаги съм мислил че японците и германците са велики народи но сега като ги слушам как ми четат и говорят едно и също нещо написано от друг ми е тъжно за тях
  • 23 така е

    3 1 Отговор
    няма как да си мислите, че само на вас е разрешено да правите съюзи. Света рано или късно, ще се отърве от съществуващият ред, който както министърчето е отбелязал е в основата на техния мир и просперитет.
    Трудно е да се повярва, че в 21 век, политици с претенции не осъзнават уроците на историята - ред, който ощетява мнозинството, за да си живуркат избрани страни като колонизатори неминуемо ще бъде фундаментално преобърнат. Повярваха си в Г7, че са "избраните" и едва ли не всичко им се полага. Не може да въвеждаш пазара и конкуренцията като стандарт за развитие, а после да се чудиш защо другите също имат претенции.
  • 24 Джапанки

    1 0 Отговор
    Ми като сте толкова загрижени открийте още един филиал на Нато в Япония.
Новини по държави: